Myrskyluodon Maija

04.02.2024


Tiina Lymin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Myrskyluodon Maija vuodelta 2024 perustuu Anni Blomqvistin romaaneihin Maijan ja Jannen elämästä Ahvenanmaan saaristossa vuosina 1842-1899. Romaanisarjan taustalla on kirjailijan omassa elämässään kokemat menetykset. Åke Lindman ohjasi tarinasta rakastetun kuusiosaisen tv-elokuvan vuonna 1976. Tiina Lymin Myrskyluodon Maija kunnioittaa vanhaa olematta sen kopio. Suomalaiseksi suurelokuvaksi nimitetty elokuvasovitus on samaan aikaan herkkä ja vahva kuvaus rakkaudesta, luottamuksesta, rohkeudesta ja katkeroitumatta selviytymisestä.

Perhe-elämä ja naisen asema 1800-luvun Suomessa oli kovin erilainen kuin tänään. Tasa-arvo ja itsenäisyys eivät kuuluneet naisen elämään. Kristinuskon lisäksi ihmisten mielissä ja arjessa elivät vahvasti erilaiset myytit, uskomukset, haltijat ja tontut. Elämä oli lahja ja kuolema osa arkea. Nuori Maija elää suojattua maalaiselämää vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Elämän ankaruus paljastuu Maijalle konkreettisesti hänen joutuessaan avustajaksi vaikeaan synnytykseen, jossa vauva selviytyy, mutta äiti kuolee. Maijan äiti lohduttaa järkyttynyttä tytärtään toteamalla ihmisen tulevan aikuiseksi vasta kohdattuaan elämän ja kuoleman – ja Maijan valitettavasti joutuneen kokemaan ne samalla kertaa. 

Vaikka Suomessa noudatettiin vuodesta 1734 Ruotsin valtakunnan lakia, jonka mukaan laillisen liiton ehtona on puolisoiden suostumus, avioliittojen syntymiseen vaikutti edelleen sukujen välinen asiasta sopiminen. Vasta vuonna 1930 käyttöön otetun avioliittolain mukaan avioliiton ideologiseksi perustaksi hyväksyttiin vain rakkaus, puolisoiden asema tuli juridisesti tasa-arvoiseksi ja avioliitosta tuli heidän keskinäinen yksityisasiansa. (Vainio-Korhonen 2015). Naapurikylän kalastaja saapuu Maijan kotiin vierailulle kolmannen poikansa Jannen kanssa keskustelemaan avioliitosta. Vanhemmat ehdottavat Jannelle vanhinta tytärtään Annaa, mutta Janne on ihastunut Maijaan. Maijaa vanhempien keskinäinen sopimus kauhistuttaa, sillä hän oli salaa ihastunut Magnukseen. Asiat etenevät nopeasti. Isät toteavat asian sovituksi ja ennen kuin Maija ehtii sanoa mitään, Janne on pujottanut kihlasormuksen hänen sormeensa. Maijan ja Jannen häitä vietetään vasta seuraavana kesänä, kun Janne on löytänyt parille tulevan kotipaikan, Myrskyluodon saaren. Maija ja Janne aloittavat yhteisen elämänsä vaatimattomasti jakaen navettarakennuksen ainoan lehmänsä Tulppaanin kanssa. Talkoovoimin hirsitalo valmistuu ja pari pääsee rakentamaan omaa kotiaan. Vaikka alkuihastus ei ollut molemminpuolista, Maijan ja Jannen välille kehittyy syvä rakkaussuhde. He nauttivat omasta vapaudestaan ja toisistaan syrjässä muusta maailmasta.

Vastavuoroisesti ehdoitta rakastetuksi tuleminen on yksi parisuhteen suurimmista haasteista. Ilmaisu paljaana toisen edessä kuvaakin sitä suojattomuuden tunnetta, joka liittyy kokonaan rehellisenä ja avoimena oloon. Se edellyttää suhteen molemmilta osapuolilta luottamusta ja myötätuntoista suhtautumista toiseen. Sen toteutuminen merkitsee kokonaisvaltaista kokemusta siitä, että toisen kanssa on turvassa, hänen kanssaan ei tarvitse olla varuillaan tai hänen reaktioitaan ei tarvitse pelätä. Parisuhteessa nähdyksi ja kuulluksi tuleminen ei merkitse täydellistä samanmielisyyttä. Se merkitsee kummankin kokemusten olemassaolon oikeutta, kunnioittamista ja arvostamista. Jostakin eri mieltä oleminen, tai saman asian eri tavalla kokeminen ei merkitse toisen hylkäämistä tai arvostelemista (Aavaluoma 2022). Janne kunnioittaa ja arvostaa Maijaa suhteen alusta alkaen. Maijan uskomukset haltijoista ja tontuista hymyilyttävät Jannea, mutta hän haluaa kuunnella vaimonsa maailmaa todeten "Jos se on tärkeää sinulle, se on tärkeää myös minulle". Etukäteen ahdistusta herättävään hääyöhönkin nuoripari suhtautuu huumorilla. Janne vakuuttaa Maijalle, ettei tämän tarvitse pelätä mitään. Jannen toive täyttää Myrskyluoto pienillä kasvoilla, käsillä ja jaloilla toteutuu. Vuosien mittaan perheeseen syntyy kuusi lasta, Maria, August, Mikael, Sigfrid, Hindrik ja Johanna.

Elämä karulla kaukaisella luodolla meren ja vuodenaikojen armoilla ilman kyläyhteisöstä saatavaa tukea on ankaraa. Meri antaa elannon, mutta on arvaamaton ja vaarallinen. Maijan jatkuva huoli ja odotus miehensä selviytymisestä kalastusmatkoilla on osa perheen arkea. Maija ja Janne joutuvat hautaamaan yhden lapsistaan, Mikaelin, joka hukkuu Myrskyluodon rantaan. Augustin ja Jannen lähtiessä yhdessä kauppamatkalle Janne huutaa hyvästiksi vielä kuuloetäisyydeltä "Maija! Älä unohda, että rakastan sinua!" Päivien odotuksen jälkeen kaukana näkyy kaksi Myrskyluotoa lähestyvää hahmoa. Tunnistaessaan hahmot pojakseen ja isäkseen Maija ymmärtää jotakin peruuttamatonta tapahtuneen. Janne on pudonnut jäihin, eikä August pystynyt häntä pelastamaan. Tieto Jannen kuolemasta käynnistää Maijan synnytyksen ja keskosena syntyvä, hätäkasteen saava Johanna syntyy isänsä menettäneenä.

Ainut, mitä meille läheisen kuoleman jälkeen jää, on rakkaus. Se pitää sisällään kaiken sen, mitä olemme yhdessä kokeneet ja toisiltamme oppineet. Siihen kuuluu myös kaikki tuohon ihmissuhteeseen liittyneet kivuliaat asiat. Rakkaus mahdollistaa kuolleen muistamisen sellaisena kuin hän oli - hyvine ja huonoine puolineen. Silloin muisteleminen lohduttaa ja kannattelee ikävän ja surun rinnalla. Ilmaistu, jaettu ja yhdessä koettu rakkaus ei koskaan katoa. (Aavaluoma 2018) Maija jää Myrskyluodolle Jannen kuoleman jälkeen, vaikka hänen isänsä halusi Maijan muuttavan takaisin kotiin. Maija toteaa Myrskyluodolla olevan kaikki, mitä hän rakastaa, myös ne, joita ei enää ole.

Näyttelijä Amanda Jansson toteaa Maijasta tulleen kaunein rooli, jonka urallaan on saanut tehdä. Hän pitää Maijaa varhaisena feministinä, joka uskaltaa ilmaista mitä ajattelee ja tarvitsee. (Heinonen 2024). Maija on vahvasti äiti, mutta samaan aikaan itsenäinen nainen ja täysivaltainen parisuhteen osapuoli. Maija kyseenalaistaa ajan tavan, jossa naisen työllään ansaitsema raha on miehen hallussa. Myrskyluodon tullessa englantilaissotilaiden miehittämäksi Maija auttaa Jannen pakenemaan saarelta ja ottaa kokonaisvastuun selviytymisestä. Lujatahtoisuudellaan Maija onnistuu saamaan myös sotilaiden myötätunnon puolelleen ja heidät osallistumaan arjen töihin. Leskeksi jäätyään Maija pystyy vakuuttamaan koronkiskurin kyvystään huolehtia maksusta ja saa lisälainaa Jannen kanssa haaveilemansa kaljaasin rakentamiseen.

Katsojan tunteisiin vaikuttava kokonaisuus syntyy kuvan ja musiikin yhdistymisestä. Musiikki vaikuttaa vahvasti elokuvan tunnelmaan ja henkilöhahmoihin samaistumiseen. (KAVI) Lauri Porra toteaa sävellystyön elokuvan luomaan maailmaan olleen elokuvasäveltäjän näkökulmasta suorastaan unelma ja perustaneensa lähestymistapansa Maijan sisäisen maailman kuvaamiseen. "Musiikki on pelkistettyä ja kaunista, sellaista, jonka näennäisen yksinkertainen kuori sulkee sisäänsä syvemmän ytimen, joka antaa enemmän kuin ensi katsomalla huomaisi. Harsomaiset orkesteritekstuurit heijastuvat merestä, tuulista, lumesta ja kallioiden pinnoilta suurempien sinfonisten sävyjen kuvatessa Maijan räiskyvää mieltä." (Nordisk FIlm 2024)  Onneksi elokuvan lopussa kuullaan myös Lasse Mårtensonin tv-elokuvaan säveltämä tunnussävel. Tutun musiikin kuuleminen on katarttinen kokemus, joka vapauttaa ainakin vanhempien sukupolvien edustajissa tarinaan ja musiikkiin yhteen kietoutuneet, ruumiillisiksi tunnelmiksi tallentuneet rakkauden, menetyksen ja surun tunteet.

Yhtenä 2010-2020 -lukujen suurimmista kotimaisista elokuvatuotannoista Myrskyluodon Maija tuo 1800-luvun eläväksi ja samaistuttavaksi nykypäivän katsojalle. Kauniiseen kokonaisuuteen pienet säröt tuovat Maijan säilyminen ulkoisesti nuorena ajan kulusta huolimatta sekä lukutaidottoman Maijan (haparoivakin) englannin kielen ymmärrys. Elokuvan vastaanotto on ollut lämmin. Vain kaksi viikkoa elokuvateattereiden ohjelmistossa olleena se on saanut yli 120 000 katsojaa. Elokuva on myös valittu Göteborgin ja Rotterdamin elokuvafestivaalien ohjelmistoihin.


Sanna Aavaluoma

Rooleissa

  • Maija - Amanda Jansson

  • Janne - Linus Troedsson

  • Mickel - Tobias Zilliacus

  • Sara-Lisa - Jonna Järnefelt

Lähteet

  1. Heinonen Riikka (2024) Näyttelijä Amanda Jansson piti Myrskyluodon Maijaa tylsänä, kunnes ihastui rooliinsa. Anna 3/2024. https://anna.fi/ihmiset-ja-suhteet/julkkikset/nayttelija-amanda-jansson-piti-myrskyluodon-maijaa-tylsana-kunnes-ihastui-rooliinsa

  2. Vainio-Korhonen Kirsi (2015) Järjellä ja tunteella aviovuoteeseen. Suomalaisen avioliiton ja yhteiselämän historiaa. Niinjanäin 1/2015. https://netn.fi/sites/www.netn.fi/files/netn151-11.pdf
  3. https://elokuvapolku.kavi.fi/alapolku/musiikki-ja-aani/
  4. https://nordiskfilm.fi/lauri-porran-saveltama-myrskyluodon-maijan-soundtrack-julki-tanaan/<br>