Little Miss Sunshine

02.04.2023


Jonathan Daytonin ja Valerie Farisin vuonna 2006 ohjaama elokuva Little Miss Sunshine on kertomus unelmista ja niiden romahtamisesta, rakastavien perhesuhteiden merkityksestä pettymyksistä selviämiselle sekä lapsen oikeudesta olla lapsi.

Albuguerguessa New Mexicossa elävään Hooverin perheeseen kuuluvat aviopari Richard ja Sheryl, heidän lapsensa Dwayne ja Olive, Richardin isä Edwin ja Sherylin veli Frank. Heillä jokaisella on omat unelmansa. Perhe on valmis yhteisiin ponnistuksiin pienimmänkin perheenjäsenen unelman tavoittelussa. Vaikka pettymykset johtavat epätoivoisiinkin tekoihin, rakkaus perheen jäsenten välillä on vahva ja vaikeuksista huolimatta ilo löytyy perheyhteydestä.

Isoisä Edwin joutui pois vanhainkodista huonon käytöksen vuoksi. Hän käytti heroiinia ja hurmasi vanhainkodin naisasukkaita. Ajoittain estottomasta ja tyydytyshakuisesta puhetavastaan huolimatta isoisä on lämmin ja myötätuntoinen. Konkurssin jälkeen Richard -isä on luonut yhdeksän askeleen Torju häviö – ohjelman mottonaan: "Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä – voittajia ja häviäjiä". Richard unelmoi ohjelman julkaisusta kirjaksi ja sen mahdollistavan hänelle uuden uran konsulttina. Sheryl-äiti kannustaa lapsiaan unelmoimaan. Perheen taloudellinen tilanne tuottaa paineita ja kiristää vanhempien välejä. 15-vuotiaan Dwaynen suurin unelma on päästä ilmavoimiin. Hän treenaa kurinalaisesti, lukee Nietchen tekstejä ja on päättänyt olla puhumatta, kunnes pääsee koelentäjäksi. Dwayne on kommunikoinut viittomin ja kirjoittamalla jo yhdeksän kuukauden ajan. Monen 7-vuotiaan tytön tavoin Olive rakastaa missejä ja prinsessoja. Hän katselee videoituja missikisoja ja eläytyy kruunattavien kaunottarien osaan. Cindy-tätinsä mukana Olive on osallistunut lasten missikisoihin. Isoisä valmentaa Olivea tanssissa, muu perhe ei ole tietoinen heidän koreografioistaan. Perheeseen muuttaa myös äidin veli Frank, joka pääsee psykiatrisesta hoidosta yritettyään itsemurhaa. Frank haluaa olla USA:n paras Proust -tutkija. Hänen unelmansa romahti, kun hänen kollegansa voitti sekä tutkija-apurahan, että Frankin rakastaman miehen vastarakkauden.

Oliven riemu on rajaton, kun Cindy ilmoittaa Oliven pääsevän mukaan seuraavana viikonloppuna Kaliforniassa järjestettävään Little Miss Sunshine osavaltiokilpailuun edellisen voittajan luovuttua kruunustaan laihdutuslääkkeiden käytön vuoksi. Miten osallistuminen mahdollistuu, kun Cindy on estynyt viemästä Olivea? Perheen taloudellinen tilanne ei salli lentomatkoja. Isoisä ilmoittaa ehdottomasti haluavansa Oliven valmentajana olla mukana. Frank on edelleen toipilas, eikä häntä voi jättää yksin. Kaikkea vihaava Dwayne haluaisi vain olla rauhassa. Sheryl lupaa Dwaynelle lentokoulun, mikäli tämä suostuu lähtemään mukaan. Perhe lähtee ajamaan 1200 kilometrin matkaa vanhalla keltaisella VolksWagen pikkubussillaan.

Matkan aikana perheenjäsenten unelmat romuttuvat yksi kerrallaan, mutta he löytävät niiden tilalle jotakin tärkeämpää. Metafora haasteista selviämiselle on perheen kyky jatkaa matkaa auton kytkimen rikkoutumisesta huolimatta. Kun koko perhe työntää auton vauhtiin, se saadaan käyntiin suoraan kolmosvaihteella. Jokaisen tauon jälkeen matkan jatkuminen edellyttää yhteistä voimainponnistusta ja jokaisen vuorollaan hyppäämistä sivuovesta liikkuvan auton kyytiin.

Isoisällä on merkittävä rooli periksiantamattomuuden vahvistajana perheen matkassa. Kun Richard saa kuulla, ettei hänen kirjaansa kustanneta, Isoisä lohduttaa poikaansa ja sanoo olevansa ylpeä tämän yritteliäisyydestä. Olive uskoutuu isoisälle ja kertoo pelkäävänsä tulevaa kilpailua ja pettymyksen tuottamista isälleen. Isoisä lohduttaa pientä tyttöä sanoen Oliven olevan maailman kaunein tyttö. Isoisä vakuuttaa, ettei kukaan, joka yrittää, ole luuseri.

Toisen matkapäivän aamuna Olive ryntää vanhempiensa motellihuoneeseen ja kertoo, ettei saa isoisää heräämään. Isoisä viedään sairaalaan, jossa hänet todetaan kuolleeksi. Perhe joutuu byrokratian rattaisiin. Kuolleen ihmisen osavaltiosta toiseen siirtäminen edellyttää kirjallista lupaa, jonka saaminen kestää muutaman päivän. Perhe kertoo tilanteestaan ja ehdottaa palaavansa hoitamaan virallisia asioita seuraavana päivänä, kilpailun päätyttyä. Sairaala ei salli Isoisän ruumiin jättämistä sairaalaan. Sheryl alkaa puhua Olivelle kilpailusta luopumisesta ja osallistumisesta seuraavana vuonna. "Voittajat eivät koskaan luovuta"-mottonsa lisäksi Richard löytää itsestään isänsä kyvyn uhmata rajoituksia ja vakuuttaa perheensä siitä, että isoisä olisi tehnyt kaikkensa matkan onnistumiseksi. Perhe tekee hurjan päätöksen – he salakuljettavat kuolleen isoisän lakanoihin käärittynä autoonsa ja jatkavat matkaansa kohti Kaliforniaa.

Haasteet eivät lopu tähän. Pitkän ajomatkan viihdykkeeksi Olive testaa muiden perheenjäsenten näkökykyä sairaalasta löytämillään testilomakkeilla. Dwayne paljastuu värisokeaksi ja hänen unelmansa ammattilentäjänä tekee syöksylaskun. Dwaynen maailma romahtaa, hän pakottaa isänsä pysäyttämään auton ja juoksee ulos autosta huutaen vihaavansa koko perhettään. Oliven halaukset kuitenkin rauhoittavat Dwaynen. Hän pyytää perheeltään anteeksi ja palaa autoon.

Perhe saapuu kilpailupaikalle - muutaman minuutin myöhässä. Järjestäjien joukosta löytyy yksi myötätuntoinen, joka lupautuu rekisteröimään Oliven myöhästymisestä huolimatta mukaan kilpailuun. Sheryl ja Olive alkavat valmistautua kilpailuun, Dwayne ja Frank lähtevät merenrannalle ja Richardin alkaa selvitellä isänsä kuolemaan liittyviä asioita. Paikallinen hautaustoimisto tulee hakemaan isoisän.

Kaksi Hooverin perheen masennukseen ja epätoivoon taipuvaista – Dwayne ja Frank viettävät yhdessä aikaa kilpailun lomassa ja pohtien elämän ja kärsimyksen merkityksiä. Prinsessa Ruususen tavoin Dwayne haluaisi nukkua ja herätä vasta täysi-ikäisenä, mielikuvissaan aikuisena, valmiina. Frank kertoo Dwaynelle tutkimuskohteestaan Marcel Proustista ja toteaa tämän olleen aikanaan täysi luuseri. Proust ei tullut hyväksytyksi ja arvostetuksi homoseksuaalina eikä kirjailijana. Elämänsä lopussa Proust kuitenkin totesi juuri kärsimyksen täyteisten vuosien olleen elämänsä parhaita. Frank toteaa "Jos nukut kunnes olet 18, jäät kaikesta kärsimyksestä paitsi!" Frankin puhe rohkaisee Dwaynea, joka alkaa pohtia kauneuskilpailujen mielettömyyttä. Hän toteaa koko elämän olevan jatkuvaa kauneuskisaa, olipa sen tapahtumapaikkana koulu, yliopisto tai työelämä. Hän päättää luottaa siihen, että löytää oman tiensä unelmiaan kohti.

Richard istuu katsomossa seuraten kilpailijoiden poseerauksia ja taidonnäytteitä. Kisan edetessä hänen olonsa muuttuu yhä vaivautuneemmaksi ja hän ymmärtää tyttärensä olevan aivan muusta maailmasta verrattuna muihin kilpailijoihin. Myös Olive katselee itseään peilistä ja vertaa vartaloaan muihin tyttöihin. Perheen miehet, Richard, Frank ja Dwayne ryntäävät kilpailijoiden pukuhuoneeseen, jossa Olive on valmistautumassa esiintymisvuoroonsa. He kaikki vetoavat Sherylin velvollisuuteen äitinä suojella tytärtään häväistyksi tulolta. Sheryl toteaa Olivelle vetäytymisen olevan oikea ratkaisu, jos Olivesta siltä tuntuisi. Olive kuitenkin haluaa esiintyä.

Oliven esitys on katastrofi. Hänen omintakeinen tanssinsa seksistisine muuveineen paljastaa lapsimisseyteen sisältyvän järkyttävyyden ja lapsen alttiuden joutua aikuisten piilotettujen tai tarkoituksellisten mieltymysten kohteeksi ja fantasioiden toteuttajaksi. Kampauksineen, meikkeineen ja paljastavine prinsessa-asuineen lapset flirttailevat kilpailun juontajalle ja yleisölle kuin aikuiset naiset. Olive ei keimaile. Hän irrottelee, strippaa ja pyörittelee takamustaan kuin eroottinen tanssija. Hänen esiintymisasuunsa kuuluu silinterihattu verkkarit, kauluspaita, kravatti, liivi ja kultaiset lenkkarit. Strippauksen myötä paljastuvat punaiset pitsilahkeiset alushousut, musta toppi, otsapanta ja polvituet. Kilpailun järjestäjät ovat kauhuissaan. Yleisö alkaa buuata. Hooverin perhe sen sijaan nousee seisomaan ja jammailee Oliven tanssin rytmissä. Kun Olive yritetään poistaa lavalta, Richard joutuu käsirysyyn juontajan kanssa. Koko perhe ryntää lavalle ja tanssii piirissä loikkien kappaleen loppuun asti. Poliisit kutsutaan paikalle selvittämään tilannetta. Perhe saa luvan poistua sillä ehdolla, etteivät enää koskaan osallistu Kaliforniassa vastaaviin kisoihin.

Ihmisen psyykkinen kasvu edellyttää luopumista ja irti päästämistä. Sisäistynyt hyvä muuttuu kannattelevaksi ja lohdulliseksi suruksi. Pettymykset herättävät epäonnistumisen ja syvän häpeän tunteita. Hooverin perheessä kukaan ei jäänyt yksin unelmansa romahtamisen jälkeisen häpeän kanssa. Isoisä oli tervetullut poikansa perheeseen. Isoisä ilmaisi ylpeyttä yritteliäästä pojastaan. Sherylin ensimmäiset sanat itsemurhaa yrittäneelle veljelleen olivat "Ihanaa että olet elossa". Richard kunnioitti poikansa päättäväisyyttä, vaikka se merkitsikin puhumattomuutta. Olive lohdutti veljeään ja äitiään lämpimillä halauksilla – ilman väkinäisiä sanoja hetkissä, joissa sanoja ei ole. Frank validoi sisarenpoikansa murrosiän ahdistusta auttaen näkemään sen merkityksen. Isoisä totesi pikku Oliven olevan maailman kaunein tyttö ulkoisesti ja sisäisesti. Kalifornian auringossa poroksi palaneiden unelmien tuhkasta kotimatkalle lähti väsynyt, mutta uudenlaisen yhteyden välillään löytänyt perhe.


Sanna Aavaluoma

Rooleissa

  • Frank Steve Carell
  • Sheryl Toni Collette
  • Richard Hoover Greg Kinnear
  • Olive Abigail Breslin
  • Dwayne Paul Dano
  • Edwin Hoover Alan Arkin