Haarautuvan rakkauden talo

23.07.2023


Mika Kaurismäen vuonna 2009 ohjaama elokuva Haarautuvan rakkauden talo perustuu Petri Karran vuotta aiemmin ilmestyneeseen esikoisromaaniin. Se on kertomus avioeron raastavuudesta ja pyrkimyksestä ratkaista käsittelemättömiä traumakokemuksia eron avulla. Mustaksi komediaksi ja farssiksi luokitellusta elokuvasta löytyy syvää ymmärrystä parisuhteen kriisiytymiseen.

Yrityskonsulttina toimiva Tuula ja Helsingin kaupungin perheterapeuttina toimiva Juhani asuvat hulppeassa merenrantatalossa Helsingin Kuusisaaressa. Näyttää siltä, että he ovat sytyttämässä nuotiota rannalle. Todellisuudessa he ovat päättäneet erota kymmenen avioliittovuoden jälkeen ja ovat rannalla polttamassa yhteisiä valokuviaan. Tuula ja Juhani päättävät asua talon eri kerroksissa, kunnes arvotalo saadaan myydyksi. Juhanin luonnostelemissa pelisäännöissä todetaan, ettei mahdollisia uusia kumppaneita tuoda taloon.

Pekka vie ystävänsä Juhanin Helsingin yöelämään ja kannustaa tätä etsimään uutta seuraa itselleen. Juhani tutustuukin ravintolassa Sannaan ja päätyy tämän kanssa jatkoille kotiinsa. Ristiriitaisten tunteiden vallassa Tuula tirkistelee ja kuuntelee Juhanin ja Sannan intiimejä hetkiä. Pois tolaltaan joutuva Tuula ajaa Sannan pois kodistaan. Tuulan ja Juhanin välillä alkaa likainen sananvaihto; syyttelyä, vähättelyä, nimittelyä ja mitätöintiä. Tuula soittaa Markolle, jonka kanssa hänellä oli lyhyt suhde vuosi sitten Levillä. Lentotaksina toimiva Marko saapuu lentäen Tuulan luo. Alkaa koston kierre, jossa Tuula ja Juhani molemmat haluavat loukata toisiaan uusien kumppanien välityksellä. Veljensä avustuksella Juhani löytää Ninan, joka maksua vastaan suostuu esittämään Juhanin uutta naisystävää.

Ravintolassa Sanna kysyi Juhanilta: Miksi perheterapeutti eroaa? Vähitellen paljastuvat Juhanin ja Tuulan taustat ja psyykkiset haavat, joiden avautuminen on laukaissut pakoreaktiot toiseen tukeutumisen sijaan. Molempien perhetausta on rikkinäinen ja rikollinen. Äiti hylkäsi Tuulan, kun tämä oli vain kuusivuotias. Tuula oppi varhain selviämään elämässään yksin vakuuttaen itselleen, ettei tarvitse ketään. Juhanin äiti kuoli Juhanin ollessa lapsi. Hänen isänsä Niilo oli narkomaani eikä kyennyt huolehtimaan Juhanista. Niilolla ja Tuulan äidillä Yrsalla oli nuoruudessaan päihdehuuruinen suhde. Niilo löysi uuden suhteen ja sai toisen pojan, Wolffin. Haastavista lähtökohdistaan huolimatta Juhani ja Tuula kykenivät hankkimaan ammatit ja rakentamaan hyvää elämää yhdessä. Kaikissa tilanteissa pärjäämään oppineesta Tuulasta tuli yrityskonsultti. Sekavissa perhekuvioissa kasvaneesta Juhanista tuli perheterapeutti. Juhani ja Tuula eivät ole pitäneet yhteyttä perheisiinsä, mutta omaa menneisyyttään ei voi kumota. Tarinan käänteissä suku ilmaantuukin kuvioihin.

Juhanin ja Tuulan perheet ovat syvällä päihteiden ja ihmiskaupan kuvioissa. Yrsa johtaa Tallinasta käsin prostituutiobisnestä Helsingissä. Vankeustuomion kärsinyt Wolff tekee Yrsalle töitä sutenöörinä. Niilo on raitistunut ja hoitaa pojanpoikaansa Eemeliä, Wolffin ja Kittyn lasta. Hän haluaa korvata virheensä isänä ja olla Eemelille turvallinen vaari. Niilo vannottaa Wolffia pysymään raittiina, hengissä ja pois vankilasta todeten pojallaan olevan mahdollisuus ja velvollisuus katkaista ylisukupolvinen taakka. Wolffiin Juhanille järjestämä peitetyttöystävä on elokuvan alussa nähdyn ikkunasta pudonneen ja kuolleen seksityöläisen Natalian kollega Nina, joka tarvitsee piilopaikkaa, sillä hänen epäillään liittyvän Natalian kuolemaan ja rahojen ryöstöön.

Miksi Juhanin ja Tuulan suhde kriisiytyi? Vanhemmuuden myötä myös vanhemmissa heräävät omat avuttomuuden ja tarvitsevuuden tunteet. Avuton, tarvitseva lapsi haastaa vanhempien kykyä sietää tarvitsevuutta ja avuttomuutta itsessään ja toisissaan. Juhani ja Tuula ovat molemmat menettäneet oman äitinsä lapsina. Hoivatuksi ja huolehdituksi tulemisen kaipuu ja sitä vaille jääminen on heidän välillään liian kipeää kohdattavaksi. Juhani olisi halunnut lapsia, Tuula ei. Työssään perheterapeuttina Juhani toteaa: Lapsi on suurinta kaikista. Kun Tuula tuli raskaaksi, hän ei voinut asettua hoivaavan äidin rooliin vaan päätyi keskeyttämään raskauden. Raskauden keskeytys on aina trauma parisuhteelle ja käsittelemättömänä johtaa parisuhteen intiimiyden ongelmiin. Juhanin ja Tuulan välinen seksuaalisuus kuoli. Tuula päätyi ulkopuolisiin suhteisiin. Molemmat tulivat toistensa hylkäämiksi suhteessaan. Kipeät tunteet pudottivat molemmat lapsuudenaikaisiin äidin hylkäämäksi tulon sietämättömyyteen. Nyt padotut raivot pääsevät pintaan ja kumpikin pidäkkeettä purkaa niitä toisiinsa.

Pettymykset, turhautumiset ja sietämätön yksinäisyys purkautuvat humalatilassa tilanteessa, jossa Tuulan ja Juhanin koti on täynnä riidan todistajia. Paikalla ovat kummankin parhaat ystävät Pekka ja Marjut, sekä uudet kumppanit Nina ja Marco. Tuula toteaa halveksivasti Juhanin olleen heidän liitossaan kuin lapsi – tehneen aina ihan mitä haluaa. Juhani pyytää Tuulaa vaikenemaan lapsista, mutta Tuulan jatkaessa puhettaan Juhani huutaa Tuulan abortoineen heidän mahdollisuutensa saada ja kasvattaa lapsi. Juhani heittää ilmoille kysymyksen oliko abortoitu lapsi edes hänen. Loukkaantunut Tuula toteaa ensin tietenkin lapsen olleen Juhanin, mutta puolustautuu raivokkaasti herättäen epäilykset isästä. Tuula jatkaa henkistä pahoinpitelyä toteamalla pettäneensä Juhania, koska seksuaalinen suhde heidän välillään oli kuollut. Juhani puolestaan jatkaa toteamalla, ettei voinut lähestyä naista, joka tappoi heidän lapsensa. Ongelma tiivistyy kipeisiin lauseisiin: "Älä ole lapsellinen!" "En olekaan, vaan lapseton."

Luennollaan konsulttina Tuula totesi, ettei tyytyväisiä tarvitse sitouttaa ja kysyy yleisöltään: Mistä tyytyväisyys lähtee? Mistä onnellisuus lähtee? Joskus toisen arvon voi tunnistaa vasta kun sen menettäminen todellistuu. Uupuneena tilanteesta Juhani alkaa kaivaa rantaan suurta kuoppaa - hän haluaa haudata avioliittonsa kunnolla. Itkuinen ja surullinen Tuula asettuu miehensä rinnalle makaamaan rakkauden hautaan – ja hetkessä, jossa he valmistautuivat irrottautumaan toisistaan he saavat kerrottua toisilleen yksin jäämisen kokemuksestaan suhteessaan – ja he löytävät toisensa uudelleen.

Yrsa on saanut tietää Ninan piilopaikan lähettää miehiä kaappaamaan Ninan Juhanin ja Tuulan talolta. Väärinkäsityksen vuoksi kaapatuksi tuleekin Tuula. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen tytär ja äiti kohtaavat ja Tuula yrittää saada vastausta siihen, miksi äiti hänet hylkäsi. Tuulan ja Juhanin naapurin paikalle kutsumat poliisit pidättävät kaikki muut talossa olijat. Vapautuessaan putkasta Juhani kohtaa isänsä, joka pyytää anteeksi Juhanin lapsuutta. Yrsa ehdottaa Juhanille vaihtokauppaa – luovuttamalla Ninan Juhani saisi Tuulan vapaaksi. Syyllisyyden tuntoinen ja Juhania kohtaan myötätuntoa kokeva Nina tunnustaa varastaneensa Natalien rahat. Yrsa tyytyy rahoihin ja vapauttaa Tuulan.

 "Kumpikin hallitsee omaa huonettaan" oli yksi Juhanin yhteisasumiseen kirjoittamista säännöistä. Jos taloa pidetään ihmisen vertauskuvana, parisuhteen talossa yhteisten tilojen lisäksi kummallakin puolisolla tulee olla riittävästi omaa tilaa, josta kantaa vastuuta. Valitettavasti sen epäonnistuessa moni pari ajattelee konkreettisen eron olevan ratkaisu, jolla kumpikin saa lisää tilaa ympärilleen. Kysymys, joka jokaisen parin tulisikin kysyä itseltään ja toisiltaan on, miten kummallekin järjestyy riittävästi tilaa suhteen sisällä. Suhteessa eläminen edellyttää myös kummankin tarpeiden hyväksymistä, vaikka se merkitsisi niiden eriaikaisuutta tai eri kokoisuutta. Vaatimus kaiken jakamisesta täysin tasan on yhtä väkivaltaista kuin Juhanin päätös halkaista Tuulan lempinojatuoli moottorisahalla kahteen samankokoiseen osaan. Kun puu kasvaa, sen rungosta haarautuu oksia. Hyvä parisuhde mahdollistaa sen muodostavien yksilöiden kasvun. Jos ajattelemme rakkautta parisuhteen kasvualustana, haarautuminen merkitsee yksilöitymistä yhteisestä rungosta. Yksilöityminen parisuhteessa voi pelottaa, mutta vaikka suhteessa jokin entinen tulee päätökseen, ei suhteen tarvitse päättyä. Uutta kasvua mahdollistava suhde ravitsee molempia – sille kaunis mielikuva on heilimöivä viljapelto, jolla Juhani ja Tuula jäivät yhdessä kulkemaan.    


Sanna Aavaluoma

Rooleissa:

  • Juhani - Hannu-Pekka Björkman

  • Tuula - Elina Knihtilä

  • Yrsa - Kati Outinen

  • Niilo - Kari Väänänen

  • Wolffi - Antti Reini

  • Nina - Anna Easteden

  • Marco - Ilkka Villi