Mummola

05.11.2023

Tia Kouvon käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Mummola vuodelta 2023 on kertomus erään suomalaisen perheen joulusta sekä siihen liittyvistä perinteistä, odotuksista, pettymyksistä ja yhteydenkaipuusta – ja alkoholismista. Elokuva muistuttaa meitä siitä, että mielikuvat ja todellisuus eivät aina vastaa toisiaan. Mummola, joulu tai joulu mummolassa voi olla monenlainen. Mummola -elokuvassa perinteitä noudattaen sisarukset Helena ja Susanna tulevat perheineen vanhempiensa luo joulunviettoon, vaari juo ja mummo yrittää ylläpitää (joulu)tunnelmaa.

Ella-mummo odottaa tohkeissaan lapsiaan ja lapsenlapsiaan joulunviettoon ja valmistaa jouluruokia. Lasse on uppoutunut seuraamaan TV:n rallilähetystä. Joulunviettoon tulevat Helena aikuistuvan poikansa Simon kanssa ja Susannan perhe, johon kuuluvat puoliso Risto sekä lapset Hilla ja Kasimir. Odotettujen vieraiden saapuessa lapsenlapsista nuorimmat majoittuvat parvelle, Helena ja Susanna purkavat ruokaostoksia ja Simo alkaa päivittää vaarin tietokonetta. Tunnelma vaikuttaa tavallisen perheen jouluun valmistautumiselta. Mutta minkälainen on tavallinen suomalainen perhe tai tavallinen suomalainen joulu?

Jokaisella perheellä on omat jouluperinteensä, jotka tekevät joulusta juhlan. Jouluun latautuu vahvoja tunteita. Se voi olla vuoden odotetuin tai pelätyin aika. Yhdelle se on juhla, toiselle pakko, kolmannelle pyhä. Joidenkin jouluvalmistelut alkavat jo syksyllä, toiset odottavat joulun loppuvan, jotta arki voisi palata. Joulua voidaan odottaa ilolla siihen kuuluvien perheen tai suvun yhteisten kokoontumisen vuoksi tai pelolla sen myötä koettavan yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vuoksi. (Aavaluoma 2018) Perinne voi olla myös kielteinen. Kun jollakin perheenjäsenistä on alkoholiongelma, juhlapyhien tuoma vapaa ja yhdessä olon toiveet ja paineet yhdistyvät häpeään ja pahimmillaan purkautuvat tavoilla, joiden seurauksena joulusta muodostuu perheen painajainen.

Mummolan hyvää mieltä tuottavia perinteitä ovat yhdessäolo, jouluruuat, kuusen koristelu, joulusauna, lahjat ja laulu joulupukille. Useimmille suomalaisista saunassa rentoutuminen mahdollistaa omien tunteiden ja ajatusten kuuntelemisen ja niistä syvällisenkin avautumisen. Myös Helena ja Susanna pohtivat saunassa elämäänsä ja ihmissuhteitaan. Helenan mielestä Susannan mies Risto on mukava, mutta Susanna on tyytymätön parisuhteensa tämänhetkiseen laatuun. Susanna on huolissaan Helenan yksinäisyydestä ja kumppanin puuttumisesta, mutta Helena ei halua mukautua kenenkään muun tarpeisiin, vaan haluaa toteuttaa omia toiveitaan. Kummallakin on toistensa elämästä omat ajatuksensa ja mielikuvansa, jotka eivät kuitenkaan vastaa todellisuutta.

Ruokaviini, jouluolut tai glögi juhlistavat monen joulua. Lasse-vaarin alkoholiongelmasta huolimatta jouluaterialla nautitaan viiniä. Ainoa, joka piilottelee pulloja, on Lasse. Kun Ella jouluaattona kommentoi Lassen jo aamulla alkavan juomisen johtavan kuolemaan, Lasse vastaa "Kuolisinkin." Miksi Lasse ei koe elämäänsä elämisen arvoiseksi? On surullista ja myötähäpeää herättävää katsoa Lassen humaltumista ja muuttumista tahdottomaksi ja holtittomaksi hahmoksi, josta perhe puhuu kuin ulkopuolisesta. Kun Lasse on Hillan aloitteesta poistettu jouluaterialta nukkumaan, Helena ja Susanna muistelevat lapsuuttaan ja nuoruuttaan alkoholisti-isän lapsina. Lasse ei ole ollut humalassa väkivaltainen, mutta perhe on useasti hävennyt häntä. Häpeää alleviivaava kohtaus tämän perheen joulusta on hetki, jossa aamutakkiin pukeutunut Lasse toikkaroi jouluaattona umpihumalassa ja pudottaa haisevan vastalausekeon keskelle tuvan lattiaa. Vielä joulupukin asussa oleva mummo alkaa vimmatusti siivota miehensä jälkiä. Helena ja Susanna toimivat kuin vanhan kaavan mukaan, auttavat äitiään siivouksessa.

Miten perheessä suhtaudutaan vaarin alkoholismiin? Aikuiset tyttäret ovat kyynistyneet isänsä suhteen, he eivät juuri puhu suoraan isälleen, vaan kohtelevat tätä ajoittain kuin ilmaa. He ovat tottuneet lapsuudestaan asti olemaan odottamatta isältä mitään, miksi siis odottaa nytkään. Helena ja Susanna haastavat äitiään ja toteavat että äitinsä sijassa olisivat jättäneet isän jo kauan sitten. Ella toteaa, etteivät asiat ole niin yksinkertaisia, ja selvinpäin Lasse on mukavaa seuraa. Ellan mielikuvat ovat myös vääristyneitä. Hän muistaa tiettyjä elämänjaksoja raittiina, vaikka tyttäret kertovat muuta. Lassen jätöksiä tuvan matolta pestessään Ella kuitenkin menettää malttinsa ja haukkuu miehensä. Toisella kymmenellä oleva Hilla ei halua nähdä juopunutta vaariaan joulupöydässä, ja uskaltaa sanoa sen ääneen. Hillan päätöksellä Helena, Susanna ja Risto taluttavat Lassen pois pöydästä. Hilla kirjoittaa nimimerkillä "sukulainen" vaarilleen kirjeen, jossa hän vetoaa vaariaan käyttäytymään paremmin. Hilla myös rohkaistuu puhumaan verstaaseen vetäytyneen vaarinsa kanssa tämän juomisesta ja sen perheelle aiheuttamasta surusta. Simo ratkaisee tilanteen ahdistavuuden lähtemällä öiselle autoajelulle.

Joulunpyhien jälkeen kaikki palaavat omaan arkeensa. Helena ja Simo valmistautuvat molemmat itsenäiseen elämään. Helena auttaa Simoa muutossa ja oman kodin sisustuksessa. Susanna aloittaa uudessa työssään saatuaan ylennyksen tavaratalon pääsomistajaksi. Susanna ja Risto käyvät parisuhdekeskusteluja autotallissa lasten korvien ulottumattomissa. Susanna tarvitsee kiukunpurkaukset rauhallisena vastaanottavan miehen, joka on luotettava, toisin kuin oma isä. Kuitenkin Susanna toivoo ja odottaa Riston osaavan lukea hänen toiveitaan ja tarpeitaan ilman sanoja ja pyytämistä. Pettymysten purkautuessa Risto ei provosoidu, vaikka saa osakseen myös Lasseen liittyviä pettymyksen tunteita. Susannan ja Riston kyky löytää toisensa riidan jälkeen on kuitenkin elokuvan toiveikkaimpia kohtauksia.

Lasse saa yllätysvieraakseen Sepon, "ystävän nuoruuden merimiesvuosilta", kuten hänet Ellalle esitellään. Tarina ei kerro miesten yhteydenpidon tiiviydestä elämän myöhemmissä vaiheissa, mutta pitkät ja lämpimät halaukset tuovat aivan uuden näkymän Lassen alkoholisoitumiseen ja herättää lisäkysymyksiä. Onko Seppo Lassen kielletty elämän suuri rakkaus? Onko Lassen ja Ellan liitto ollut kulissiavioliitto? Onko Lasse biseksuaali? Vahva taustasyy sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ikäihmisten näkymättömyydelle on heidän luokitteleminen rikollisiksi vuoteen 1971 ja sairaiksi aina vuoteen 1981 asti. Oman todellisen identiteetin salaaminen on ollut monelle selviytymiskeino ja ainoa mahdollisuus välttyä syrjinnältä ja kaltoinkohtelulta. (Valtonen ja Hakola 2016).

Jonkinlaisen sovinnon Lasse tekee itsensä ja Ellan kanssa todetessaan kotimatkalla kauppareissulta "Kyllä mä sinua rakaaastan." Lasse ei kuitenkaan selviydy kotiin asti vaan keittiöön kantautuu kaatumisesta kuuluvaa kolinaa. Ella jatkaa tovin yksinpuheluaan kahvinkeitosta ja tarjouksessa olleista munkkipossuista ennen kuin havahtuu siihen, ettei Lassea näy missään.

Hautajaisissa Lassea muistellaan mukavana naapurina ja Ella päivittelee saapuneiden adressien määrää. Hilla lauloi vaarille jäähyväislaulun. Vielä ei ole mahdollista pysähtyä kohtaamaan Lassen kuolemaa ja sen herättämiä tunteita. Helena ja Susanna toimivat rationaalisesti kuljettaen isänsä haisevan patjan kaatopaikalle. Tytöt lupaavat käydä Ellan luona useammin, sillä äitiä odottaa yksinäinen arki.

Vaikka Mummolan perhedynamiikka on suomalaiseksi tunnistettavaa, se on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Elokuva sai pääpalkinnon Seoul International Women's Film Festivalilla. Lisäksi elokuva on palkittu Transilvanian ja Brysselin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla sekä Cinema Jovessa Valenciassa. Tia Kouvo sai erikoistunnustuksen ja Mummola erityismaininnan Reykjavik International Film Festivalin pääkilpasarjassa. (Filmikamari)


Sanna Aavaluoma

Rooleissa

  • Mummo Ella - Leena Uotila

  • Vaari Lasse - Tom Wentzel

  • Susanna - Ria Kataja

  • Risto - Jarkko Pajunen

  • Hilla - Elli Paajanen

  • Kasimir - Toomas Talikka

  • Helena - Elina Knihtilä

  • Simo - Sakari Topi

Lähteet

  1. Aavaluoma Sanna (2019) Joulumielellä. Teoksessa Kirjoituksia Suhteessa Olosta. Suhteessa Oy 2019.

  2. Filmikamari, tiedote 23.10.2023

  3. Valtonen Saini & Hakola Salla Maija: Haluaisin pystyä kertomaan. Sateenkaariseniorit ikääntyneille suunnattujen palveluiden asiakkaina. Seta ry 2016. https://www.dropbox.com/s/vbtpda5nfu1u2rm/Haluaisin_pystya_kertomaan_nettipdf.pdf?dl=0