Parisuhteen sukat

05.08.2018

Parisuhteessa puolisot kokevat monenlaisia tunnetiloja suhteessa toisiinsa. Tarkastelen tässä kirjoituksessa näitä olotiloja erillisyyden kokemuksen ja sen myötä kehittyvien lähellä olon, erillään olon, toisen kunnioittamisen ja erilaisuuden sietämisen vaikeuden näkökulmista. Sijoitan nämä tunnetilat kuvitteelliseen parisuhteen sukkalaatikkoon. 

PALJASJALKAINEN on parisuhteessa omana itsenään ja valmiina tuntemaan monenlaista. Paljain jaloin kulkiessa voi tuntea nurmen pehmeyden, havunneulaset, hiekan ja kivet askeltensa alla. Paljasjaloin voi piirtää varpailla hiekkaan ja kahlata vedessä. Paljaat jalat aistivat hentoja pehmeitä pintoja. Terävät ja kovat voivat satuttaa niitä. Paljaat jalat tarvitsevatkin hyvää huolenpitoa, etteivät kantapäät kovetu ja halkeile. Niiden hierominen ja rasvaaminen tuntuu hyvältä. Paljaat jalkapohjat vastakkain saa ihokosketuksen toiseen, iho ja läheisyys lämmittävät. 

VALKOSUKKAINEN on valmiina juhliin, hän voi astella myös punaisella matolla likaantumatta. Hänen pitää olla kuitenkin varuillaan, ettei valkea väri tahriinnu. Sotkut ja sivuaskeleet paljastuvat helposti eivätkä jää piiloon. Valkosukkainen pitääkin varasukkia mukanaan, tahriintuneiden tilalle voi vaihtaa uuden parin. 

PITSISUKKAINEN on myös valmis juhlaan. Hänen kuvionsa ovat kaunista katsottavaa. Kuumalla pitsin läpi pääsee vilvoittava tuuli, kylmällä se voi palelluttaa. Hento pitsi jää ulkona kulkiessa kenkien piiloon, mutta sisälle tullessa sen herkät kuviot paljastuvat. Pitsi repetyy herkästi, joten sen käsittelyssä tulee olla hellävarainen. 

HARMAASUKKAINEN voi kulkea huoletta sukkasillaan, sillä pölyt eivät hänen sukissaan heti näy. Hän voi halutessaan sulautua hämärään ja hän nauttii tavallisesta, huomaamattomasta olosta. Jonkun silmissä hän voi näyttäytyä liiankin yksitoikkoiselta tai tylsältä. 

KIRJAVASUKKAINEN ei jää huomiotta. Hänessä olevat raidat, kuviot tai kuvaviestit voivat kertoa rohkeudesta, iloisuudesta, huumorintajusta tai leikkisyydestä. Joskus ne voivat viestiä myös huomionhakuisuudesta ja halusta tulla nähdyksi. Hänen värikkyytensä edellyttää tyylitajua ja kykyä arvioida milloin se on kokonaiskuvaan sopivaa ja milloin liiallista. Liika kirjavuus muuttuu mauttomuudeksi. Kirjavuus voi myös provosoida ja ärsyttää toisia. 

MUSTASUKKAINEN pelkää suunnattomasti rakkaansa menettämistä, hylätyksi tulemista ja yksin jäämistä. Sen sijaan, että hän voisi kertoa puolisolleen näistä kivuliaista tunteista, uhkakuvat hänen mielessään kasvavat ja hän alkaa nähdä merkkejä siitä, että ne ovatkin totta. 

VILLASUKKAISEN jalat pysyvät lämpiminä ja askel on pehmeä. Unitutkimusten mukaan villasukat jalassa on myös hyvä nukkua. Unisukat tehostavat raajojen verenkiertoa, laskevat ruumiin lämpötilaa ja parantavat unen laatua. Taitavat voivat tehdä itselleen ja rakkaalleen yhteensopivat villasukat. Liian kuumassa pestynä villasukat huovuttuvat ja kutistuvat.  Villasukkiin liittyvä lämpö ja turvallisuus voi toisten mielestä tuntua tylsältä. 

SUKKA voi jollekulle olla pelkkä välttämätön sukka. Häntä ei häiritse se, jos sukassa on varpaanmentävä tai kantapään kokoinen reikä. Jos hänellä on kiire, hän voi myös ottaa kaapistaan ensimmäiset käteen sattuvat sukat. Ne eivät ole välttämättä samanlaiset. 

Nämä kaikki suhteessa olon kokemukset kuuluvat meille kaikille. Kuten puettavat sukatkin muuttuvat tunkkaisiksi, ellei niitä vaihdeta ja pestä, vaativat suhteen sukatkin huoltoa. Kuten likaiset sukat kaipaavat lattialta pyykkikoriin,  kaipaavat suhteen sukatkin pesua. Kuljetko aina avojaloin tai käytätkö pelkästään mustia sukkia? Minkälainen on sinun suhteesi sukkalaatikko? 


Sanna Aavaluoma