Sulosuudelmia

02.08.2020


Muistatko sinä ensisuudelmasi? Saiko se sinut pyörryksiin, vai tuntuiko se mitäänsanomattomalta? Minkälaisessa roolissa erilaiset suudelmat ovat omassa arjessasi? Kuinka paljon havaitset niitä ympärilläsi? Mitä suudelma tai suuteleminen sinulle merkitsee? Monet eläinlajit suukottelevat ja suutelevat. Evoluution aikana ihmisten suutelu on todennäköisesti kehittynyt äidin tavasta pureskella ruoka ja tarjota se lapselle suutelemalla tai joidenkin eläinlajien ja kansojen tavasta hieroa neniään yhteen kohdatessaan. Jo 1000 vuotta ennen ajanlaskua suudelmista on kirjoitettu hindulaisissa teksteissä. Suudelmiin liittyy paljon uskomuksia ja erilaisten suudelmien uskotaan sisältävän erilaisia merkityksiä. Suudelmia tutkiva tieteenala philematologia on saanut nimensä Kreikan kielen suudelmaa tarkoittavasta sanasta philema.

Antiikin aikana suudelmalla osoitettiin kunnioitusta ja ihailua. Edelleen kunnioitusta osoittava suudelma annetaan käden selkämykselle. Kristinuskossa suudelma oli yhteenkuuluvuuden osoitus uskonveljien välillä. Jeesuksen käsiä ja jalkoja suudeltiin. Juudaksen kiintymyksen osoitukselta näyttänyt suudelma oli kuitenkin petoksen merkki. Edelleen paavin tai piispan sormusta tai muita pyhiä esineitä suudellaan. Paavi suutelee maata astuessaan lentokoneesta uudelle maaperälle. Pyhiinvaeltajat suutelevat kohteitaan. Urheilussa voittajat suutelevat palkintokorokkeella mitaliaan tai palkintopokaalia. Lentosuukolla tervehditään ihailijoita ja yleisöä. Mafiamaailmassa suudelma on alistumisen merkki. Suudelmiin liittyy monia symbolisia tai taianomaisia merkityksiä. Vanhan perinteen mukaan suudelma vihkitoimituksen päätteeksi vahvistaa avioliiton. Saduissa suudelmalla voidaan kumota pahan noidan taika. Grimmin veljesten saduissa prinssi herätti Prinsessa Ruususen satavuotisesta unesta suudelmalla. Richard Wagnerin oopperassa Niebelungin sormus neito herää sankarin suudelmaan.

Läheisissä ihmissuhteissakin on monenlaisia suudelmia, eivätkä kaikki suudelmat liity eroottisuuteen tai seksuaaliseen suhteeseen. Lapsille, ystäville tai lemmikeille annettavat suukot vahvistavat kiintymystä. Monissa maissa ystäviä tervehditään poskisuudelmilla. Suhdetta ylläpitävät suukot kuuluvat päivärutiineihin. Niitä ovat aamusuukko, hyvänyön suukko tai toisen lähtiessä pikainen suukko ovensuussa. Perhossuudelmassa suudellaan huulien sijaan ripsillä. Eroottiset suudelmat ovat osa esileikkiä ja niiden tarkoitus on kiihottaa seksuaalisesti. Kielisuudelmaa kutsutaan myös ranskalaiseksi suudelmaksi. Sitä pidetään tiettynä suhteen etenemisen merkkinä ja kiihkeimpänä suudelmista. Kaikki eivät pidä kielisuudelmista lainkaan. Sigmund Freudin mukaan suutelu palauttaa mielen sisäisen yhteyden varhaiseen imetystilanteeseen.

William Jankowiak, Shelly Volsche ja Justin Garcia (2015) määrittelevät romanttisseksuaalisen suudelman huulien väliseksi kontaktiksi, jota voidaan pitkittää tai olla pitkittämättä. He selvittivät sen esiintymistä 168 eri kulttuurissa. Vastoin yleistä mielikuvaa romanttisseksuaalista suutelua havaittiin vain 46 % tutkituista kulttuureista. Tutkimuksessaan he havaitsivat korrelaation romanttisseksuaalisen suudelman ja yhteiskunnan sosiaalisen monimutkaisuuden välillä. Mitä sosiaalisesti monimutkaisempi kulttuuri, sitä yleisempää on suutelu. Romanttisen suudelman yleisimmät motiivit olivat seksuaalisuuteen ja suhteeseen liittyviä, kuten suhteen vahvistaminen, viehätys, seksuaalinen aloite ja rakkauden ilmaisu. Kirjassaan Rakkaudesta seksiin Jorma ja Leena-Maija Palo (2004) toteavat suun seudun olevan erityisen herkkä eroottiselle kiihotukselle, sillä huulissa on hyvä tunto ja ohut iho. Miesten on havaittu suutelevan silmät auki ja naisten suutelevan suljetuin silmin. Palot selittävät asiaa miesten näköaistimusten tuottamalla mielihyvällä, kun taas naiset aistivat partnerin läheisyyttä ja elävät mielikuvissa. Kielisuudelmien he toteavat kuuluvan vain seksuaaliseen suutelemiseen.

Alexis Farah (2016) on koonnut Everyday health -sivustolle tieteellisiä tutkimustuloksia suutelun terveysvaikutuksista. Suutelun aikana elimistössä vapautuu hyvänolon tunnetta tuottavia hormoneja - endorfiineja, oksitosiinia, dopamiinia ja serotoniinia. Nämä hormonit toimivat luonnollisina masennus- ja kipulääkkeinä. Suutelu laskee kortisolitasoa, jolloin stressi vähenee. Kiihkeän suudelman aikana pulssi voi nousta jopa 70-140 lyöntiä sekunnissa. Se tekee hyvää verenpaineen säätelylle, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa kaloreita. Kielisuudelman aikana käytetään kaikkia 34 kasvolihasta ja mahdollisesti yli sata vartalon lihasta aktivoituu. Kasvolihasten aktivointi auttaa pitämään ihon kiinteämpänä ja nuorekkaampana. Suutelun aikana erittyvä sylki huuhtelee hampaista bakteereja ja estää plakin syntymistä. Suutelu rakkaan kanssa rentouttaa ja vahvistaa läsnäolon kokemusta. Suutelijat vaihtavat tietämättään myös informaatiota MHC (Major Histocompatibility Complex) yhteensopivuudestaan. Tunne siitä, ettei toisen kanssa suutelu tunnu hyvältä voikin olla varoittava viesti liian samanlaisesta geeniperimästä. Kaiken tämän myönteisen lisäksi suudelman välityksellä voi toki myös saada flunssa- tai mononukeloositartunnan.

Historiaan, kansanperinteeseen, mystiikkaan ja esoteerisiin traditioihin erikoistunut pienkustantamo Salakirjat on julkaissut kolme pientä parisuhdeopasta. Sarjan toinen osa on nimeltään Kirja Suutelemisesta 1930. Kirjan kirjoittajaksi on ilmoitettu Herm. Wellendorf ja suomentajaksi Kallio. Hermann Scharfenbergin kirjoittamana kirja löytyy nettikirjakaupoista saksankielisenä. Kirjassa "Wellendorf" kuvaa suudelmia rakkaussuudelmina, kultivoituneina suudelmina tai näiden yhdistelmäsuudelmina, joita ilmenee kultivoiduissa avioliitoissa merkkinä puolisoiden välisestä intuitiivisesta ymmärtämyksestä. Kirjassa esitetään suutelun etikettisääntöjä. Miehen tulee suudella naista otsalle, mikäli nainen antaa hänelle kukkia. Miehen antama aamusuudelma ja naisen kiitossuudelma kauan kaivatusta esineestä painetaan sielukkaasti huulille. Pitkän eron jälkeen mies suutelee naista myrskyisästi huulille. Kirjoittajan mukaan kansallisuus ja ikä määrittelee naisten suutelutyyliä. Suomalaista naista hän kuvaa elämänhaluiseksi ja vertaa hänen suudelmaansa pohjolan kesään. Suomalaisen naisen sydän ei ole huulilla, suudellessaan hän on kuin muilla mailla, vaistomainen, muttei kuitenkaan teennäinen. Pohjoismaiset naiset suutelevat kauneimmin kolmen-neljänkymmenen vuoden iässä. Miesten suudelmat eroavat toisistaan luonteen mukaan. Näitä luonteenpiirreitä on useita. Kuivahuulinen, sentimenttaalinen mies suutelee niin kauan, että naiselle tulee puute ilmasta. Rohkea mies teeskentelee arkaa. Suuripiirteinen mies suutelee lyhyesti, kun taas pikkumainen ja saita suutelevat pitkään. Hermostunut mies suutelee suuta, nenää, korvia ja mitä sattuu. Impertinentti mies suutelee nopeasti odottamatta partnerin tunteiden heräämistä. Uskoton mies suutelee järjestelmällisesti ja painostuksella löytämättä loppua. Kevytmielinen mies suutelee epäsäännöllisesti, välillä kevyesti ja sitten taas perusteellisesti. Brutaali mies suutelee vastoin yleistä luuloa varovasti, työskennellen, joka tarkoittaa sitä, että hän tekee suudellessaan päällään pieniä pyöreitä liikkeitä. Kirjoittaja varoittaa naisia egoisteista, jotka ovat yleensä tehtailijoita, liikemiehiä, amerikkalaisuuden ihailijoita, laulajia, hermolääkäreitä tai kirjailijoita. Egoistin huulten kosketus tuntuu vanhalta harjalta helmilaatikossa. Pervers mies puolestaan suutelee katkonaisesti hengittäen, hän saattaa jopa pidättää hengitystään koko suudelman ajan. Gentleman on suudelmissaan suurpiirteisen lyhyt ja lopettaa ne kodikkaasti ja vapaasti.

Janica Brander (2015) on koonnut monista eri lähteistä "suudelmien sanakirjan", jonka mukaan suudelman sijainti sisältää kumppanille tarkoitetun viestin ja tietyn merkityksen:

 • Poskisuudelma: En jätä sinua
 • Suudelma nenälle: Olet suloinen
 • Suudelma niskaan: Haluan seksiä
 • Suudelma kaulaan: Haluan juuri sinut
 • Suudelma korvalehteen: Leiki kanssani
 • Suudelma kädelle: Kunnioitan sinua
 • Suudelma solisluulle: Olet sensuelli
 • Suudelma vatsalle: Suuseksiä luvassa
 • Varpaiden suuteleminen: Teen mitä tahansa
 • Huulten pureminen: Kuulut minulla
 • Suudelma seinää vasten: Otan sinut nyt
 • Selän taivuttaminen suudellessa: Olet sietämättömän ihana

Minkälaisen suudelman sinä viimeksi annoit? Minkälaisen suudelman sinä viimeksi sait? 


Sanna Aavaluoma

Kuva sähkökaapista Suomen Kansallisoopperaa vastapäätä Helsinginkadulla Taiteilijat Jekse & Cines / UnKolorDistinto