Palava rakkaus

16.06.2019

Mielikuvissamme kesään liittyy paljon myönteistä. Lämpöä, mökillä oloa, lomaa, ulkoilua, uimista. Lähisuhteiden kannalta se merkitsee yhdessäoloa, rentoutta ja mahdollisuuksia viettää aikaa arjesta poikkeavalla tavalla. Kesällä sateetkin ovat vilvoittavia, myrskyt mahtavia luonnonvoimia ja ukkoset taivaan ilotulitusta. Nämä tunnepitoiset asiat ovat omiaan herättämään myös talven pimeydessä ja kylmyydessä peittojen alla uinunutta rakkautta uudenlaiseksi. Rakkauden odotus mielissämme alkaa jo kesän kynnyksellä. Sanonnan mukaan "Ellei ole heilaa helluntaina, ei koko kesänä". Juhannuksena jatketaan taikoja tulevaisuuden puolison näkemiseksi tai tulevan vuoden rakkauselämän parantamiseksi. Maalaisromantiikassa lemmitään aitoissa tai kesäisellä niityllä. Nuorten kanssa työtä tekevät aikuiset aktivoituvat sukupuolikasvatuksen ja -valistuksen saralla. Kesäkumikampanjat muistuttavat vastuullisesta seksistä. Yksinäiselle aikuisellekin loma-aikaan voi kuulua toive kesäromanssista, joka osan haaveissa kehittyy pysyväksi suhteeksi.

Parisuhteessa elävillekin kesäaikaan ja lomaan liittyy monenlaisia odotuksia. Parhaimmillaan nämä odotukset saavat puolisot yhdessä miettimään kummankin omia ja yhteisiä toiveita. Hyvässä tilanteessa he suunnittelevat kumpaakin ilahduttavan kesäohjelman, johon mahtuu yhdessäoloa ja hyvää itsekseen ilman suunnitelmia sekä jotakin, jonka yhteinen loma-aika mahdollistaa. Mitä sinä odotat tulevalta kesältä? Miten kesän perinteet voisivat uudistaa sinun rakkauselämääsi?

Kesäinen suomalainen järvimaisema juhannuskoivuineen ja juhannuskokkoineen ei jätä ketään kylmäksi. Jotakin näistä elementeistä halutaan myös kaupungin juhannukseen. Koivuvihta juhannussaunassa virittää aistimme kosketukselle ja tuoksuille. Juhannuskokossa poltetaan puista karsittuja kuolleita oksia tai harvennettua vesakkoa. Kokkoon kannetaan myös rikki menneitä kesähuonekaluja, katkenneita airoja tai muuta puutavaraa. Roskia kokossa ei saa polttaa. Jos tekisit puolisosi kanssa parisuhteenne juhannuskokon, mitä käyttökelvottomaksi tullutta, rikkoutunutta tai ei toivottua suhteessanne kasvamaan alkanutta te olisitte valmiita yhdessä polttamaan? Kuinka korkeaksi teidän kokkonne kohoaisi tänä kesänä?

Juhannuskokon palamista katsellaan lumoutuneina. Palava aines lämmittää kokon ympärillä olevia. Vedessä lautalla poltettava kokko heijastelee valoa veden välityksellä rannalla olijoille. Ympäröivä vesi myös turvaa sen, ettei tuli riistäydy hallinnasta. Vanhoissa uskomuksissa tulella karkotettiin pahoja henkiä. Jonkin tarpeettoman polttamisessa on tärkeää saada nähdä palavan aineksen tuhoutuvan. Myös parisuhteessa jostakin luopuminen ja uuden tavoittelu toteutuu parhaiten, kun molemmat sitoutuvat prosessiin ja tietävät, mitä toivotaan sen tilalle, josta ollaan valmiita luopumaan. Oletteko molemmat valmiita luopumaan samoista asioista? Onko se, mitä sinä et enää kaipaa, vielä puolisollesi jostain syystä tärkeää?

Hyvin palavaa parisuhteen kokkoainesta ovat jumiutuneet tavat, jotka eivät tunnu enää hyvältä, mutta joista on vaikea irrottautua. Kun piittaamattomuudesta päätetään luopua yhdessä, sen tilalle voi tulla hyvänyönsuukko, arjen tilanteissa ohimennen tapahtuva pieni kosketus tai lämmin sana toiselle. Kun liekkeihin kannetaan mököttämistä, voi tulla tilaa omista tunteista ja toiveista toiselle kertomiselle. Kun kokkoon päätyy pitkävihaisuutta, voi esiin nousta hyväntahtoisuutta, anteeksiantoa ja anteeksipyytämistä. Suhteessa lyhyellä ajalla syntynyttä rikkakasvua voivat olla esimerkiksi kiire tai liika television ja älylaitteiden ääreen uppoutuminen. Ne voivat korvautua rauhoittumisella, yhteisellä kävelyllä tai noppapelin pelaamisella.

Vaikeinta kokkoon vietävää on kenties suhteen kannalta vahingolliset toiseen kohdistuvat uskomukset ja toisen puolesta asioiden tietäminen. Niiden läsnäoloa ei ole aina helppo havaita, sillä ne ovat pinnan alla piilossa uppotukkien lailla. Niihin sukeltamisella voi olla suhteen kannalta tuhoisat seuraukset. Siksi niitä kannattaa oppia tunnistamaan. Ne ilmoittavat olemassaolostaan aina kun ilmoille kajahtaa seuraavanlaisia lauseita: "aina sinä..." tai "olisi se pitänyt arvata..." tai "meillä ei koskaan..." Märkä puu ei pala, vaan savuaa. Se pitää kuivattaa ennen kokkoon laittamista. Jos teillä on rohkeutta yhdessä kantaa oman suhteenne uppotukit rantaan kuivumaan, voitte samalla tarkastella niitä ja niiden kantamia toisiinne sijoitettuja olettamuksia. Miettikää yhdessä, oletteko valmiita niistä luopumaan. Nyt on vielä viikko aikaa koota parisuhteen kokkoa kokoon. Ellei teillä juhannusaattona ole mahdollisuutta nähdä konkreettista kokkoa, voitte nauttia tämän yhteisen parisuhteen kokkonne äärellä. Hyvää juhannusta kaikille! 


Sanna Aavaluoma