Goodbye Christopher Robin

10.03.2024

Simon Curtisin elokuva Goodbye Christopher Robin vuodelta 2017 on saanut innoituksensa kirjailija A. A. Milnen elämästä. Se on kertomus rakastetun satuhahmon Nalle Puhin synnystä sekä leikin ja luovuuden parantavasta voimasta. Samaan aikaan se on surullinen kuvaus perhedynamiikasta, jossa lapsi uhrataan vanhempien menestykselle.

Kirjailija A. A. Milne, lempinimeltään Blue, palaa ensimmäisestä maailmansodasta traumatisoituneena miehenä. Huolimatta yllättävien äänten tai voimakkaiden valojen laukaisemista kauhun tunteista Blue yrittää parhaansa mukaan jatkaa sodan jälkeistä elämää ja arkea. Hän saa puolisonsa Daphnen kanssa lapsen, johon kohdistuu suuret odotukset jo ennen syntymäänsä. Lapsirukka ei saa kokea tuottavansa iloa ja onnea vanhemmilleen olemassaolollaan. Hän saa tuntea olevansa vääränlainen syntyessään pojaksi, melkein tappaneensa äitinsä synnytykseen ja pettäneensä äitinsä odotukset isänsä masennuksen parantajana. Poika saa nimekseen Christopher Robin, mutta vanhemmilleen hän on Billy Moon. Blue on ylpeä poikansa syntymästä, mutta keinoton hänen hoitamisessaan. Daphne masentuu eikä jaksa hoitaa lasta. Pari hankkii lapselleen hoitajan ja lähtee kuukaudeksi Italiaan.

Milnet muuttavat maaseudun rauhaan, mutta Daphne kaipaa matkoja ja Lontoon seurapiirielämää. Tuliaisina Billy saa pehmoleluja: karhun, possun, tiikerin, aasin ja kengurun poikasineen. Bluen ja Daphnen suhde on kireä. Daphne ilmaisee syvää pettymystään miestään kohtaan, jota lapsen syntymä tai maalle muutto ei piristänyt. Hän syyttää ja syyllistää miestään ilkeilystä. Näytelmien sijaan Blue haluaisi kirjoittaa sodanvastaisen kirjan. Daphne ei ymmärrä miehensä muuttunutta ajatusmaailmaa ja vertaa tämän sodanvastaisuutta yhtä turhaksi kuin keskiviikkojen vastustamisen. Lopulta Daphne lähtee yhteisestä kodista ja lupaa palata vasta kun Blue kirjoittaa jälleen.

Perheessä asuva lastenhoitaja Olive, joka myöhemmin saa lempinimen Nou, osoittautuu korvaamattomaksi ja turvalliseksi kiintymyshahmoksi Billyn elämässä. Vuosien aikana Billy ilahtuu eniten Noun näkemisestä eron hetkien jälkeen ja Nouta hän kaipaa enemmän kuin vanhempiaan. Vanhemmat ovat niin usein poissa, että pikku Billy hämmästyy havaitessaan isän ja äidinkin muuttavan uuteen kotiin heidän kanssaan. Nousta tulee myös Billyn oidipaalisten toiveiden kohde.

Kun Nou lähtee hoitamaan sairastunutta äitiään, Billy on pois tolaltaan. Blue ja Billy jäävät kaksin. Isän ja pojan yhdessäolo on aluksi väkinäistä ja hapuilevaa, mutta suhde kehittyy lämpimäksi, leikkisäksi ja mielikuvitusrikkaaksi. He vaeltelevat metsissä, tekevät jousipyssyjä, kalastavat, uittavat kilpaa keppejä virtaavassa joessa, pelaavat krikettiä ja kuvittelevat kesän talveksi. Billy ja Blue luovat kotimetsäänsä mielikuvituksellisen puolen hehtaarin metsän. Kaikessa mukana olevat pehmolelut saavat nimensä: Nalle Puh, Nasu, Kani, Tikru, Ihaa, Kengu ja Ruu. He nikkaroivat puuhun pöllön talon oven. Blue alkaa kirjoittaa pojasta ja hänen eläinystävistään. Bluen taiteilijaystävä Ernest Shepard ihastuu Bluen hahmotelmiin ja miehet alkavat yhdessä työstää kirjaa. Blue kertoo pojalleen kirjoittavansa tästä ja karhusta kirjaa. He päättävät antaa kirjan pojan nimeksi Christopher Robin.

Winnie the Pooh -kirjoista tulee valtava menestys ympäri maailmaa. Lehdistön edustajat ja radiotoimittajat haluavat haastatella Christopher Robinia. Billy alkaa saada säkeittäin ihailijapostia lapsilta kaikkialta maailmasta. Vanhemmat matkustavat Yhdysvaltoihin markkinoimaan kirjaa menettäen poikansa syntymäpäivät. Kasvavan Nalle Puh -ilmiön myötä Billyllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua vanhempiensa suunnittelemiin kampanjamatkoihin ja lehdistötilaisuuksiin. Olive puolustaa Billyä ja haastaa hänen vanhempiaan todeten: "Se, jonka tehtävä on huolehtia hänen onnellisuudestaan, onkin huolehtinut omasta onnellisuudestaan. Olette esitelleet häntä kuin eläintä kirjojen myynnin edistämiseksi."

Monen englantilaislapsen tavoin Billy lähetetään sisäoppilaitokseen, jossa häntä kiusataan vuodesta toiseen. Hintelän olemuksensa vuoksi Billyä ei hyväksytä armeijaan. Lähtö rintamalle on kuitenkin Billyn keino irrottautua vanhemmistaan, vastustaa heidän tahtoaan ja tehdä itsenäinen ratkaisu. Hän ei halua enää olla Billy eikä Christopher Robin, vaan nimetön sotamies. Hän vaatii isäänsä järjestämään suhteillaan hyväksynnän sotilaaksi. Bluen saattaessa poikansa rintamalle vievään junaan hänen silmissään junaan astuu pieni Billy ja hän ymmärtää menettäneensä poikansa. Vaikka Billy irrottautuu vanhemmistaan ja kivuliaaksi muuttuneesta satumaailmasta lähtemällä sotaan, on lähtö kenties myös yhteyden etsimistä ja samaistumista isään, olihan Blue taistellut ensimmäisessä maailmasodassa. Pikku Billy oli joutunut monesti todistamaan isänsä sotatraumoja. Läheisissä hetkissä isänsä kanssa Billy tuli yllättäen vedetyksi mukaan isän pelottavaan sisäiseen maailmaan, jossa mehiläisten surina muuttui pommittajakoneiden ääniksi ja puhkeavat ilmapallot pommien räjähdykseksi.

Bluen ja Daphnen suhde kestää, vaikka suhteen tunnemaasto on surullisen etäinen ja kylmä. Daphne on kyvytön asettumaan toisen ihmisen, puolisonsa, lapsensa tai lapsensa hoitajan asemaan muulloin kuin hänelle itselleen sopivina hetkinä. Hän syyttää miestään kyvyttömyydestä kirjoittaa, vaikka tämä on syvästi masentunut ja kärsii posttraumaattisesta stressireaktiosta. Lastaan hän kieltää itkemästä hetkissä, joissa tämä kokee menettävänsä hoitajan, johon on muodostunut lämmin ja turvallinen kiintymyssuhde. Lastenhoitajaa hän syyttää perheen pettämisestä hetkissä, joissa tämä on menettämässä äitinsä tai suunnittelemassa omaa tulevaisuuttaan. Miestään hän kieltää itkemästä, kun he saavat sähkeen, jossa Billy ilmoitetaan kadonneeksi. Luullessaan poikansa kuolleen molempien syvä suru on aistittavissa, mutta toisen lähestyminen tai kivun jakaminen ei ole kummallekaan mahdollista. Toisesta lohdun etsimisen sijaan Daphne syyllistää miestään poikansa kuolemaan lähettämisestä. Myös onnen ja helpotuksen hetket jäävät jakamatta, kun Billy palaa kotiin. 

Blue pyytää pojaltaan anteeksi kirjojensa aiheuttamaa kärsimystä ja lupaa, ettei enää koskaan kirjoita heistä. Billy kertoo rintamalla kuulleensa monen sotilaan sodan kauhujen keskellä rallattaneen Nalle Puh -laulua. Se auttoi heitä muistamaan kotona ja perheessä olevasta onnesta. Billy kiittää isäänsä sen muistuttamisesta, mitä lapsuus voi olla, kun kaikki muu on särkynyt ja sanoo lapsuutensa olleen ihana, kasvamisen olleen vaikeaa.

Elokuva Goodbye Christopher Robin perustuu A. A. Milnen ja hänen perheensä elämään olematta kuitenkaan dokumenttielokuva.) Bluelle Nalle Puh-kirjat olivat tie masennuksesta sodanjälkeiseen uuteen elämään ja takaisin kirjailijuuteen. Lukijoille ne olivat hurmaavia satuja. Billylle tarinat merkitsivät yhteyden rakentumista omaan isäänsä ja ainutlaatuisen yhteisen mielikuvitusmaailman luomista ja jakamista hänen kanssaan. Pahinta kuitenkin on se, että Billy joutuu kyseenalaistamaan isänsä kanssa koetuttujen onnen hetkien merkityksen. Olivatko ne vain isän taustatyötä kirjoja varten? Billy oli halunnut isän kirjoittavan hänelle, ei hänestä. Sen paljastaminen koko maailmalle tuntui petokselta, jonkin henkilökohtaisen muuttumista myytäväksi. Vaikka Billy ei kokenut ristimänimeään omakseen, julkisuuden myötä maailma näki hänet Christopher Robinina.

Nalle Puhin (Winnie the Pooh) esikuva oli todellinen musta karhu nimeltään Winnie. Ensimmäisessä maailmansodassa taistellut eläinlääkärisotilas löysi karhunpennun ja kesytti sen. Pentu eli sotilaiden maskottina ja päätyi kasvaessaan lopulta Lontoon eläintarhaan. Siellä A. A. Milne kävi usein poikansa kanssa tervehtimässä kesyä Winnie-karhua, joka antoi lasten ratsastaa selässään. (Mattick 2015) Winniellä oli merkittävä tehtävä molemmissa maailmansodissa ja kirjailija Milnen sodasta toipumisessa. Christopher sen sijaan joutui näytteille Winnie-karhun tapaan. Todellisessa elämässä tapahtuneesta katkeroitunut Christopher Robin Milne etääntyi vanhemmistaan eikä koskaan suostunut vastaanottamaan osuuttaan isänsä Nalle Puh -kirjoilla ansaitsemasta omaisuudesta. Hän meni naimisiin ja avasi pienen kirjakaupan. Noun kanssa hän oli tekemisissä tämän kuolemaan asti. Alkuperäiset Christopherin alkuperäiset pehmolelut ovat esillä lasivitriinissä New Yorkin Public Libraryn lastenosastolla. Siellä otin tämän kirjoituksen kuvan 1.5.2014.

Sanna Aavaluoma

Rooleissa:

  • Alan Milne Domhnall Gleeson

  • Daphne Milne Margot Robbie

  • Christopher Robin 8v Will Tilston

  • Christopher Robin 18v Alex Lawther

  • Olive Kelly Macdonald

Lähteet:

  1. https://www.biography.com/authors-writers/aa-milne
  2. https://www.theguardian.com/childrens-books-site/gallery/2015/nov/24/winnie-the-pooh-inspired-by-a-real-bear