Jotain rajaa!

15.03.2020

Kirjoitin aiemmin blogikirjoituksessa Puurot ja vellit sekaisin (8.12.2019) huolestani seksuaaliterapian, psykoterapian ja psykoseksuaaliterapian välisten rajojen epäselvyydestä Suomessa. Huoleni ei ole hälventynyt. Seksologian kentälle näyttää mahtuvan laaja kirjo toimijoita eettistä terveydenhuoltoa toteuttavista henkilöistä seksityöläisiin. Erilaisille palveluille on varmasti tilausta, mutta ne hämärtävät seksuaaliterapian määritelmää ja rajoja. Seksuaaliterapeutti on nimike, joka herättää asiaan perehtymättömässä luottamuksen tunteita ja ajatuksia sen liittymisestä ihmisen hoitoon. Seksuaalineuvonnan, seksuaalikasvatuksen ja seksuaaliterapian nimissä tapahtuu toimintaa, joka rikkoo ihmisen intimiteettiä ja hämärtää ammatillisen hoitosuhteen rajoja. Samaan aikaan ihmisten kyky suojata itseään on heikentynyt. Henkilökohtaista elämää jaetaan julkisesti. Tosi-tv-tuotantojen suosio kasvaa. Niissä osallistujien intiimeinkin elämä muuttuu julkiseksi. Kun näiden ohjelmien tuotantotiimeihin kuuluu psykoterapian tai seksuaaliterapian ammattilaisia, on katsojan mahdotonta hahmottaa, onko kyseessä julkinen psykoterapia, pehmoporno tai niiden yhdistelmä. Pahimmillaan mielikuva eettisestä ammatillisuudesta annetaan perversioiden palvelukseen.

Osassa tänään kommentoimistani TV-ohjelmissa ei ole mukana seksologian tai psykoterapian ammattilaisia. Ne kuitenkin vahvistavat sensaatiohakuisuutta, rajattomuutta ja julkista nolaamista ja nöyryytystä sekä normalisoivat niitä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Miten ne ohjelmat, joissa terapeutit tai psykoterapeutit ovat mukana, vaikuttavat katsojien ajatusmaailmaan? Mitä he edustavat ohjelmiin osallistuville? Mitä he viestivät suurelle yleisölle ammattikunnastaan? Mistä kertoo näiden ohjelmien saama suosio? Olenko ainoa, joka näitä ajatellessani parkaisen: "Jotain rajaa!"

Aatami etsii Eevaa oli yhden tuotantokauden kestoinen ohjelma, jossa ennestään tuntemattomat sinkut viettivät ainutlaatuisia sokkotreffejä autiolla Gyalin saarella Kreikassa. Ainutlaatuisiksi treffit sai se, että niitä vietettiin alastomana. Ensimmäisen vuorokauden ajan pari sai tutustua toisiinsa rauhassa, toisena päivänä saarelle tilannetta hämmentämään ilmestyi kilpakosija. Ohjelmaa mainostettiin mahdollisuutena tutustua toiseen puhtaimmillaan, ilman vaatteiden tai tyylin tuomia ennakkoluuloja.

Temptation Island Suomiohjelmaa mainostetaan kiimaisen somesuosion saavuttaneena huippurealitynä, jossa tropiikin kuumankosteiden päivien, villien öiden ja unelmatreffien välityksellä selvitetään, kestävätkö ohjelmaan tulevien parisuhteet. Jo seitsemännelle tuotantokaudelle yltänyt formaatti on saanut lempinimen "Tempparit". Ohjelmaan osallistuvat neljä paria matkustavat kolmeksi viikoksi paratiisisaarelle, jossa puolisot erotetaan eri puolella saarta sijaitseviin leireihin. Molemmissa leireissä aika kuluu monessa mielessä kosteissa allasbileissä. Naisten leirissä upeat sinkkumiehet ja miesten leirissä upeat sinkkunaiset pyrkivät viettelemään ohjelmaan osallistuvia. Kuumia hetkiä sinkkujen kanssa kuvataan ja filmimateriaalia näytetään osallistujien toisella puolen saarta oleville puolisoille.

Vieraissa oli vuonna 2018 esitetty ohjelmaformaatti, jossa tutkittiin, voiko pahasti solmuun menneen parisuhteen pelastaa käymällä vieraissa. Sarjaan osallistuvat toisiaan tuntemattomat pariskunnat vaihtavat puolisoita keskenään ja muuttavat tämän kanssa asumaan. Terapeutit ovat pariskuntien tukena ja keskustelevat heidän kanssaan siitä, minkälaisia tunteita ammattilaisten valitsema varavaimo- tai varamies heissä herättää.

Ensitreffit alttarilla ohjelmassa asiantuntijat muodostavat ohjelmaan hakeutuvista sinkuista mielestään keskenään sopivia pareja, jotka kohtaavat toisensa ensikertaa vasta alttarilla. Naimisiin menneiden parien häitä, häämatkaa, yhteen muuttoa ja arkea seurataan kuuden viikon ajan. Viimeisessä jaksossa parit kertovat haluavatko jatkaa elämää yhdessä, vai hakevatko avioeroa. Ohjelmassa parien kanssa keskustelee moniammatillinen ryhmä, johon kuuluu pappi, seksuaaliterapeutti ja paripsykoterapeutti.

Sex tape Suomi on tosi-tv ohjelmien uusin tulokas. Maaliskuun lopulla alkavaa sarjaa mainostetaan uskaliaana, intiiminä, arastelemattomana ja herkkänä parisuhdeohjelmana, jossa pureudutaan tavallisten suomalaisten parisuhteisiin ja seksielämän ongelmiin. Parit ovat viikon ajan kuvanneet rohkeasti seksielämäänsä. Ohjelmaan osallistuvat muut parit ja erityistason seksuaaliterapeutti kommentoivat näkemäänsä. Seksuaaliterapeutin johdolla parit katsovat toistensa videomateriaalit ja keskustelevat seksielämässä esiin nousseista haasteista ja ongelmista. Mainoksen mukaan "Sex Tape Suomi tarjoaa täysin uuden terapiahenkisen mahdollisuuden, jossa pariskunnat alkavat käsitellä ja ratkoa jopa vuosia kestäneitä lukkoja ammattiterapeutin ja vertaistuen avulla."

Mitä on tapahtunut TV -ohjelmien tuotantoyhtiöille, jotka kehittelevät näitä formaatteja? Mitä on tapahtunut ihmisille, jotka haluavat levittää itsensä ja elämänsä kaikkien nähtäväksi, nolata ja tulla nolatuksi, nöyryyttää ja tulla nöyryytetyksi? Mitä on tapahtunut tv:n katsojille, jotka haluavat nähdä vehkeilyä, panettelua ja tarkoituksellista pahan tuottamista? Mitä on tapahtunut terveydenhuollon ammattilaisille, jotka haluavat olla mukana näissä ohjelmissa? Kun kahden ihmisen välinen intiimi seksi muuttuu toisten katseltavaksi ja kommentoimaksi TV-viihteeksi, ollaan kaukana terveydenhuollon eettisistä periaatteista. Ohjelmia perustellaan avoimuudella ja rohkeudella. Avoimuus ei kuitenkaan toteudu rajattomuudessa. Rajattomuus ei poista estyneisyyttä. Rohkeus ei saa merkitä turvallisuuden ja kunnioituksen romuttumista. Psykoseksuaaliterapiassa keskustellaan joskus hyvinkin yksityiskohtaisesti ja konkreettisesti parin välisestä seksistä. Psykoseksuaaliterapeutti ei kuitenkaan osallistu parin seksiin, katsele potilaiden tai asiakkaiden kanssa heidän seksiään tai arvioi sitä.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Pauliina Tuomen (2019) mukaan  tosi-tv:n katsomiseen on monenlaisia motiiveja. Se tarjoaa samaistumisen tunteita toisiin ihmisiin ja mahdollisuuden kokea empatiaa ohjelmaan osallistuvia kohtaan. Näiden tunteiden lisäksi tosi-tv:tä katsotaan kuitenkin myös puhtaasti ylemmyydentunteen ja vahingonilon tuntemisen vuoksi. Tuomi toteaa tunnistavansa tilanteissa jopa ilkeyden nautintoa.

Ihmisen mielen rakentuminen on prosessi, jossa syntyy raja mielikuvien ja konkreettisen todellisuuden välille, kyky suojata itseä ja toista, kyky arvostaa ja kunnioittaa toista ja rakentaa hyvää vuorovaikutusta ja kanssakäymistä toisen kanssa. Nämä teemat näyttäytyvät myös seksuaalisuudessamme, seksuaalisissa suhteissamme ja seksissämme. Psykoterapian, psykoseksuaaliterapian, toivottavasti myös seksuaaliterapian tehtävä on auttaa ihmistä rakentamaan turvallisuutta ja vastavuoroisuutta suhteisiinsa, sekä saamaan kokemuksia arvostetuksi ja kunnioitetuksi tulemisesta. Turvallisuus, arvostus ja kunnioitus tulee säilyä myös psykoterapiasuhteessa. Eettisesti toimivan ammattilaisen tehtävä on suojata ihmistä, jonka kyky suojata itseään on rikkoutunut. Psykoterapian, psykoseksuaaliterapian, toivottavasti seksuaaliterapiankaan tehtävä ei ole repiä auki ihmisen intiimiyttä koko kansan nähtäväksi, katsottavaksi ja kommentoitavaksi. Eettisiä periaatteita vastoin toimivat ammattilaiset myös vahingoittavat koko ammattikuntansa mainetta.


Sanna Aavaluoma