Hamsterit

16.04.2023


Markku Pölösen vuonna 2022 ohjaama, Veikko Huovisen samannimiseen romaaniin perustuva elokuva Hamsterit on sydämellinen ja toiveikkuutta täynnä oleva kertomus yksinäisyydestä, masennuksesta, yhteyden parantavasta voimasta ja onnen arjesta löytymisestä. Elokuvan ohjaaja Markku Pölönen kuvaa Hamsterit -kirjaa Veikko Huovisen onnellisimmaksi romaaniksi, keitaaksi inhimilliseen välittämiseen ja pehmeämpiin arvoihin perustuvan elämäntavan kuvaamiseen.

Hamsteri on yksinäinen mies, joka on saamallaan perinnöllä hankkinut itselleen pienen mökin maaseudulta. Vaikka hän on asunut maalla vasta alle kaksi vuotta, hän käyttäytyy kuin tietäisi kaiken kaikesta maalaiselämään ja luontoon liittyvästä. Kyläläisten mielestä hän onkin outo, itseään kaikkien alojen asiantuntijana pitävä tyhjäntoimittaja. Hamsteri elättää itsensä piirtämällä lehtiin kuvitettuja kertomuksia ihmisistä ja eläimistä. Hän on tottunut köyhään elämään ja kirjan kuvauksessa haaveillee siitä, että voisi kerätä ja ostaa sievoiset talvivarastot voidakseen nauttia turvallisuudesta ja lämmöstä läpi talven. Hamsteri elää mökissään lemmikkihiirensä Minnin kanssa. Hän puhelee Minnille, järjestää sen vitriinikaapissa sijaitsevaa kotia ja lupaa tehdä sille talveksi pieniä kirjoja ja sanomalehtiä. Hamsteri puhuu Minnille kaihoisasti: "Sinun elämäsi on turvattu, talven myrskyt pauhaavat ja pakkanen yltyy mahdottomaksi, mutta siellä sinä vain lepäilet lämpimässä talossasi."

Hamsteri on rakastunut naapurihuvilan omistajaan, rikkaaseen tehtailijan leskeen, Stellaan. Hän näkee onnellisia sankariunia, joissa pelastaa Stellan mitä vaarallisimmista olosuhteista. Painajaisissa Stella kuolee natsien ampumana Hamsterin käsivarsille tunnustettuaan ensin tälle rakkautensa. Hamsteri on piirtänyt jopa hääkuvan itsestään ja Stellasta. Hamsterin pettymykseksi Stella lähtee vuodeksi Sisiliaan. Stella varmistaa Hamsterin katsovan tulevien vuokralaisten perään ja istuttavan puutarhaan keväällä kukkia. Stellan jäähyväisposkisuudelma ja sanat "Tavataan ensi vuonna!" pudottavat Hamsterin yksinäisyyteen ja synkkyyteen. Hän tietää joutuvansa selviytymään syksyn ja talven ilman Stellaa naapurissaan ja unelmiensa kohteena.

Hamsterin pelastukseksi koituu kuitenkin pieni kaupunkilaisperhe: Rurik, Tellu ja heidän lapsensa Niku, Naku ja Raisa. Perhe on asunut pienessä vuokra-asunnossa kaupungissa. Rurik on masentunut ja apaattinen virkamies, jonka voimat menevät arjesta selviytymiseen. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun perhe saa kirjeitse tiedon voittamastaan veikkauksen päävoitosta. Unelmat paremmasta elämästä alkavat näyttää mahdollisilta. Rurikin toiveesta perhe muuttaa vuodeksi maalle – he vuokraavat Stellan hulppean huvilan.

Rurikin vointi on huono. Öisin hän pyörii sängyssään unettomana tai puhuu unissaan uuninpeltien sulkemisesta ja avaamisesta. Päivisin hän itkeskelee lamaantuneena. Hamsteri alkaa luoda suhdetta masentuneeseen Rurikiin. Hamsteri toteaa huolestuneelle Tellulle jonkin murtaneen Rurikin, mutta uskovansa siihen, että murtumakohdan vieressä on jotakin ehyttä, kuten vahva näkemys jostakin iloisesta tapahtumasta, joka joskus vielä toteutuu. Rurikin masennus on kuin peili Hamsterin omalle mielelle. Hamsteri varoittelee perhettä kiintymästä huvilaan liiaksi ja alkaa maalailla hurjia mielikuvia saapuvasta talvesta, lumikinoksista ja pakkasista. Maaseudun talvesta tietämättömän kaupunkilaisperheen saapuminen huvilaan talveksi tarjoaa Hamsterille oivallisen mahdollisuuden kanavoida oman yksinäisyytensä ja hätänsä perheen selviytymistarinaksi. Hamsteri alkaa keskustella Rurikin kanssa tulevaan talveen varustautumisesta. Ratkaisu kaikkiin uhkiin on "Hyvät talvivarastot ja toiveikas talvimieli". Kannustaessaan Rurikia selviytymistaisteluun Hamsteri saa myös merkitystä olemassaololleen.

Hamsterin varustelista paisuu hulvattomiin mittasuhteisiin. Hän laskee hankittavaksi porkkanoita, punajuuria, lampaanlihaa, huopikkaita, 120 kiloa sokeria, saunasaippuaa, lampaanvilloista vanutettuja huopatossuja, 15 metriä honkapuuta ja 60 metriä koivuhalkoja ja 100 litraa viinaa. Tuoreiden hedelmien sijaan Hamsteri suosittelee hankittavaksi säilöttyjä hedelmiä, sillä "säilykepurkeissa on tallella aurinkoisimpien kesäpäivien aromi ja meren aaltojen pärske, siellä tuoksuvat tropiikin ihanimmat hedelmät ja humisevat merten rantapuut, sen peltikuoreen ja etiketin simpukankuoreen on tallennettu sadonkorjaajien iloinen rupattelu ja eksoottinen laulu… "

Hamsterin ja 4-vuotiaan pikku-Raisan suhde on elokuvassa erityisen lämmin. Raisa käy Hamsterin luona ja ystävystyy myös Minni-hiiren kanssa. Kun Raisa alkaa jutella Minnille, Hamsteri liittyy hetkessä mukaan leikkiin ja alkaa vastailla Minnin puolesta. Yksi Raisan kysymys saa kuitenkin Hamsterin hämmennyksiin. Kun Raisa kysyy Minniltä missä Hamsterin lapset on, Hamsteri vaikenee hetkeksi ja toteaa, ettei osaa riittävän hyvin puhua hiirtä. Osuiko Raisa Hamsterin kaipuuseen perheestä vai onko hän kenties menettänyt perheensä ennen maalle muuttoaan?

Tellu on pitkämielinen ja lempeä. Hän ei halua palata entiseen ankeaan elämäänsä, mutta hän on hädissään miehensä puolesta. Tellu hyväksyy Hamsterin laskelmat ymmärtäessään varastojen täyttämisen auttavan Rurikia saamaan jälleen otetta elämästään. Rurikin masennus alkaa hellittää otettaan ja hän löytää vähitellen oman elämänvoimansa. Toiveikas talvimieli saa hymyn hänen huulilleen. Mitä kellarihyllyjen täyttymisen myötä Hamsterin ja perheen mielen varastoihin tallentuu? Pienet onnen hetket ja arkiset ilot tulevat yhdessä jaetuiksi. Miesten välisen ystävyyden myötä Rurikin pysähtyneeseen mieleen tulee uutta eloa ja toiveikkuus myös Rurikin ja Tellun suhteessa kasvaa.

Masennuksesta selviytyminen edellyttää aggression kanavoitumista rakentavalla tavalla – ei tuhoavana itseään tai toisia kohtaan. Ostoksillaan Hamsterin kanssa Rurik uskaltautuu ensin tekemään itsenäisiä päätöksiä vastoin Tellun antamia määriä hankittaville tarvikkeille. Oma aggressio ja sen mahdollinen tuhoavuus on kuitenkin pelottavaa. Linnustajan luona käynnin aikana metsästäjän ampuma laukaus sai Rurikin pois tolaltaan. Perheen ja Hamsterin yhteisellä illallisella mielessä uhkaava talvi ja epäilyt omasta ja perheen selviytymisestä saavat hetkeksi yliotteen. Rurikin sisäinen peto pääsee irti ja hän käyttäytyy vastoin kaikkia omia sääntöjään ruokapöydässä syöden kuin susi. Tellulle tilanne on sietämätön ja hän romahtaa epätoivoiseen itkuun. Tilanteen laukaisee pikku-Raisan kyky lohduttaa säikähtänyttä äitiään laulamalla Paula Vesalan elokuvaan säveltämän laulun kahdesta kärpäsestä. Koko perhe liittyy lauluun: "Älä itke ystävä, meit´ on kaksi kärpästä, seurana nyt toisilleen kaksisiipistä. Joskus surun tullessa siipi onkin painava, silloin lauletaan me laulu huomispäivästä…" Tellun ei enää tarvitse olla ainoa kaikkia kannatteleva ja vahva.

Käännekohta Rurikin toipumisessa on kuitenkin hänen uskalluksensa ilmaista pettymystä ja tulla siinä vastaanotetuksi. Talvi ei näytä tulevan Hamsterin maalailemana, syksy itse asiassa on lämpimin vuosikymmeniin. Ulkona sataa ja on kuraa. Onko kaikki varautuminen ollut turhaa? Rurik raivoaa Hamsterille pettyneenä, uhkaa jättää perheensä ja lähteä takaisin kaupunkiin. Tellu saa itsensä epäonnistuneeksi tuntevan Rurikin kuitenkin ymmärtämään, että he ovat jo onnistuneet – vaikka ei talvea tulisikaan. 

Kevään koittaessa Rurik, Tellu ja lapset valmistautuvat lähtöön takaisin kaupunkiin.Läksiäislahjaksi Hamsteri antaa Raisalle sitomansa kirjan, jossa on Hamsterin piirroksia kuluneesta yhteisestä vuodesta. Kuvien myötä perhe saa mukaansa tallennettuja onnen hetkiä tulevina talvina muisteltavaksi. Mutta miten käy Hamsterin? Stellan paluu ei vastaa Hamsterin odotuksia, sillä hänen mukanaan saapuu italialainen mies ja vauva. Pieneksi hetkeksi Hamsteri on vajoamassa epätoivoon, mutta hän kääntää katseensa ja mielensä tulevaan talveen – ja alkaa suunnitella talvivarastoja huvilan uudelle perheelle. 

Kaikki Hamsterit -elokuvassa kertoo sen tekijöiden suuresta rakkaudesta alkuperäistarinaa ja elokuvan tekemistä kohtaan. Menneeseen aikaan vievä miljöö yksityiskohtineen, elokuvaan varta vasten sävelletty musiikki sekä tarinan ja sen hahmojen lempeys ja lämpö eivät vain herätä, vaan säilyttävät katsojassa liikutuksen tunteen läpi koko elokuvan. Elokuvassa Hamsterin roolia esittävä Peter Franzen luonnehtii Filmihullun leffablogin haastattelussa Hamsterit -elokuvaa puhdistavaksi ja katarttiseksi kokemukseksi tässä elämämme ajassa – se näyttää, miten voimme nostaa itsemme ja toiset murheen alhosta.


Sanna Aavaluoma


Rooleissa

  • Hamsteri Peter Frantzen
  • Rurik Jaakko Ohtonen
  • Tellu Vilma Kinnunen
  • Niku Edvin Kaari
  • Naku Eero Niku
  • Raisa Emilia Mattila

Lähteitä:

  1. Huovinen Veikko (1957 /  2023) Hamsteri. WSOY
  2. Näin tehtiin elokuva Hamsterit: https://www.youtube.com/watch?v=wER9aGaoIS8
  3. https://www.youtube.com/watch?v=apdawQImrt8
  4. https://www.youtube.com/watch?v=ulKTAGmN9n0