Suhteessa Elävät Kuvat

Kirjoituksia elokuvien pari- ja perhesuhteista

 

Marriage Story

03.12.2023

Noah Baumbachin elokuva Marriage Story vuodelta 2019 on kertomus parisuhteen kriisiytymisestä yksilöitymisen myötä, avioeron tuskallisuudesta sekä mahdollisuudesta selvitä siitä tavalla, jossa yhteisvanhemmuus toteutuu ja kummankin vanhemman suhde lapseen säilyy. Elokuvassa Tursas ja valas (2005) Baumbach on käsitellyt lapsuudenkokemuksiaan...

Sisarukset

26.11.2023

Saara Cantellin ohjaama ja yhdessä työryhmänsä kanssa käsikirjoittama, vuonna 2023 valmistunut elokuva Sisarukset on kertomus monenlaisesta sisaruudesta – kaksosuudesta, sisarpuolista ja aikuisuudessa löytyneestä sisaresta. Se on myös kertomus elämän yllätyksellisyydestä ja hallitsemattomuudesta sekä vanhempien salaisuuksien vaikutuksista lastensa...

Keiichi Haran ja Takakazu Nagatomon ohjaama elokuva Lonely Castle in the Mirror vuodelta 2022on kertomus seitsemästä koulupudokkaasta ja syistä, jotka siihen on johtanut. Elokuva on kertomus yksinäisyydestä, kiusaamisesta ja kaltoinkohtelusta, mutta myös ystävyydestä, auttamisesta ja toivosta.

Selma Vilhusen elokuva Neljä pientä aikuista vuodelta 2023 on kertomus ulkopuolisen suhteen paljastumisen myötä tapahtuvasta päätöksestä avata avioliitto. Elokuvassa tarkastellaan monogaamisen suhteen, avoimen suhteen ja monisuhteisuuden haasteita.

Mummola

05.11.2023

Tia Kouvon käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Mummola vuodelta 2023 on kertomus erään suomalaisen perheen joulusta sekä siihen liittyvistä perinteistä, odotuksista, pettymyksistä ja yhteydenkaipuusta – ja alkoholismista. Elokuva muistuttaa meitä siitä, että mielikuvat ja todellisuus eivät aina vastaa toisiaan. Mummola, joulu tai joulu mummolassa...

Hetkessä

29.10.2023

Ira Sachsin elokuva Hetkessä vuodelta 2023 on kertomus halusta, intohimosta, impulsiivisuudesta ja suhteen rajoista. Elokuvan alkuperäisnimi Passages ja sen suomennos Hetkessä kuvaavat molemmat hyvin sen tunnelmaa – hetkessä elämistä, nautintohakuisuutta, suhdemuotojen ja tapahtumien epäselvyyttä niin tarinan päähenkilöille kuin katsojallekin.

Je´Vida

22.10.2023


Katja Gauriloffin ohjaama oman sukunsa tarinoista kumpuava elokuva Je´ vida vuodelta 2023 on maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva. Se on kolmessa aikatasossa etenevä tarina pakkosuomalaistamisen koltansaamelaisille aiheuttamasta traumasta ja sen ylisukupolvisesta siirtymisestä.

Villi leikki

15.10.2023

Jonas Rothlaenderin ohjaama elokuva Villi leikki vuodelta 2023 käsittelee valtaa, luottamusta ja tasa-arvoa parisuhteessa. Elokuvassa nämä jokaista paria puhuttelevat teemat seksualisoituvat päähenkilöiden välillä etsien ratkaisuja eroottisessa roolileikissä, joka muuttuu hallitsemattomaksi alistamisen ja alistumisen keinulaudaksi.

Tallulah

08.10.2023

Sian Hederin vuonna 2015 käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Tallulah on kertomus hylätyksi tulemisen ja hylkäämisen seurauksista. Se kertoo neljän eri sukupolvea edustavan naisen yksinäisyydestä ja yrityksistä löytää yhteys toiseen ihmiseen. Heidän yhteen kietoutuva tarinansa on myös toiveikas kertomus kohtaamisen ja luottamuksen mahdollisuuksista....

Arto Halosen ohjaama koko perheen elokuva Antero Varovainen ja Onnenkivi vuodelta 2023 perustuu ohjaajan ja Jukka Itkosen samannimiseen lastenkirjaan. Elokuva on kertomus lapsen herkkyydestä sekä mielikuvituksen luovasta voimasta ja merkityksestä elämän haasteissa. Tarina on Julius Kirvisen kasvutarina koululaiseksi.