Antero Varovainen ja onnenkivi

01.10.2023


Arto Halosen ohjaama koko perheen elokuva Antero Varovainen ja Onnenkivi vuodelta 2023 perustuu ohjaajan ja Jukka Itkosen samannimiseen lastenkirjaan. Elokuva on kertomus lapsen herkkyydestä sekä mielikuvituksen luovasta voimasta ja merkityksestä elämän haasteissa. Tarina on Julius Kirvisen kasvutarina koululaiseksi.

Tamperelaiseen Kirvisen perheeseen kuuluu vanhemmat Paula ja Kullervo, sekä heidän lapsensa Ilona ja Julius. Paula on toimialasihteeri valtion virastotalossa ja Kullervo on rakennusmestari. Paulan ja Kullervon suhde on kriisissä. Paula ja hänen esimiehensä, johtaja Kärnä, ovat ihastuneet toisiinsa. Paulalla ja Kullervolla on liitossaan harkinta-aika menossa. He riitelevät, välttelevät toisiaan ja näyttävät yksinäisiltä ja surullisilta. Ilona on Juliusta vanhempi, esimurrosikäinen tyttö, joka ajoittain vähättelee ja häpeää pikkuveljensä lapsellisuutta. Juliuksella on kotipihansa koivussa isänsä rakentama puumaja, jonka suojassa hän lukee SuperVampyyri sarjakuvaa. Tarinan vampyyriperheen mummon kehittämä seerumi vapauttaa vampyyrit niille tyypillisistä verenhimosta ja auringonvalon kammosta. Mummo juottaa salaa vastasyntyneelle vampyyriprinssivauvalle ihmeseerumiaan. Vauvasta tulee ystävyydestä unelmoiva Supervampyyri. Puumajansa lisäksi Juliuksella on myös toinen maja – mielen maja. Siellä hän miettii, miten saisi vanhempansa jälleen onnelliseksi.

Kesän jälkeen alkava koulu ja uhkana leijuva vanhempien ero vetävät Juliusta pois turvallisesta maailmasta, jossa on saanut olla lapsi. Tutustumiskäynti koululle ei hälvennä hänen pelkojaan. Tulevan opettajan sijaan tilaisuudessa onkin koulun rehtori, joka kertoo lapsille luokkaa koskevasta opettajavaihdoksesta ja tilanteen selviämisestä vasta syksyllä. Julius katselee koulun seinällä olevaa opettajien valokuvariviä. Hänen huomionsa kiinnittyy tummaan kapeakasvoiseen miesopettajaan. Julius miettii, ovatko opettajat kaikki vampyyrejä.

Juliuksen kodin lähimetsässä on ränsistynyt talo, joka isän kertoman mukaan puretaan syksyllä. Juliuksen mielikuvitus on rikas. Talo on täydellinen vampyyrikartano. Siellä asustaa Antero Varovainen, haalistunut, degeneroitunut vampyyri, joka kertoo mummonsa taikajuoman ansiosta veren sijaan tarvitsevansa päivittäin mansikkamehua. Ihmisten itsekkyyden ja ilkeyden aiheuttama säikkyominaisuus saa Varovaisen kirjaimellisesti kumoon aina kun hän tulee yllätetyksi. Varovainen oli aiemmin protokollapäällikkönä samassa virastotalossa, jossa Juliuksen äiti on työssä. Hän rakasti salaa työtoveriaan Hannelea. Antero on kirjoittanut tälle lukuisia rakkauskirjeitä, mutta ei koskaan uskaltanut niitä lähettää.

Mielikuvituskaveri voidaan määritellä näkymättömäksi hahmoksi, josta lapsi kertoo toisille ihmisille nimellä tai leikkii tämän kanssa. Mielikuvituskaveri palvelee lapsen identiteetin kehitystä. Mielikuvituskaveri on aina saatavilla, se auttaa selviytymään yksinäisyyden tunteesta sen avulla selviytyy paremmin vaikeissa elämäntilanteissa ja vaikeiden tunteiden kanssa. (Majors 2009). Noin 20-35 %:lla lapsista on vähintään yksi mielikuvituskaveri. Mielikuvituskaveri voi seurata mukana kuukausia tai vuosia. Usein mielikuvituskaverit perustuvat ihmisiin tai olentoihin, joita lapsi on nähnyt kirjoissa tai todellisuudessa. Mielikuvituskaverin avulla lapsi voi harjoitella konfliktien ratkaisua, tunteiden hallintaa tai käsitellä toiveitaan ja pelkojaan. Vastoin yleistä käsitystä siitä, että mielikuvituskaveri kertoisi lapsen yksinäisyydestä, lapsilla, joilla on mielikuvituskaveri, on yleensä muita paremmat sosiaaliset taidot, kaverisuhteet ja kehittynyt mieli. (Saarinen, Lyytinen, Ahonen ja Lyytinen 2023).

Juliuksen vanhemmilla molemmilla on kyky luovuuteen. Paula käyttää vapaa-aikansa värikkäiden asujen ompelemiseen. Kullervo kehittää intohimoisesti uutta sähköistä kärpäslätkää, johon hän on hakenut patenttia. Heidän on kuitenkin vaikea ymmärtää Juliuksen luovuutta - mielikuvituksen rientoa. Monien vanhempien tavoin pohtimatta suhteensa tilaa ja sen vaikutusta lapseen, he näkevät poikansa käytöksen oireena, johon pitää puuttua. He vievät Juliuksen perheneuvolaan. Neuvokas lastenpsykologi Gertrud Esteri Kepponen kysyy Juliukselta onko Varovainen hyvä vai paha. Vanhemmilta hän tiedustelee, onko perheessä tapahtunut jotakin erityistä. Paula kieltää tapahtumat. Kullervo ilmaisee olevansa eri mieltä. Julius kertoo totuuden vanhempiensa eroaikeista. Vanhempien suhteen kriisistä ja eroaikeista kuullessaan psykologi toteaa, ettei Julius tarvitse lisätutkimuksia. Hän kehottaa vanhempia sen sijaan tarkastelemaan itseään.

Julius kertoo Varovaiselle huolestaan vanhempien erosta ja peloistaan alkavan koulun suhteen. Varovainen lohduttaa ja kannustaa Juliusta. Hän valaa Juliukseen uskoa siitä, että asiat voivat muuttua. Koulussakin Varovainen uskoo Juliuksen pärjäävän hyvin, varsinkin, jos tämä saa hyvän opettajan. Varovainen kertoo mummonsa reseptikirjassa olevasta onnenkiven ohjeesta. Sen koskettaminen saa kaikki huolet katoamaan. Julius arvelee kiven tuovan onnen vanhemmilleen ja niinpä ystävykset aloittavat kiven valmistuksen. Sinnikkäätkään yritykset eivät kuitenkaan tuota tulosta. Lopulta Julius oivaltaa epäonnistumisen taustalla olevan liian itsekkäät tavoitteet onneen. Julius ja Antero voivat auttaa toisiaan.

Sekä Varovaisella että Juliuksella on mummo, joka pyrkii saamaan sopua ja rauhaa ihmisten välille. Avain lukkiutuneisiin tilanteisiin ja ihmisten yksinäisyyteen on kyky kiinnostua toisesta ja kuulla hänen kokemuksiaan, ja arvostaa niitä. Koko Kirvisen perhe katsoo yhdessä TV:tä, kun Paula ompeluksineen on vieraana "Kätevät kansalaiset" -ohjelmassa. Kullervon saadessa patentin kärpäslätkälleen Paula havahtuu miehensä kykyihin ja kiinnostuu tämän luomuksesta. Paula ompelee Kullervolle kärpäsasun naamiaisiin. Julius toimittaa Anteron rakkauskirjeet virastotalon Hannelelle ja kertoo tälle Anteron asuinpaikan. Taitavana kirjeiden kirjoittajana Antero kirjoittaa Juliuksen vanhemmille yhteisen runon, joka saa vanhemmat liikuttumaan:

"Nainen voi olla mansikka ja nainen voi olla lunta

Nainen voi olla kotimaa tai kadonnut valtakunta

Nainen voi olla sylikin tai tuulessa heiluva heinä

Nainen voi olla tikapuut tai tiilistä muurattu seinä

Nainen voi olla ikkuna tai ikkunan verhona peitto

Nainen voi olla aavikko ja kiehuva mansikkakeitto

Mies saattaa olla pallona niin kuin piikikäs siili

Mutta sen siilin sisällä on ikävä – pitkä kuin Niili."

Syksyn tullen kaikki muuttuu. Varovainen ja Hannele saavat toisensa. Vanha talo puretaan. Kullervo kertoo pojalleen tarkistaneensa, että talosta on muutettu pois. Kullervo ja Paula löytävät sovun. Ensimmäisenä koulupäivään Julius aavistelee saavansa uusia ystäviä. Luokkaan saapuu uusi opettaja – jonka kuvaa Julius oli kantanut mielessään. Opettaja toivottaa lapset tervetulleeksi kouluun ja toteaa tutulla äänellä: Koulutaival tulee vaatimaan meiltä tarkkaavaisuutta, varovaisuutta ja onnea – ja sitä onnenkiveä lähdemme nyt yhdessä etsimään. Minä olen teidän opettajanne. Voitte kutsua minua Anteroksi.


Sanna Aavaluoma

             Rooleissa:

 • Julius Kirvinen Emil Paloniemi

 • Ilona Kirvinen Luna Huotari

 • Paula Kirvinen Maria Ylipää

 • Kullervo Kirvinen Mikko Töyssy

 • Antero Varovainen Mikko Nousiainen

 • Mummo Tuija Ernamo


  Lähteet:

 1. Halonen Arto & Itkonen Jukka: Antero Varovainen ja onnenkivi. Tammi 2023.

 2. Majors Karen (2009). Children´s imaginary companions and the purposes they serve: An interpretative phenomenological analysis. University of London.

 3. Saarinen Aino, Lyytinen Paula, Ahonen Timo ja Lyytinen Heikki (2023) Varhaislapsuus. Teoksessa Pulkkinen, Ahonen ja Ruoppila: Ihmisen psykologinen kehitys. PS-kustannus.