Peluri - Kuolema on elävien ongelma

06.08.2023


Teemu Nikin vuonna 2023 ohjaama, elokuvateattereissa ensi-iltansa 22.9.2023 saava elokuva Peluri – Kuolema on elävien ongelma on kertomus peliriippuvuudesta, jossa uhkapelin panokset kovenevat omasta ja läheisten omaisuudesta ihmissuhteisiin, kosketukseen omiin tunteisiin ja lopulta ihmishenkeen. Elokuvan tyylilajiin kuuluu musta huumori, mutta elokuvan teemasta, kuolemalla leikkimisestä on leikki ja huumori kaukana. Elokuvan hahmojen ratkaisut elämän pettymyksiin ovat äärimmäisiä.

Risto Kivi on kokonaisvaltaista palvelua tarjoava ruumisautonkuljettaja, jonka oma elämä on pois raiteiltaan - Ristolla on rahapeliriippuvuus, jonka seurauksia perhe ei vielä tiedä. Riston vaimo Armi uskoo Riston lopettaneen pelaamisen ja olevan velkasaneerauksessa. Todellisuudessa Risto on tehnyt uusia velkoja vaimonsa nimissä ja asunto on menossa pankin lunastukseen. Pelin houkutukselta eivät ole säästyneet edes isoäidin Konsta-pojalle lähettämät rahat tai kuolleiden ihmisten korut. Eräänä päivänä Risto tulee käymään kotona keskellä päivää salatakseen vaimoltaan ulosottopostit. Laskujen lisäksi Risto löytää eteisestä vieraan miehen kengät, jotka kuuluvat Armin työtoverille ja rakastajalle. Risto poistuu paikalta sanomatta mitään.

Riippuvuuden tasolle kehittyneelle pelaamiselle on ominaista hallinnan menettäminen. Pelaamisen merkitys kasvaa, muuttuu ensisijaiseksi suhteessa muuhun elämään ja jatkuu tai lisääntyy sen aiheuttamista kielteisistä seurauksista huolimatta. Lopettamisesta voi seurata vierotusoireita kuten hermostuneisuutta tai keskittymisongelmia. Rahapeliriippuvuuden taustalla on neurobiologisia ja geneettisiä tekijöitä, sosiaalisia ja ympäristötekijöitä, persoonallisuustekijöitä, kehityksellisiä tekijöitä, persoonallisuushäiriöitä, masentuneisuutta, yksinäisyyttä tai sosiaalista syrjäytyneisyyttä. Pelaaminen salataan usein läheisiltä ja sitä jatketaan rahaa lainaamalla tai hankkimalla sitä rikollisin keinoin; kavaltamalla, petoksin tai käyttämällä läheisen rahoja. (Castrén 2023)

Riston perhetaustasta ja pelaamiselle altistavista tekijöistä elokuva ei kerro. Hänen yrityksensä hillitä pelaamista kiristää hermoja ja saa hänet raivoamaan pojalleen. Kun Armi ymmärtää menettävänsä kotinsa Riston jatkuneen pelaamisen seurauksena, hän ilmoittaa haluavansa erota.Armin perhetausta raottaa ymmärrystä riippuvuuksien maailmaan ja yritykseen saada siihen ratkaisua parisuhteessa. Armin vanhemmat ovat eronneet ja hänen äitinsä Maikki on alkoholisti. Armi on katkaissut välit äitiinsä, eikä anna tämän tavata Konstaa. Välien katkaisu voi vaikuttaa irrottautumiselta, mutta todellisuudessa se ei hoida niitä psyykkisiä haavoja, jotka liittyvät välien tulehtumiseen. Armille toistuvat pettymykset läheiseen, jolle riippuvuuden kohde on jokin muu kuin perhe on tuttua. Niin surullista kuin se onkin, Riston pelaaminen mahdollistaa Armille kaiken sen vihan ja pettymyksen ilmaisun, joka on jäänyt kesken suhteessa omaan äitiin.

Riston ja Armin naapurit, Arto ja Saija, yrittävät aktiivisesti tulla raskaaksi. Kun Arto työssään päiväkodissa satuttaa niskansa liukumäessä, hän menee tuttavalääkärin vastaanotolle tutkittavaksi. Varmuuden vuoksi otetut päänkuvat paljastavatkin Arton aivoista harvinaisen tilan – niitä ei juuri ole olemassa. Elokuvassa viitataan todellisuudessa tunnettuun tapaukseen, josta lääketieteen aikakauslehti Lancet julkaisi artikkelin vuonna 2007. Tavallista elämää viettänyt 44-vuotias ranskalainen virkamies, hakeutui jalkojen voimattomuuden vuoksi lääkäriin. Tutkimusten edetessä hänen aivojensa todettiin olevan suurimmalta osalta täynnä nestettä ja kutistuneen pieneen tilaan kallon reunoille. (Seppälä 2016). Arton tutkinut perhetuttavalääkäri rikkoo vaitiolovelvollisuutensa ja kertoo harvinaisesta löydöksestään yhteisille ystäville, joista yksi myy jutun iltapäivälehdelle. Arto irtisanotaan työstään ja parisuhde Saijan kanssa kriisiytyy. Vaimonsa reaktiosta Arto päättelee, ettei tästä olisi mahdollisten erityislasten äidiksi, ja ilmoittaa, ettei enää halua yrittää saada lapsia Saijan kanssa. Arto ja Saija eroavat.

Risto on huolehtinut asuntoihinsa kuolleiden yksinäisten ihmisten tai junan alle jääneiden tai heittäytyneiden jäännösten kuljettamisesta. Hän saa tarjouksen ansaita helppoa ja verotonta rahaa ruumiiden kuljetuksesta, jonka tulee pysyä salassa. Lähes kaiken menettäneet naapurukset Risto ja Arto ystävystyvät ja perustavat tarjouksen myötä yhteisen yrityksen. He päätyvät "siivoojiksi" eli ruumiiden kuljettajiksi työtehtävään, jossa yhdistyy miesten heikkoudet ja puutteet - "sydämettömyys ja aivottomuus". Itsetuhoiset, kuolemalla leikkivät tai suurta rahasummaa tavoittelevat osallistujat pelaavat reaaliaikaista Tor-verkkoon striimattavaa venäläistä rulettia. Pelin aluksi pelaaja ilmoittaa nimensä ja vapaaehtoisuutensa peliin ja kirjoittaa itsemurhaviestin. Ruletin edetessä jokainen tyhjä laukaus kasvattaa potentiaalista voittosummaa. Panoksen osuessa kohdalle järjestäjä voittaa netissä pelanneiden rahat ja siivoojien tehtävä on kuljettaa ruumiit pois paikalta.

Yhteyden katkeaminen merkitsee lapselle mielen sisäistä kuolemaa. Varhaisten traumojen ja menetysten kokeneilla aikuiselämän ihmissuhteiden päättyminen voi laukaista käsittelemättömän hylätyksi tulon kauhun. Silloin kuolema voi tuntua ulospääsyltä sietämättömästä yksinäisyydestä ja kivusta. Maikki pitää yhteyttä Ristoon ja toivoo tämän kautta saavansa yhteyden Armiin ja Konstaan. Risto lupaa keskustella mummin ja Konstan tapaamisesta Armin kanssa ja ilmoittaa päätöksestä seuraavana päivänä. Risto kuitenkin unohtaa lupauksensa. Risto ja Arto saavat työtehtävän junan alle jääneen ihmisen jäännösten kokoamisesta radalta. Risto löytää uhrin käden ja tunnistaa siinä anoppinsa rannekellon. Risto lähtee Armin työtilaisuuteen viemään suruviestiä. Nähdessään vaimonsa seuralaisen kengät Risto huomaamattomasti ryöstää tämän taskusta lompakon. Moninkertainen menetys tulee Ristolle sietämättömäksi ja hän päättää itse osallistua venäläiseen rulettiin. Hyvällä onnella hän ansaitsee rahat velkojensa maksuun, huonolla tuurilla hänen ei enää tarvitse selvitä häpeästä, syyllisyydestä ja yksinäisyydestä. Yhteiseen yritykseen sitoutunut Arto ei jätä Ristoa yksin vaan liittyy peliin. Tyhjien laukausten määrän lisääntyessä Riston ahdistus alkaa nousta ja hän pyytää Artoa lopettamaan. Arto ei lopeta ja ase laukeaa. Kun Risto siirtäessään kuolleeksi luulemaansa ystäväänsä pois pelipaikalta tämä tulee tajuihinsa. Risto yrittää pitää Artoa elossa ajaessaan kohti sairaalaa. Turhaan – Arto menehtyy saamiinsa vammoihin.

Ristolla on talonsa autotallissa rumpusetti. Toisinaan hän vetäytyy soittamaan, toisinaan soittohetkeen verhoutuu mahdollisuus pelata perheen sitä huomaamatta. Armilla on tapana sanoa "soita hiljaa" rummutuksen häiritsevyyden vuoksi. Perheen hajoamisen kynnyksellä elokuvan loppukohtauksessa nähdään Riston ja Armin välillä intiimi ja eroottinen hetki ilman seksiä. Risto kysyy lupaa koskettaa Armin kättä ja Armi toteaa, ettei muista milloin Risto olisi häntä koskettanut. Risto muistaa tarkkaan päivämäärän – se tapahtui päivänä, jolloin hän voitti nettipelissä suuren summan rahaa. Risto soittaa ja Armi pyytää "soita hiljaa" kuin pyytäen hellää kosketusta. Risto soittaa ja Armi tanssii helisyttäen Ristolta saamaansa rannekorua. Hetken ajan heidän maailmansa kohtaavat ja he soittavat samaa sävelmää.

Pelurin äärellä katsoja voi kysyä itseltään seuraavia kysymyksiä: Kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään pelastaakseen itsensä tai läheisensä? Kuinka hämärä on raja oikeaksi tai vääräksi koettujen tekojen välillä? Mitä ihmisyydelle tapahtuu, jos siitä irrotetaan sydämellisyys tai kyky ajatella? Saako vasta menettäminen ja kuolema ihmisen havahtumaan siihen, mikä on hänelle oikeasti merkityksellistä?


Sanna Aavaluoma

Kuva: Suomen FIlmikamari ry - Jyrki Arnikari

Rooleissa:

  • Risto Pekka Strang

  • Armi Hannamaija Nikander

  • Maikki Tiina Weckström

  • Konsta Iivo Tuuri

  • Arto Jari Virman

  • Saija Pihla Penttinen

  • Ulla Elina Knihtilä

Lähteet:

  1. Castrén Sari (2023). Peliriippuvuus. Duodecim terveyskirjasto 15.2.2023.  https://www.terveyskirjasto.fi/dlk0040

  2. Seppälä Lauri (2016). Mieheltä puuttuu aivoista 90 prosenttia – silti elää normaalisti ja työskentelee virkamiehenä. Suomen Kuvalehti 6.9.2016. https://suomenkuvalehti.fi/tiede-ja-teknologia/miehelta-puuttuu-aivoista-90-prosenttia-silti-elaa-normaalisti-ja-tyoskentelee-virkamiehena/