Maailman huonoin ihminen

14.01.2024

Joachim Trierin Elokuva Maailman huonoin ihminen vuodelta 2021 on kertomus itsensä etsimisestä, tulevaisuuteen luottamisen haasteista ja sitoutumisen pelosta. Se on myös riipaisevan kaunis kertomus kuoleman kohtaamisesta ja entisen kumppanin kuoleman merkityksestä.

Julie on pian 30-vuotias oslolainen, joka etsii paikkaansa maailmassa ja omassa elämässään. Julie haluaa haastaa itseään. Hän on lahjakas, muttei luota omiin valintoihinsa tai kykyihinsä. Hän haki lääketieteelliseen tiedekuntaan, koska sinne oli vaikea päästä. Hän vaihtaa opintolinjansa psykologiaan ja katkaisee seurustelusuhteensa kokiessaan mielen, sielun, ajatukset ja tunteet fysiologiaa ja kirurgiaa mielenkiintoisemmiksi aiheiksi. Psykologian opinnotkaan eivät tunnu oikealta, vaan kiltin ja tunnollisen tytön viitta painaa hartioilla. Julie keskeyttää opintonsa, hankkii jäljellä olevalla opintolainallaan kameran ja päättää ryhtyä valokuvaajaksi. Valokuvaus avaa ovia Oslon seurapiireihin, mutta elantonsa Julie ansaitsee kirjakaupan myyjänä.

Julien elämä saa uuden suunnan hänen tavatessaan Akselin, itseään yli kymmenen vuotta vanhemman sarjakuvataiteilijan. Aksel pelkää ikäeron koituvan parisuhteen karikoksi, mutta hänen epävarmuutensa herättää Julien rakkauden ja vahvistaa päätöksen yhteen muutosta pian tutustumisen jälkeen. Aksel on vakaa ja turvallinen. Hänen ammatilliset verkostonsa ja ystäväpiirinsä edustavat kuitenkin vakiintunutta aikuisten maailmaa, johon Julia ei vielä halua. Akselin toiveet perustaa perhe ahdistavat, Julie haluaa kyllä perheen, muttei vielä.

Akselin sarjakuva-albumin Nuoruus julkaisujuhlat ovat konkreettinen osoitus Julien ja Akselin todellisuuksien erilaisuudesta. Juhlissa itsensä ulkopuoliseksi kokeva Julie poistuu paikalta, mutta kotiin menon sijaan ajautuu kuokkavieraaksi itselleen tuntemattomien ihmisten hääjuhliin. Julie esittäytyy lääkärinä ja herättää hämmennystä ottaessaan kantaa naisryhmän keskustelussa vauvojen hoivan ja hellimisen vaarallisuuteen ja esittää niiden altistavan lapsen myöhemmälle huumeriippuvuudelle. Juhlissa oleva Eivind seuraa viehättyneenä sivusta Julien käyttäytymistä. Julie ja Eivind päätyvät tutkimaan uskottomuuden rajoja, mitä kaikkea toisen kanssa voi tehdä olematta uskoton omalle kumppanilleen. Varmistaakseen suhteensa jatkumattomuuden he eroavat kertomatta toisilleen nimiään.

Ihmisen tapa suhtautua ja reagoida erilaisiin elämän kehityksellisiin haasteisiin ei koskaan ole ymmärrettävissä puhtaasti tässä hetkessä ja ajassa syntyviksi. Kannamme sukujemme historiaa ja kohtaloita sekä tiedostettuina kertomuksina ja kokemuksina, että tiedostamattomina siirtotaakkoina. Varhaiset sisäistetyt objektisuhteet ja sisäistetty vanhempien parisuhde vaikuttavat mieleen rakentuviin uskomuksiin parisuhteesta. Ne sisältävät lapsen kokemukset kahden aikuisen suhteen laadusta, turvallisuudesta, arvaamattomuudesta tai tuhoavuudesta. Täyttäessään 30-vuotta Julie havahtuu äidin puoleisen sukunsa naisten ketjussa sukupolvelta toiselle siirtyviin naisten kohtaloihin. Hän miettii omaa ja esiäitiensä elämää 30-vuotiaana. Minkälaista aiempien sukupolvien edustajilla oli? Äiti oli työssäkäyvä yksinhuoltaja, isoäiti oli näyttelijä ja kolmen lapsen äiti. Hänen äitinsä oli neljän lapsen yksinhuoltaja ja leski. Hänen äitinsä oli synnyttänyt seitsemän lasta, ja haudannut heistä kaksi. Hänen äitinsä kasvatti kuutta lasta rakkaudettomassa liitossa. Ketju päättyy keskiajalle, jolloin norjalaisen naisen odotettu elinikä oli 35 vuotta. Mitä elämältä voi odottaa? Mihin omassa elämässä voi vaikuttaa? Mihin elämässä voi luottaa? Julien vanhemmat erosivat hänen ollessaan pieni. Yhteyden säilyminen isään on ollut Julien vastuulla. Ei siis ole ihme, ettei perheellisen naisen osa ole Julien sisäisessä maailmassa houkutteleva. Isä ei tule tyttärensä 30-vuotissyntymäpäivillekään, koska on kiinni uuden perheensä tyttären harrastuksissa. Julien vieraillessa ensimmäistä kertaa isän luona Akselin kanssa, heidän elämästään kiinnostumisen sijaan isä kertoo eturauhasvaivoistaan ja selkäkivuistaan. Kokemukset perhe-elämästä eivät herätä lämpimiä ajatuksia.

Eivindin tullessa sattumalta kirjakauppaan, jossa Julie on töissä, molemmat huomaavat ajatelleensa toisiaan ja yhdessä vietettyä iltaa. Eivind jättää päätöksen jatkosta Julielle ja esittää tälle kutsun tulla kahvilaan, jossa toimii baristana. Ympäröivä maailma tuntuu pysähtyvän Julien tehdessä päätöksen ryhtyä suhteeseen Eivindin kanssa ja katkaista suhteensa Akseliin. Murtunut Aksel anoo Julieta lykkäämään päätöstään. Julia yrittää perustella ratkaisuaan elämäntilanteiden erilaisuudella ja Akselin oikeudella saada perhe. Aksel toteaa olevansa mieluummin lapseton Julien kanssa, kuin jonkun toisen lasten isä. Parisuhteiden haasteena esitetään usein naisten kaipuu puhumiselle ja miesten hiljaisuus. Julien ja Akselin suhde on toisenlainen. Julie kritisoi suhdetta, jossa läsnäolon sijaan kaikki asiat puhutaan ja selitetään tunteilla. Ero ei tapahdu riitaisasti vaan suhde päättyy jäähyväisseksiin.

Julie ja Eivind jättävät kumpikin kumppaninsa ja muuttavat yhteen. Eivind on sosiaalisessa mediassa tekemisissä entisen tyttöystävänsä Sunnivan kanssa, Julia ei pidä yhteyttä Akseliin. Julien ja Eivindin Illanvietto ystävien kanssa päättyy hallusinogeenisten sienien syömiseen. Huumetripissään Julie kokee olevansa kasvoiltaan oman ikäisensä, mutta hänen alaston ruumiinsa on vanhan naisen, ryppyinen, lihava ja roikkuva. Hallusinaatioon ilmestyy myös isä, jonka kanssa Julie selvittelee välejään mm. heittämällä isäänsä käytetyllä tamponilla. Ehkäisystä huolehtiminenkin unohtuu ja pian Julie huomaa olevansa raskaana. Tilanne on hämmentävä, sillä kumpikin vastusti omista syistään ajatusta lasten hankkimista.

Luopumisen ja surun kohtaaminen tunnetasolla ei ole Julielle helppoa. Elokuvan otsikoiduista episodeista viimeinen onkin nimeltään Kaikki loppuu. Julie kuulee Akselin sairastuneen haimasyöpään. Aluksi ahdistus purkautuu riidoiksi Eivindin kanssa. Julien ja Akselin kohtaamiset sairaalassa ovat elokuvan kauneimpia kohtauksia. Tilanteessa, jossa ei enää ole tarvetta tehdä ratkaisuja, on mahdollista pysähtyä tähän hetkeen. Aksel pohtii kuolemanpelkoaan ja takertumistaan menneisyyteen tilanteessa, jossa tulevaisuutta ei enää ole. Hän toteaa tuhlanneensa elämänsä pelkäämällä epäonnistumista. Julien ja Akselin intensiivinen läheisyys sairaalavuoteessa ilman eroottista sävyä kertoo heidän suhteensa syvyydestä sen päättymisestä huolimatta. Molemmat kaipaavat yhteisiä keskusteluja – ajoittain kuullen toistensa äänen vielä mielessään. Vielä on mahdollista kertoa toisen merkityksestä itselleen ja elämälleen. Julie on kokenut aina voineensa puhua Akselille kaikesta ilman pelkoa tuomituksi tulosta. Akselille Julie oli elämän tärkein ihmissuhde, hänen elämänsä rakkaus. Näiden ajatusten toiselle kertominen on kaunista ja lohdullista lähestyvän lopullisen eron äärellä. Aksel on ensimmäinen, jolle Julie kertoo raskaudestaan. Oman kohtalonsa hyväksyneenä Aksel voi ilman katkeruutta oman isyytensä menetyksestä rohkaista Julieta pitämään lapsen, jos tämän isä vain on kiltti ihminen.

Ihminen kohtaa elämässään monia menetyksiä ja luopumisia. Jokainen myöhempi avaa mielessä kokemukset aiemmista menetyksistä. Uutinen Julien raskaudesta ei ilahduta lapsettomana elämästä nauttivaa Eivindiä ja pari päätyy eroon. Akselin kuoltua surun tunteet ja kipu saavat tulla. Julie saa keskenmenon. Hetkessä hän on menettänyt lapsensa, poikaystävänsä, edellisen rakkautensa. Ex-kumppanin kuoleman merkitystä yleisesti vähätellään. Ihmissuhteen päättymisestä huolimatta koettu rakkaus on jättänyt jälkensä kummankin mieleen. Kerran rakastetun merkitys ei mitätöidy erossa. Entisen puolison kuolema satuttaa ja avaa mielessä kohdattavaksi kaikki suhteeseen liittyneet vaikeat kysymykset sekä suhteessa olleen hyvän.

Kuka elokuvassa on maailman huonoin ihminen? Onko se (omasta mielestään) Julie, jolle kiltiksi tytöksi kasvatettuna omien päätösten tekeminen ja muille rajan laittaminen oli vaikeaa? Onko se Eivind, joka ei voinut vastustaa kiusauksia? Mitä merkitsee maailman huonoin ihminen? Julie ei voinut haastaa isäänsä, joka hänet oli hylännyt. Hän löysi kumppanikseen Akselin, joka taiteellaan provosoi ja vastusti sovinnaisuutta, mutta ihmissuhteessa oli luotettava ja turvallinen. Kenties Aksel oli Julielle turvallinen vastustettava ja hylättävä. Elokuvan päättyessä Julie elää yksin, tyytyväisenä valokuvaajan työssään. Hän näkee sattumalta Eivindin uuden kumppanin ja vauvan kanssa. Näkymä ei herätä Juliessa erityisiä reaktioita. Julie on löytänyt itsensä.

Sanna Aavaluoma

Rooleissa:

  • Julie Renate Reinsve

  • Aksel Anders Danielsen Lie

  • Eivind Herbert Nordrum