Täysillä kumeilla

29.09.2019

Syyskuun 26. päivänä vietettiin maailmanlaajuista ehkäisypäivää, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta ehkäisystä ja turvallisesta seksistä. Raskaaksi tulon mahdollisuus, pelko, tai toive koskettavat meistä jokaista eri ikäkausina eri tavoin. Nuori voi jäädä vaille asiallista tietoa ehkäisystä, sillä vanhemmille oman lapsen seksuaalisen aktiivisuuden herääminen voi olla asia, joka ahdistaa, eikä siitä puhuminen tunnu luontevalta. Monissa perheissä asiallisen keskustelun sijaan raskauden mahdollisuudesta vihjaillaan tai sillä pelotellaan. Elämässä vastuullisuuden ja elämänhallinnan tavoittelemisesta riippumatta huolimattomuus, ehkäisyn unohtaminen tai harkinnan pettäminen voi tapahtua kenelle tahansa. Erityisesti uudessa tai satunnaisessa suhteessa ehkäisyn puheeksi ottaminen tilanteessa, jossa ollaan fyysisen ja emotionaalisen huuman vietävissä, vaatii kypsyyttä ja kykyä ajatella myös käsillä olevaa hetkeä pidemmälle. Vakiintuneessa suhteessa toive lasten hankinnasta herättää keskustelun käytetyn ehkäisyn lopettamisesta. Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaisesti, ehkäisy pettää tai raskaus ei alakaan ehkäisyn lopettamisesta huolimatta. Vasta vaihdevuodet ja ikääntyminen vapauttavat ei toivotun raskauden pelosta. Sukupuolitautien tartunnalta ei suojaa ikäkään. Kaikista näistä syistä meidän on tärkeää pohtia suhdettamme ehkäisyyn, olemmepa minkä ikäisiä tahansa.

Ihminen on kautta historian pyrkinyt ehkäisemään raskauksia. Erilaisten raskautta estävien tai raskauden keskeytymisen laukaisevien yrttien käyttöohjeet ovat olleet kansanperinteessä kulkevaa tietoa. Muinaiset menetelmät kuulostavat nykyihmisen korvissa humoristisilta. Vanhin tunnettu dokumentti ehkäisystä on vuodelta 1850 eaa. peräisin oleva Kahunin terveydenhoitopapyrus. Papyruksen ehkäisyreseptin mukaan krokotiilin ulosteesta valmistettava seos laitetaan vaginaan. Kuivuessaan seos toimii pessaarin tavoin. Hunajaan ja taatelitahnaan kastettuja kangastuppoja käytettiin tamponin tavoin ja näin uskottiin ehkäistävän raskautta. Muinaisessa Kiinassa naiset joivat ehkäisytarkoituksessa yhdynnän jälkeen elohopeaa - kammottavilla seurauksilla. Haaremeissa naisia kastroitiin ehkäisytarkoituksessa. Antiikin Kreikassa elänyt gynekologi Soranus ohjeisti naisia hyppäämään seksin jälkeen seitsemän hyppyä taaksepäin. Pohjois-Afrikassa juotiin kamelin sylkeä suoraan kamelin suusta. Kreikkalaisen lääketieteen kehittyessä alettiin ottaa edistysaskelia, mutta keskiaika ja katolinen kirkko toivat taantumuksen tuulia seksuaalisuuteen ja ehkäisyyn liittyviin ajatuksiin, asenteisiin ja käytäntöihin.

Uskonnolla ja kirkolla onkin ollut vahva vaikutus seksuaalisuuden ja ehkäisyn asemaan ja rooliin ihmisten elämässä. Varhaiskristillisellä ajalla yhdyntä seksuaalisen mielihyvän saavuttamiseksi nähtiin syntinä ja raskauden ehkäisy merkkinä himosta. Ehkäisyvälineet liitettiin prostituutioon, perversioihin ja haureuteen. Salla Ranta kirjoittaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä (3.8.2016) tämän päivän kristinuskossa opetettavan toisaalta, että kristityn seksi kuuluu vain avioliittoon, toisaalta puhutaan siitä, että kristittyä sitoo vain rakkauden laki, jossa olennaista on toisen kunnioittaminen. Useiden uskonnollisten yhteisöjen, kuten Lestadiolaisten keskuudessa esiaviollinen seksi ja ehkäisy ovat edelleen kiellettyjä. Seksistä pidättäytyminen, raskaus, imetys ja keskeytetty yhdyntä ovatkin näissä yhteisöissä käytettyjä ehkäisymuotoja. Ovulaation ennakointiin perustuvaa ehkäisyä kutsutaan varmoiksi päiviksi, rytmimenetelmäksi tai Vatikaanin ruletiksi. Viimeinen viittaa menetelmän epävarmuuteen. Varmojen päivien lapsia on maailmassa paljon. Älypuhelimiin ladattavilla kuukautiskiertosovelluksilla saatava hyöty lieneekin ehkäisyä luotettavammin erityisen hedelmällisten päivien tunnistaminen.

1900-luvun alusta alkaen on ollut tarjolla kemiallisia ehkäisyvälineitä, kuten vaahtoja, pulvereita, hyydyttimiä ja tabletteja, jotka tuhoavat siittiöitä. Casanovan rakastajattaren kerrotaan pitäneen emättimessään tyhjäksi puristettua sitruunan puolikasta kohdunsuuta vasten. Vielä 1950- luvulla Amerikassa uskottiin Coca-Colan spermisidiseen vaikutukseen. Ajatus kohtuonteloon laitettavista vierasesineistä on peräti 3000 vuotta vanha. Kuitenkin ensimmäinen modernia kierukkaa muistuttava kohdun sisäinen ehkäisyväline on vuodelta 1929. Kehityksen myötä kierukoita on valmistettu kullasta, hopeasta, kuparista ja muovista. Pessaari on lateksikumista valmistettu kuppi, joka asetetaan kohdunsuuta vasten. Pessaaria käytetään yhdessä siittiöitä tuhoavan spersmisidin kanssa. Ennen kumin keksimistä kondomeja valmistettiin pellavasta, nahasta, suolesta tai rakosta. Suomeen tieto kondomeista saapui 1800-luvun lopulla. Suomalaisia kondomeja saatiin, kun Suomen Gummitehdas Oy alkoi valmistaa niitä vuonna 1937. Sodan jälkeen Tammer-tehtaiden markkinoille tuomat kondomit olivat merkiltään Aino- ja Regina-suojelimet. Ehkäisyvälineistä kondomi on ainoa, joka estää sukupuolitautien tartunnan. Myös naisille on olemassa kondomi. Se on polyuretaanista valmistettu pussi, joka asetetaan emättimen sisään kohdunsuun ympärille. Ehkäisypillerit tulivat markkinoille 1960-luvulla ja kuparikierukka 70-luvulla. Ne mullistivat raskaudenehkäisyn ja vapauttivat naiset seksuaalisuudesta nauttimiseen ilman ei-toivotun raskauden pelkoa. Nykyisiä yhdistelmähormonivalmisteita ovat kuukausittain annosteltava ehkäisyrengas, viikoittain vaihdettava ehkäisylaastari ja päivittäin otettavat e-pillerit. Valmisteet estävät munasolun irtoamisen ja säännöllistävät kuukautisvuotoa. Keltarauhashormoneja sisältävät minipillerit, ihonalainen ehkäisyimplantti, hormonikierukka ja ehkäisyinjektio.

Erilaisilla ehkäisyvälineillä on myös omia haasteitaan. Kumille tai liukasteen sisältämälle säilöntäaineelle voi olla allerginen. Pitkäaikainen pillereiden käyttö voi ohentaa limakalvoja ja aiheuttaa yhdyntäkipuja. Hormonit voivat myös aiheuttaa mielialanvaihteluita, seksuaalista haluttomuutta ja painonnousua. Kuparikierukka voi aiheuttaa runsaita vuotoja, kivuliaita kuukautisia ja emätintulehduksia. Ehkäisyrengas tai pessaari voi tuntua yhdynnän aikana. Kondomi heikentää aistimuksia. Varmat päivät voivat pettää. Keskeytetty yhdyntä vaatii kurinalaisuutta, ja on siitä huolimatta epäluotettava menetelmä. Pidättäytymisestä seuraa ensin turhautumista ja pettymystä, pitkään jatkuessaan parisuhteen päättymisen todennäköisyyttä ja yksinäisyyttä.

Kaikki eivät halua lasta lainkaan tai toteavat perheen lapsiluvun olevan täysi. Sterilisaatio ei ole kuitenkaan mahdollinen ennen 30 vuoden ikää. Vaikean purettavuutensa vuoksi se ei myöskään ole järkevä vaihtoehto kevein perustein. Elämäntilanteen sisäiset tai ulkoiset tekijät voivat muuttua ja toive vanhemmuudesta voi herätä myöhemmälläkin iällä. Suomessa sterilisaation voi saada omasta pyynnöstään henkilö, joka on täyttänyt 30-vuotta, synnyttänyt kolme lasta tai hänellä on yksin tai puolison kanssa kolme yhteistä alaikäistä lasta. Sterilisaation peruste on myös raskauden uhka henkilön terveydelle tai vakava perinnöllinen sairaus tai henkilön sairauden tai muun syyn vuoksi rajoittunut kyky huolehtia lapsesta. Kun ehkäisy on unohtunut tai pettänyt, on tämän päivän ehkäisyvalikossa saatavilla myös aiemmin katumuspillerinä kutsuttu jälkiehkäisytabletti tai kuparikierukka. Jälkiehkäisyn mahdollisuuteen ei kuitenkaan tulisi laskea. Henkilöille, jotka turvautuvat siihen toistuvasti, suositellaankin keskustelua ammattilaisen kanssa.

Ensimmäinen ehkäisyklinikka perustettiin Hollantiin 1882. Ehkäisyvalistusta vastustettiin vielä lähes sata vuotta tämän jälkeen. Yhdysvalloissa USA:n ensimmäisen perhesuunnitteluklinikan perustanut Margaret Sanger pidätettiin säädyttömän kirjallisuuden levittämisestä ja Theodore Roosevelt vertasi synnytystä välttävää naista rintamakarkuruuteen. Tänä päivänä ehkäisyvalistusta on tarjolla runsaasti, kuitenkin joskus liian yksipuolisesti - seksi edellä suhdenäkökulma unohtaen. kun tyttäreni siirtyi yläasteelle, terveydenhoitaja lähetti vanhemmille kutsun tulla mukaan terveystarkastukseen. Olin järkyttynyt, kun kuulin terveydenhoitajan toteavan tytölle "täältä saat sitten e-pillerit maksutta" - ilman minkäänlaista keskustelun avausta seksuaalisesta aktiivisuudesta, seurustelusta tai ihastumisesta. Palasin asiaan jälkeenpäin terveydenhoitajan kanssa. Hän perusteli toimintaansa sillä, että kaikki nuoret ajattelevat seksiä. Seksin ajattelemisen ja pillereiden aloituksen välissä tulisi kuitenkin tapahtua jotakin. Ehkä olen vanhanaikainen, mutta ajattelen edelleen aikuisten tehtäväksi käynnistää ehkäisykeskustelu tavalla, joka vahvistaa kuvaa seksistä kahden ihmisen välisenä myönteisenä asiana, johon kuuluu myös raskauden mahdollisuus.

Kautta historian miehille on annettu enemmän seksuaalista vapautta kuin naisille. Tyttöjen kasvatukseen on liittynyt seksuaalisuuden vaarallisuuden ja aktiivisuudesta koituvien riskien korostaminen. Melkein kaikki ehkäisymenetelmät ovat naisille. Usein naisen myös odotetaan kantavan vastuun ehkäisyn toteutumisesta. On tärkeää, että parisuhteessa vastuu ehkäisystä kannetaan yhdessä ja erilaisista vaihtoehdoista keskustellaan. Raskaaksi tulemisen tai toisen raskaaksi saattamisen pelko voivat tiedostamattomina aiheuttaa muunlaisia ongelmia parin väliseen seksuaalisuuteen. Hyvä ja toimiva ehkäisy rentouttaa nauttimaan seksistä, samoin kuin täynnä olevat renkaat pyöräilystä. 

Sanna Aavaluoma

Kuva: Pekka Kylliäinen