ASIKKALA SUOMALAISESSA ELOKUVASSA

Aleksi Tilli

Asikkala suomalaisessa elokuvassa


Oletko koskaan pohtinut, missä kaikkialla elokuvia on sen historiansa aikana kuvattu? Voisiko jonkun rakastetun tai itsellesi tärkeän elokuvan tunnettu kohtauspaikka olla lähempänä, kuin ehkä arvaatkaan? Kuvauspaikat ovat olleet elokuvien ja TV-sarjojen ystäville ja faneille kuin pyhiinvaelluspaikkoja vuosikymmenten ajan ympäri maailmaa. Joistain paikoista on tätä kautta tullut jopa lomakohde tai ainakin lomakohteen vetonaula.

Elokuvien tarinoiden ympäristöiksi valikoituu usein urbaani kaupunki, mutta entäpä maaseutu? "Asikkala suomalaisessa elokuvassa" -kirjateos vie lukijansa pieneen kauniiseen suomalaiseen maalaiskuntaan Asikkalaan, Päijät-Hämeeseen. Moni tietää Vääksyn kanavan, Pulkkilanharjun sekä Vesijärven ja Päijänteen. Asikkala on toiminut elokuvien maalaismiljöiden näyttämönä varsinkin vanhan suomalaisen elokuvan kultakauden vuosikymmeninä. Tämä teos kertoo näiden elokuvien ja Asikkalan yhteisestä historiasta 1930-luvulta lähtien aina uudelle vuosituhannelle asti. Teos tuo ilmi vanhojen elokuvien kuvauspaikkojen nykyisen sijainnin. Kirjassa käsiteltävien elokuvien ohjaajakirjo vaihtelee Valentin Vaalasta Matti Kassilaan ja Spede Pasasesta Mika Kaurismäkeen.

Kirja vie lukijansa kuvitetulle historian aikamatkalle elokuvakameran näkemänä niin tunnettujen, kuin vähemmän tunnettujen elokuvienkin siivittämänä. Kirja havainnollistaa menneiden vanhojen elokuvien sekä nykyisten tuttujen Asikkalan maisemien yhteyttä ja kertaa tätä kautta Asikkalankin historian vaiheita. Sisälle uppoudutaan analyyttisesti myös itse elokuviin, niiden sisältöön, laatukysymyksiin, taustoihin ja historiallisiin asemiin. Kirja kertoo näiden elokuvien tekemisen prosesseista ja niihin liittyvistä trivioista.