Hyvän mielen unelmia
Unelmat herättävät meissä monenlaisia mielikuvia. Kannattaako unelmoida? Onko unelmointi haihattelua? Vieraannuttavatko unelmat todellisuudesta? Minkälainen on hyvää tekevä unelma? Ovatko hyvät unelmat vastavoima masennukselle?
Usein unelma -etuliitteellä viitataan johonkin täydelliseen, tavalla tai toisella mielihyvää tuottavaan. Kun jokin toimii kuin unelma, se menee oman mielen mukaisesti. Unelmalomalla ollaan täyden palvelun täysihoidossa. Unelmavävy on vanhempien mielestä tyttärelle täydellinen - joskus ammatin, taloudellisen aseman, hyvän suvun tai arvostetun luonteenpiirteen vuoksi. Suomalaisilla on unelmiin ja unelmointiin liittyenkin mieltä alentavia iskulauseita. Sanonnat "Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa." ja "Älä nuolaise ennenkuin tipahtaa" kertovat molemmat uskomuksistamme hyvän tavoittelemisen pelottavuudesta, epäonnistumisen vaarallisuudesta ja tarpeestamme suojautua pettymyksiltä ja pahalta mieleltä. Olisiko elämä siis parempaa jos siltä ei odottaisi mitään?
Unella ja unelmalla on paljon yhteistä. Molemmat auttavat meitä ymmärtämään sitä, mitä kaipaamme, tarvitsemme tai pelkäämme. Selkounissa ihminen voi ohjailla omaa toimintaansa ja siihen kykenevät toteuttavatkin mitä hurjempia seikkailuja nukkuessaan. Niitä voi hereillä ollessa hämmästellä, häpeillä tai ajatella ilolla. Mutta kuten uni voi muuttua painajaiseksi, unelma voi muuttua vaaralliseksi jos se lakkaa olemasta mielen sisäinen levähdyspaikka. Tällöin unelma muuttuu pakonomaiseksi konkreettiseksi tavoitteeksi, joka on saavutettava hinnalla millä hyvänsä. Sen perässä juokseminen uuvuttaa.
Uupunut tai masentunut ihminen ei jaksa unelmoida. Hänelle unelma tarkoittaa mahdotonta saavutusta jonka ajatteleminenkin on vastenmielistä ja väsyttävää. Hänelle unelma on muuttunut mielen sisäisestä keitaasta suoritukseksi - ja suorituksista masentunut ihminen haluaa päästää irti. Masentunut mieli on myös käpertynyt sillä tavoin sisäänpäin, ettei sen katse tavoita unelmien maisemia.
Hyvä unelma on sellainen, josta tulee hyvä mieli. Se voi olla jonkin taidon oppiminen, yhdessä ajan viettäminen tai kirjahyllyssä lukemattomien kirjojen lukeminen. Jotkut unelmat ovat sellaisia, ettei niiden odotakaan konkreettisesti toteutuvan. Silti niiden ajatteleminen tekee hyvää. Hyvä unelma voi merkitä ponnistelua tai tietoa siitä, ettei sen saavuttaminen ole helppoa. Unelmasta on joskus tarpeen myös päästä irti - se on kuitenkin eri asia kuin periksi antaminen tai luovuttaminen. Hyvästä unelmasta luopuminen edellyttää surutyötä. Suru suojaa luopujaa katkeruudelta.
Parisuhteessa hyvinvointi edellyttää molemmilta kykyä unelmoida yksin ja yhdessä. Toisen unelmien kunnioittaminen luo molemmille sisäistä liikkumatilaa ja säilyttää yhteyden itseen. Yhteiset unelmat kannattelevat ja auttavat myös silloin kun arkeen kasautuu huolia ja surua. Suurta unelmaa voisi kutsua myös elämän merkitykseksi. Se auttaa säilyttämään uskon tulevaisuuteen ja ihmisyyteen. Se säilyy mielessä vaikkakin kaukaisena, ohjaamassa oman kulkemisen suuntaa. Henkilökohtaisten unelmien erilaisuus voi olla parisuhteen rikkaus. Yhteisten unelmien olisi kuitenkin hyvä olla saman suuntaisia ja molemmille hyvää mieltä tuottavia. Silloin puolisot voivat kokea olevansa elämässä yhteisellä matkalla.
Sanna Aavaluoma