Napit sekaisin?

20.01.2019

Napit ovat arkisessa elämässämme läsnä monin tavoin. Päivän mittaan suljemme ja avaamme lukuisia erilaisia nappeja ajattelematta erityisesti niiden olemassaoloa. Nappeihin liittyvät vertauskuvat viittaavat usein ikäviin asioihin. Nappikaupalla viitataan taloudellisesti vähämerkityksellisiin kauppoihin ja kun halutaan korostaa omaa varallisuutta todetaan, että "tässä ei ihan napeilla pelata!" Strindberg kirjoitti novellin knappologiasta, nappeja keräilevästä arkeologista ja tämän merkityksettömästä tieteestä, jossa nappeja luokiteltiin alaluokkiin niissä olevien tai niistä puuttuvien reikien mukaan. Entä jos tarkastelemme nappeja tarkemmin suhteiden kannalta?

Napin tehtävä on liittää kankaan tai vaatteen kaksi puolta yhteen siten, että liitos on avattavissa ja suljettavissa. Nappi tarvitsee napinläven, josta se pääsee toisen kankaan läpi. Pohjakankaastaan napin erottaa kanta, joka myös suojelee napinläpeä. Minkälaista kangasta sinä ja puolisosi olette? Mikä toimii teidän suhteessanne nappeina, jotka liittävät teidät yhteen? Muovinappien moderni sovellus on nappikuulokkeet, joita pitkin korviimme kantautuu musiikkia tai puhelinkeskustelussa rakkaamme ääni. Jakoliittimen avulla kahdet nappikuulokkeet voi kytkeä kuuntelemaan samaa musiikkia. Tälläkin tavalla nappi voi yhdistää.

Vastakkain olevat napit herättävät minussa kahden tyyppisiä mielikuvia, riippuen siitä ovatko silloin vastakkain heidän mielipiteensä vai he itse. Tavallisesti sanonta napit vastakkain olosta viittaa vahvaan erimielisyyteen. Kun konkreettiset napit osuvat toisiinsa, ollaan lähellä fyysistä kahakkaa. Usein jälkikäteen korostetaan vastakkain olleen mielipiteiden, ei henkilöiden, vaikka osapuolet olisivatkin kiihtyneet voimakkaasti. Jos napit vastakkain ollaan hyvässä tunnelmassa, ollaan tanssimassa, syleilyssä tai kenties valmistautumassa olemaan napanapit vastakkain. Rakastelu saa silloin nappien vastakkain olon miellyttäväksi tilanteeksi.  

Nappi voi olla mukana myös treffeillä syötävänä. Illallispöydässä juustonappi kermaistaa keiton, voinappi maustaa pihvin, kasvisvaihtoehto syntyy porkkananapeista. Kahvin kanssa maistuvat kauranapit. Elokuvateatterin karkkivalikoiman napeista löytyy suklaanappeja, lakritsinappeja, salmiakki- tai hedelmänappeja. Mikä on sinun suosikkisi? Entä rakkaasi? 

Surunappi oli ennen miesten pukeutumisessa sosiaalinen merkki surusta. Se kiinnitettiin takin vasempaan kaulukseen kaksi senttiä napinläven alapuolelle. Muistan lapsuudestani mustalla kankaalla päällystetyn surunapin. Kalevalakorun jo valikoimista poistunut Elämänlangat-niminen surunappi valmistettiin mustasta pronssista. Käytämme monia symboleja ja pinssejä viestiäksemme toisille jotakin tärkeää itsestämme. Harmillista, että surunapit ovat poistuneet tästä viestinappien valikoimasta. Surunappi kanssaihmisen kauluksessa antaisi meille mahdollisuuden tunnistaa suru läsnäolevana osana arkea. Surevalle se antaisi tilaa olla surunsa kanssa ja toivottavasti vastaanottaa myötätuntoisia katseita ja ajatuksia napin huomaavilta.  

Ilman kiinnittävää tehtävää vaateeseen ommeltu nappi on koriste. Koristenappi voi olla tehty metallista, lasista, puusta, keramiikasta, meripihkasta, messingistä tai simpukankuoresta. 1800- luvun kulttuurisuvuilla oli omia vain heille valmistettuja nappeja. Voisimmeko tänä päivänäkin ajatella toistemme pieniä erityisiä piirteitä yhtä kauniina ja arvokkaina? Muumitarinoiden Muumipapan muistelmissa Hosuli ja Sosuli, kaksi nappien keräilijää menevät naimisiin vaihtaen sormusten sijaan nappeja. Eikö suhteessa toiseen sitoutumisessa tulisikin olla kyse siitä, että kumpikin antaa toisilleen jotakin erityistä ja itselle arvokasta itsestään? Silloin voidaan elää rauhanomaisesti napit vierekkäin ja ilolla vastakkain!


Sanna Aavaluoma

Kuva: Vuokko Sipponen