Arkirakkautta

06.01.2019

Loppiainen päättää joulun ja pyhä muuttuu arjeksi. Kun arki tulee parisuhteeseen, muuttuu rakastuminen rakkaudeksi - mikäli se saa siihen mahdollisuuden. Toisille onni löytyy arjesta, toisille arki on uuvuttavaa, mitään sanomatonta. Minulle arkinen rakkaus on kaunista ja turvallista, olemassaoloa vahvistavaa. Se on yhtä välttämätöntä ja vaatimatonta kuin peruna suomalaisessa ruokapöydässä. Samalla se kuitenkin on muuntumiskykyinen ja osaa yllättää. Mikä kuvaisikaan meille suomalaisille arkea kauniimmin kuin peruna? Tänään kutsun Sinut kanssani pohtimaan ja tarkastelemaan omaa parisuhdettasi perunaisilla termeillä. 

Perunalajikkeita on Suomessa noin viisikymmentä. Tyypiltään ne voivat olla kiinteitä, jauhoisia, lastuperunoita tai yleisperunoita. Muodoltaan ne voivat olla soikeita, puikuloita tai pyöreitä. Niiden kuorten väri vaihtelee kellertävästä punaiseen. Rakkaalla lapsella sanotaan olevan monta nimeä. Perunaa on kutsuttu eri kielissä maapäärynäksi tai maaomenaksi. Suomen eri murrealueilla peruna voi olla potti, potakka tai pärinä. Mitähän kätkeytyy perunaan liittyviin sanontoihin "Mitä pöljempi isäntä, sitä isommat perunat" tai "Lesken lempi on kuin lämmitetty perunasoppa" ? 

Perunasta voi nauttia monessa muodossa. Kuutioina peruna maistuu salaatissa tai keitossa. Viipaleina siitä voi valmistaa laatikon. Uuniperunan saa jokainen mieleisekseen omilla lisukkeillaan. Lohkoperunat kaipaavat oliiviöljyä, suolaa ja kuminaa. Perunamuusi nautitaan perinteisenä tai porkkanan avulla aurinkomuusiksi muuttuneena. Juhlapöydästä voi löytyä pyré tai kroketti. Löydätkö sinä omasta suhteestasi uutta? Innostutteko toisistanne uusilla tavoilla? Vai onko suhteenne aina sama keitetty peruna? 

Perunateatteriin joutuessaan ihminen näkee edessään valtaisan vuoren kuorittavia perunoita. Hänellä on suuri joukko ruokittavia odottamassa ruuan valmistumista. Vapaan voi unohtaa. Samoin joskus voi tuntua siltä, että suhteessa on loputon määrä puhumattomia asioita, ratkaistavia ongelmia ja päätettäviä asioita. Psykologi Keijo Tahkokallion äidiltään saama ohje päätyi kirjaksi "Peruna kerrallaan". Sen viesti on yksinkertainen. Jos haluaa saada ämpärillisen kuorittuja perunoita, tehtävästä voi suoriutua peruna kerrallaan. Käytämme usein turhaa energiaa pyrkiessämme ratkaisemaan kaikkia suhteen haasteita samaan aikaan. Pysähtyessämme yhteen asiaan rauhassa, moni siihen kietoutunut haaste alkaa avautua. 

Kuuma peruna - termille on vaikea löytää yksiselitteistä vaihtoehtoa. Se on asia, joka puhututtaa herättäen vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Se on aihe, joka ei jätä rauhaan vaan haastaa puolisot yhä uudelleen ja uudelleen. Kuten kuuma peruna polttelee sormia, aiheena se tuntuu niin vaaralliselta, häpeälliseltä, syyllisyyttä herättävältä tai pelottavalta, että sitä väistellään samaan aikaan kun nälkä kurnii vatsassa. Mikä on teidän suhteenne kuuma peruna? Toisaalta kun joku puhuu epäselvästi, hänen sanotaan puhuvan kuin kuuma peruna suussaan. Kun emme ole selvillä siitä mitä tunnemme, ajattelemme, toivomme tai haluamme, saatamme ilmaista itseämme epäselvästi. Silloin Toinen ymmärtää viestimme väärin ja me olemme pettyneitä kun hän ei taaskaan tajunnut, mitä mielestämme sanoimme aivan selvästi.   

Kun jokin asia harmittaa oikein kovasti, alkaa potuttaa. Ellei omia pottuja pysty käsittelemään mielessään, tulee pottuiltua toiselle. Parisuhteessa pottuilu satuttaa ja loukkaa. Perunalla on myös monia vahingollisia tuholaisia, kuten pääkallokiitäjä, tupakkakiitäjä ja vaelluskatkoyökkönen. Parisuhteen näkökulmasta ne kaikki voivat olla vaarallisia. Mainitut kiitäjät saavat aikaan vaaratilanteita joko poltettavien päihteiden tai  vauhdikkaiden ja vaarallisten harrastusten muodossa. Jatkuva öiseen aikaan tapahtuva vaeltelu ei myöskään ennusta parisuhteelle hyvää, etenkin, jos se tapahtuu useimmiten yksin. Sekä kiitäminen että yökköily viittaavat pahoinvointiin, jonka aiheuttaja saa usein aikaan monia suhdetta rikkovia tapahtumia. Potutus lisääntyy ja herää houkutus maksaa potut pottuina. 

Onneksemme peruna on kuitenkin mukulakasvi. Parisuhteen mukuloita ovat uudet ajatukset, kokemukset tai mikä tahansa yhdessä aikaan saatu, josta voidaan iloita yhdessä. Suhteen perunamaasta kannattaa siis pitää hyvää huolta. On tärkeää myös varmistaa, ettei viimeisiä siemenperunoita syödä, vaan ne istutetaan maahan. Näin varmistamme uuden sadon ja ravinnon riittävyyden. Ja mikä parasta, kun perunasatoa tarkastelee yhdessä, voi laaristaan joskus löytää niin kauniin yksilön, että sen pelkkä katselu saa hyvälle mielelle.   

Sanna Aavaluoma

Kuva Maare Akkola