Eat, pray, love - omaa tietä etsimässä

25.06.2023


Ryan Murphyn vuonna 2010 ohjaama elokuva Eat pray love – omaa tietä etsimässä perustuu Elisabeth Gilbertin omaelämänkerralliseen menestysromaaniin. Elokuva on ihastuttanut katsojia ja vihastuttanut kriitikoita. Se kuvaa itsensä kadottaneen Lizin sisäistä matkaa neljässä maassa ja kolmessa rakkaussuhteessa. Tarina kertoo ruumiin, mielen ja rakastavan suhteen yhdistelmästä hyvän elämän osatekijöinä, omien tarpeiden tunnistamisen ja suhteessa säilyttämisen haasteista, lähimmäisen auttamisesta sekä uskalluksesta rakastaa menettämättä yhteyttä itseensä. 

Liz ja Stephen asuvat New Yorkissa. He ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta ja vuosi sitten he ostivat talon. Heillä ei ole lapsia. Ystävättärensä Violan tullessa äidiksi Liz alkaa pohtia omaa elämäänsä ja ahdistua omassa liitossaan. Stephenin ja Lizin tavoitteet ja unelmat ovat erilaisia. Liz suunnittelee yhteistä asumisjaksoa Aruballa, jossa kirjoittaisi seuraavaa matkailukirjaansa. Stephen suunnittelee jatko-opintoja. Tuskainen Liz ei saa unta. Ensimmäistä kertaa elämässään hän rukoilee ja pyytää Jumalalta apua tilanteeseensa. Parin tilanne tiivistyy yössä lausuttuihin lauseisiin: En halua lähteä Aruballe. En halua olla naimisissa. Liz hakee avioeroa ja muuttaa Violan ja Miken luo. Avioeroprosessi on kivulias. Stephen ei haluaisi luovuttaa.

Liz menee katsomaan omasta kirjastaan tehtyä näytelmää Permeable membrane – läpäisevä kalvo. Toinen päähenkilöistä sanoo: "Olen läpäisevää materiaalia. Jos rakastan sinua, saat kaiken; rahani, aikani, vartaloni. Otan velkasi kontolleni ja näen sinussa täysin olemattomia hienouksia. Saat kaiken ja vielä enemmän, kunnes olen niin lopen uupunut, että voin toipua siitä vain ihastumalla toiseen." Liz ihastuu - toiseen näyttelijöistä, itseään nuorempaan Davidiin, joka kiinnittyy hänen haavoihinsa laastarin tavoin. Uusi intensiivinen suhde tuntuu aluksi hyvältä. Pian Liz kuitenkin huomaa kaikkien tunteittensa kadonneen. Repivät riidat lisäävät Lizin ahdistusta ja tarvetta päästä jonnekin pois. Ystävälleen Liz toteaa olleensa 15-vuotiaasta asti joko suhteessa tai eroamassa ilman viikon taukoa selvittääkseen omia ajatuksiaan.

Avioliitossaan ja lyhyessä suhteessaan Davidin kanssa Liz pyrki mukautumaan toisen tahtoon. Mike toteaakin hänen olleen Stephenin kanssa Stephenin kaltainen ja Davidin kanssa Davidin kaltainen. Stephen esitti kysymyksen "Miksi et voi etsiä itseäsi tässä liitossa?" Kun sietämättömiä tunteita ei voi kokea eikä vaikeita kysymyksiä voi ajatella, ihminen alkaa toimia. Oman tilan löytyminen tapahtuu silloin vain konkreettisen irrottautumisen myötä. Siirtyminen suhteesta toiseen ennen luottamuksen omaan selviytymiseen korjautumista voi johtaa toiseen takertumiseen. David ehdottaa suhteen tunnustamista huonoksi mutta silti sen jatkamista. "Pysytään yhdessä onnettomina mutta onnellisina siitä, ettemme ole erossa." Liz ei tartu kummankaan miehen ehdotukseen. Hän päättää lähteä vuodeksi matkalle – Italiaan, Intiaan ja Balille.

Italiassa Liz vuokraa rapistuneen huoneiston. Hän ei etsi rakkautta, mutta löytää ystäviä ja oppii uutta moniaistillisuuden kieltä. Historiallisten raunioiden äärellä Liz ymmärtää tyytyneensä onnettomuuteen koska on pelännyt muutoksen johtavan suhteen tuhoutumiseen. Hän kirjoittaa: Raunioituminen on lahja ja tie muutokseen. Vielä ei kuitenkaan ole aika ymmärtää mennyttä. Liz ottaa vastaan uutta ravintoa niin italialaisen keittiön antimista kuin uusien ystäviensä elämänasenteesta, suloisesta joutilaisuudesta. Puheliaana tunnettu Liz oppii myös lukemaan ruumiinkieltä italialaisten tavassa kommunikoIda.

Intiassa Liz saapuu Ashramiin ja joutuu välittömästi luopumaan idealisoidusta ajatuksestaan saavuttaa rauha Ashramin nimikkoGurun avulla. Kun Guru on toisessa Ashramissaan New Yorkissa, Lizin on alettava etsiä rauhaa itsestään. Ashramissa olevilta edellytetään pyyteetöntä työntekoa. Lizille hiljaisuus on vaikeaa, sillä hiljentyminen nostaa mieleen kivuliaita ajatuksia ja muistoja. Hän toteaa olevansa henkisyyden lähteillä entistä enemmän hämmennyksissä. Liz ystävystyy texasilaisen Richardin kanssa, joka haastaa Liziä päästämään irti kaiken kontrolloinnista ja antautumaan sisäisen kuuntelulle. Liz odottaa suruajan menevän ohi ja saa Richardilta tuskastuneen vastauksen ei vältettävissä olevasta surutyöstä, joka mahdollistaa muutoksen. Richard nimeää oman tarinansa katumuksen valtamereksi, joka koostuu ylpeyden, työn ja perheen menettämisen surusta.

Erosta toipuminen, surutyö, vie aikaa. Todellinen toipuminen tapahtuu vasta, kun menetettyyn tai jätettyyn voi mielessään liittää kaikenlaiset muistot sellaisina kuin ne olivat. Pystyyn nousseen tien voi mielessään saada takaisin paikalleen, oman elämän matkan voi mielessään nähdä eteenpäin jatkuvana, kun suhteen päättymisen on voinut ymmärtää ja surra. Se mahdollistaa myös suhteessa olleiden hyvien asioiden näkemisen ja niiden arvon säilyttämisen, vaikka suhde ei enää jatkukaan (Aavaluoma 2019). Irrottautuminen päättyneestä suhteesta ei onnistu ennen kuin voi mielessään sietää kuvan itsestä onnellisena hänen kanssaan. Vaikka suhde on päättynyt, sen alun unelmat ja rakkaus olivat totta. Lizin mielensisäinen kohtaaminen Stephenin kanssa on niin voimallinen, että katsoja saa nähdä sen parin välisenä tanssina, jonka päätteeksi Liz pystyy sanomaan Stephenille rakastaneensa tätä ja sietää vastaanottaa Stephenin edelleen kokeman ikävän ja rakkauden. Liz tiivistää Intiassa oppimansa: Jumala asuu sinussa, sinuna. Jumala asuu minussa, minuna.

Balilla Liz palaa aiemmin tapaamansa yhdeksännessä polvessa toimivan poppamies Ketutin luo, joka pyytää häntä kirjoittamaan puhtaaksi isovanhemmiltaan saamiaan vanhoja loitsuja, mantroja ja perinnetietoa. Tapaamisissa Ketut opastaa Liziä tasapainoon maan ja taivaan välillä, sopivaan määrään Jumaluutta, itsekkyyttä ja nautintoa. Liz alkaa elpyä suhteessa Felipeen, jonka kanssa ensitapaaminen tapahtuu pienessä liikenneonnettomuudessa. Ketut toteaa Felipeltä puuttuvan nuoren miehen kunnianhimo. Hän näkee, ettei mies ole vielä erostaan toipunut, ja siksi pelkää avata sydäntään. Ketutin mukaan ihmisen ainoa keino parantua on luottamus. Felipeä ja Liziä yhdistää rakkaudessa haavoittuminen ja pelko läheisyyttä kohtaan. He viettävät paljon aikaa yhdessä. Felipen aikuinen poika rohkaisee isäänsä kymmenen vuoden yksinäisyyden jälkeen antautumaan rakkaudelle. Felipe tekee sen hienovaraisesti, painostamatta mutta selkeästi halunsa ilmaisten. Lizin ja Felipen ystävyys syventyy voimakkaaksi ja intensiiviseksi seksuaaliseksi rakkaussuhteeksi.

Lizillä on matkallaan vielä löytämättä pyyteetön läheisten hyväksi toimiminen, joka on eri asia kuin toisten tahtoon taipuminen tai toisen miellyttäminen. Hän on tutustunut paikalliseen parantajaan Wayaniin. Kuullessaan tämän surullisesta kohtalosta - elämästä väkivaltaisen miehen kanssa sekä eron jälkeen vaille omaisuutta ja kotia jäämisestä pienen tyttären Tuttin kanssa, Liz päätyy kirjoittamaan kaikille matkallaan tapaamille uusille ja myös vanhoille ystävilleen. Hän kertoo äidin ja pienen tytön tilanteesta ja pyytää kaikkia syntymäpäivänsä muistamisen sijaan lähettämään rahaa heille kodin hankkimista varten. Lizin kertomus koskettaa kaikkia. Lahjoitusrahoilla Wayanille ja Tuttille aletaan rakentaa pientä taloa.

Felipe kertoo rakastavansa Liziä ja tekee ehdotuksen kahden maailman yhdistämisestä, yhteisen elämän rakentamisesta Balin ja New Yorkin välille. Lizille ehdotus tulee nopeasti ja paniikinkaltaisessa tilanteessa hän pakenee Felipen luota ja alkaa valmistella paluuta Amerikkaan. Liz menee hyvästelemään poppamiestä ja vie tälle valmiiksi saamansa viisauksien kirjan. Liz kertoo päättäneensä suhteen Felipeen, koska ei voinut säilyttää sisäistä tasapainoaan tämän kanssa. Ihmisen on vaikea sietää epävarmuutta. Moni parisuhde kariutuu varmuuden tunteen puutteeseen tai turhautumisen ja pettymysten tunteiden sietämättömyyteen. Täyden itsenäisyyden ja elämän toisen kanssa jakamisen välinen jännite ei ole ratkaistavissa niin, että molemmat voisivat toteutua sataprosenttisesti. Uuteen suhteeseen uskaltautuminen sisältää riskin myös satutetuksi tulemisesta ja suhteessa turhautumisesta. Kukaan ei kuitenkaan ole suhteessa täydellinen. Kun kumpikin kykenee näkemään oman puutteellisuutensa ja olemaan armollinen itseä ja toista kohtaan, voi valita ja saada mahdollisuuden uuteen rakkauteen. (Aavaluoma 2019) Rohkaistuminen uuteen kasvuun on mahdollista vasta kun sitä vastustava pelko on tullut rakkaudella kesytetyksi. Rohkeus ei ole pelottomuutta, vaan sen sietämistä. Kenties elokuvan tärkein viesti onkin poppamies Ketutin sanat, jotka saivat Lizin sittenkin uskaltamaan: Rakkauden vuoksi horjuminen kuuluu tasapainoiseen elämään.

Sanna Aavaluoma


Rooleissa

  • Liz Gilbert Julia Roberts

  • Stephen Billy Crudup

  • David Piccolo James Franco

  • Felipe Javier Bardiem

  • Richard Richard Jenkins

  • Viola Delia Shiraz

Lähteet

Aavaluoma Sanna (2019). Vieläkö voisin rakastaa? Teoksessa Aavaluoma S. Kirjoituksia SUHTEESSA olosta. Suhteessa Oy.