Täydellistä odotellessa

03.03.2019

Parisuhteeseen ladataan tänä päivänä suuria odotuksia. Elämän tiivistyessä työelämän, perhe-elämän ja elämyselämän muodostamaan kolmioon on parisuhteen asema tuossa kolmiossa kuumottava kysymys. Ranskalainen perinne romanttisen parisuhteen  etusijalle asettamisesta haastaa perinteisen perheajattelun, jossa pikkulapsiperheessä parisuhteen ajatellaan joustavan ja asettuvan jopa taka-alalle. Perinteisessä mallissa vanhemmuus ja lapsen turvallisen kiintymyksen kehittyminen nähdään tärkeämpänä. Kun parisuhteen odotetaan täyttävän lähes kaikki tarpeemme, on ymmärrettävää, että paine täydellisen puolison löytämiseen kasvaa.

Täydellisen Puolison tulisi mielestämme myös suhteen vakiinnuttua kyetä ymmärtämään toiveemme ja tarpeemme silloinkin, kun emme niitä ilmaise. Naistenlehdet ovat pullollaan 10 vinkin listoja siitä, miten mikä milloinkin parhaiten onnistuu. Yleensä en usko näihin listoihin ja pyynnöistä huolimatta välttelen niitä. Tällä kertaa päätin kuitenkin tehdä poikkeuksen, pistän tietämykseni peliin ja vastaan vinkkilistalla kysymykseen: Miten saan täydellisen puolison? Saavuttaaksesi kuvan kaltaisen täydellisen puolison olemassaolon tason sinun tulee vain noudattaa näitä ohjeita:

  1. Etsiessäsi täydellistä kumppania anna itsestäsi mahdollisimman hyvä kuva - vaikka tietäisitkin, etteivät kaikki kuvaukset itsestäsi olisikaan totta. Esitä kiinnostuneisuutta kumppaniehdokasta kohtaan, se saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi ja kiinnittymään sinuun. Tämän alkuvaiheen pinnistelyn voit unohtaa, kun kumppani on sinun. 
  2. Tapaile mahdollisimman montaa ehdokasta samaan aikaan. Voit näin vertailla kumppanikokelaittesi ominaisuuksia ja karsia heidän joukostaan vähitellen heikoimmat vaihtoehdot pois. 
  3. Tee kumppanillesi selväksi, ettet tule sietämään virheitä, huomiotta jättämistä tai sinun tarpeittesi ohittamista. Älä unohda hänen tekemiään virheitä. Niistä kannattaa muistuttaa aika ajoin. Ethän halua, että joutuisit pettymään samasta asiasta uudelleen. 
  4. Huomauta kumppanillesi välittömästi hänen virheistään ja puutteistaan. Kun teet huomautukset ystävien läsnäollessa, niiden vaikutus tehostuu. Varmista tilanteissa myös se, että saat ystäväsikin huomaamaan miten epäoikeudenmukaisesti ja  ajattelemattomasti kumppanisi on toiminut. Tarkkaile, kykeneekö hän jatkossa parempaan. Älä huomioi pieniä edistysaskelia. 
  5.  Älä myönnä omia virheitäsi. Älä myöskään pyydä anteeksi. Jos hän on riittävän hyvä, hän huomaa, että vika oli alunperin hänessä ja hän pyytää anteeksi sitä, että on saanut sinun olosi niin epämukavaksi. Sen jälkeen voit odottaa sitä, miten hän hyvittää ajattelemattomuutensa ja saa sinut voimaan paremmin.
  6. Epäile aina kumppanisi lupauksia,  vastauksia ja puheita ylipäätään, sillä on aina mahdollista että hän valehtelee. Pyydä häntä todistamaan sanomansa. 
  7. Huolehdi siitä, ettei kumppanillasi ole henkilökohtaisia menoja tai sellaisia mielenkiinnon kohteita, joista sinä et välitä. Poikkeuksena on tietenkin tilanteet, jolloin olet häneen todella turhautunut ja kyllästynyt. Silloin  on tärkeää, että hän poistuu näköpiiristäsi kunnes ilmoitat, että hän saa tulla takaisin. 
  8. Kiinnitä erityistä huomiota hänen taitoihinsa rakastajana. Onko hän valmiina silloin kun sinusta siltä tuntuu ja osaako hän varmasti tyydyttää sinut? 
  9. Mikäli kaikesta huolimatta voit huonosti ja sinua alkaa ahdistaa edellisten vinkkien maalaama kuva elämästä, työnnä ahdistavat ajatukset pois mielestäsi. Ellei se onnistu nykyisten kumppaniehdokkaiden kanssa, on selvästi aika etsiä uusi.  
  10. Jos kuitenkin haluat pysyä niin sisäisesti kuin ulkoisesti elossa ja hyvinvoivana -  ja jos hyvinvointiin ja onnellisuuteen kuuluu mielestäsi  tasavertainen, kunnioittava, lämmin, innostava ja rakastava parisuhde, älä usko yhtäkään edellisistä vinkeistä.  


Sanna Aavaluoma