The Whale

24.03.2024

Darren Aronofskyn elokuva The Whale vuodelta 2022 perustuu Samuel D. Hunterin palkittuun näytelmään, jossa hän käsittelee omaa elämäänsä; homoseksuaalisuutta, masennusta, kumppanin menetystä ja ylensyöntiä. Elokuva tarjoaa näkymän erilaisten riippuvuuksien syntyyn suojaksi surulta ja kivuliailta tunteilta. Se on tarina menetyksistä, surusta, yksinäisyydestä, syyllisyydestä ja katkeruudesta, masokismista ja sadismista. Vaikka tarinan päähenkilön riippuvuus kohdistuu ruokaan tai syömiseen, nähdään elokuvassa vaihtoehtoisina kiinnittymisen kohteina ja mielihyvän tuottajina alkoholi, muut päihteet, toisten hoitaminen ja uskonto.

Charlie on äidinkielen opettaja, joka ohjaa verkkokursseja avaamatta tietokoneensa kameraa. Charlie on hengenvaarallisen lihava eikä halua kenenkään näkevän itseään. Hänen lähes 300 kg painava ruumiinsa on koetuksella. Hänellä on vakava sydämen vajaatoiminta, hengittäminen on raskasta. Verenpainelukemat 238/134 kertovat akuuttista hoidon tarpeesta. Charlie pystyy vaivoin liikkumaan kodissaan kävelytuen avulla. Hän tietää kuolevansa pian, mutta kieltäytyy lähtemästä sairaalaan. Charlie katsoo miesten välistä pornoa ja masturboi. Lauetessaan hän tuntee kovaa rintakipua. Ovesta sattumalta sisään tuleva matkalähetyssaarnaaja tarjoutuu soittamaan ambulanssin, mutta sen sijaan Charlie haluaa hänen lukevan ääneen esseen valkoisesta valaasta, Moby Dickistä. Se on viimeinen asia, jonka hän haluaa kuulla kuollessaan. Essee on Charlien tyttären kirjoittama. Analyysissään tytär kirjoittaa kirjassa kuvatusta miesparista ja tarinan valaskuvausten pyrkimyksestä suojella lukijaansa surulta. Miksi surulta suojautuminen on Charlielle niin tärkeää?

Alan, jota elokuvassa ei nähdä, teki eläessään työtä New Life- uskonliikkeessä, kuten isänsäkin. Pojan homoseksuaalisuus oli isälle kauhistus, ja isä alkoi järjestää tälle avioliittoa hyväksymänsä tytön kanssa. Alan pakeni kotoaan. Palattuaan kotiseudulleen Alan päätyi aikuisopinnoissa Charlien oppilaaksi ja he rakastuivat. Charlie ja Alan olivat yhdessä onnellisia, mutta kukaan läheisistä ei hyväksynyt heidän suhdettaan ja kummankin sillat entiseen elämään tuhoutuivat. Charlien avioliitto rikkoutui. Hänen vaimonsa Mary alkoholisoitui eikä hän antanut Charlien enää tavata heidän 8-vuotiasta tytärtään Ellietä. Alanin isä katkaisi välit poikaansa. Paine uskonyhteisöstä oli kova. Alan lakkasi syömästä, ja nukkumasta. Hän laihtui, kuihtui ja lopulta teki itsemurhan. Charlie puolestaan linnoittautui kotiinsa ja alkoi syödä ja lihoa. Syöminen paitsi lohdutti ja tuotti mielihyvää, palveli myös tiedostamatonta pyrkimystä estää mielen sisäistä Alania laihtumasta ja säilyttää hänet elävänä.

Charlie ei päästä ketään luokseen. Pizzalähetti jättää päivittäin ruokatilaukset talon kuistille ja ottaa Charlien postilaatikkoon laittaman maksun. Charlie ahmii, oksentaa ja itkee. Hän pitää Alanin kanssa jakamansa makuuhuoneen lukittuna, käy vain ovelta nuuhkimassa huoneessa olevaa Alanin tuoksua. Ainoa todellinen ihmiskontakti Charlien arjessa on Alanin sisko, sairaanhoitaja Liz, joka käy päivittäin hänen luonaan. Liz ja Charlie eivät puhu Alanista, mutta jakavat hiljaisen surun hänen kuolemastaan ja katkeruuden seurakuntaa kohtaan. Liz yritti vuosia pelastaa veljensä. Sairaanhoitajana hän yrittää pelastaa muita sairaita. Hoitaessaan Charlieta hän yrittää pitää tätä hengissä.

Charlie ei ole tavannut Marya tai tytärtään Ellietä eron jälkeen. He ovat olleet yhteyksissä vain Ellieen ja rahaan liittyvissä asioissa. Silloinkaan Mary ei ole kertonut ex miehelleen totuutta tyttären voinnista. Mary saapuu Charlien luo kuultuaan Ellien ja Charlien tapaamisista ja järkyttyy Charlien tilasta. Entinen pari kykenee kuitenkin kohtaamaan toisensa ja löytämään jotakin hyvää entisestä päättyneestä suhteestaan. Mary kertoo tavanneensa Alanin ennen tämän kuolemaa ja auttaneensa tätä ostosten kantamisessa paljastamatta jakaneensa rakkauden samaan mieheen hänen kanssaan.

Lähetyssaarnaajaksi esittäytyvä Thomas ilmestyy Charlien talolle sattumalta. Thomasin pilvenpoltto tuotti hänen vanhemmilleen häpeää. Thomas joutui ristiriitaan myös seurakuntansa kanssa, sillä hän kyseenalaisti uskonnollisten lehtisten jakamisen merkityksen. Thomas olisi halunnut auttaa ihmisiä konkreettisesti. Hän joutui avoimeen riitaan seurakunnan johtajan kanssa ja tuli nolatuksi koko seurakunnan edessä. Thomas varasti seurakunnan rahat ja pakeni. Charliessa hän näkee yhden pelastettavan, muttei saa vastakaikua, sillä Charlie ei halua tulla pelastetuksi. Thomas on kuin toisinto Alanista, joka pakenee perhettään ja yhteisöään. Charlie rohkaisee tätä palaamaan kotiinsa.

Charlie on vilpittömän huolissaan Elliestä, jonka someprofiili on yksinäinen. Syyllisyys tyttärensä hylkäämisestä on piinaava ja Charlie haluaa sovittaa tekonsa kykyjensä mukaan ennen lähestyvää kuolemaansa. Hän kutsuu Ellien luokseen ja lupaa antaa tälle vuosien aikana kertyneen mittavan omaisuutensa, jos saa auttaa tätä selviytymään koulusta. Myöhemmin hän perustelee yhteydenottoaan toiveena saada vahvistuksen sille, että on onnistunut edes yhdessä asiassa elämässään. Charlie haluaakin nähdä tyttärensä ihmeellisenä, empaattisena ja hyvänä ihmisenä. Mary puolestaan ei tunne myötätuntoa tytärtään kohtaan, hän määrittelee Ellien pahaksi. Ellielle motiivi isän tapaamisiin on raha – ja syvä kaipuu, jota ei voi voi kuitenkaan näyttää.

16-vuotias Ellie on vihainen ja isänsä hylkäämäksi tulosta katkeroitunut nuori. Äidin alkoholisoituminen ja katkeruus ovat siirtyneet Ellien kannettaviksi. Hänen raivonsa purkautuu isän halveksimisena ja nöyryyttämisenä. Hän laittaa isänsä voileipään äidiltään varastamia unilääkkeitä voidakseen tutkia isän taloa. Hän nimittelee isäänsä ällöttäväksi paskaksi, joka jätti 8-vuotiaan lapsensa ja nai oppilaansa kanssa. Hän julkaisee isästään nöyryyttävän valokuvan omalla Facebook sivullaan. Pieneksi hetkeksi Ellie pehmenee ja kertoo siitä, miten olisi kaivannut isäänsä. Ellietä kuvataan elokuvan arvioissa tavalliseksi kapinoivaksi teiniksi. Valitettavasti edellä kuvatut piirteet ovat huolestuttavia, jopa sadistisia. Ellielle toisen kiusaaminen tuottaa iloa, nautintoa ja jännitystä. Hän manipuloi ja komentaa myös Thomasia, uhkaillen esimerkiksi väittää tämän raiskanneen hänet, ellei tämä polta pilveä hänen kanssaan.

Ihmisen suhtautuminen omaan kuolemaansa voi vaihdella rauhallisesta hyväksymisestä paniikinomaiseen pelkoon. Mielikuvat siitä, mitä kuolemassa tapahtuu voivat sisältää tyhjyyttä, vapautumista tai toiveita jälleennäkemisestä edeltä menneiden kanssa. Alanin kuoleman jälkeen Charlie alkoi hitaasti mutta vääjäämättömästi kulkea kohti omaa kuolemaansa. Hänen käytöstään voidaan ymmärtää tunnesyömisenä, riippuvuutena, häiriönä tai itsetuhoisuutena. Charlie ei halua tulla pelastetuksi, eikä hoidetuksi. Hän ei toivo kuoleman jälkeistä elämää, sillä silloin Alan näkisi, mitä hän on itselleen tehnyt. Charlien toivonsäie yhteyteen tyttärensä kanssa on tämän kirjoittama essee, jonka hän saa kuulla vielä kerran – Ellien lukemana. Lähdön hetki on kirkas. Charlie kävelee omin jaloin ja nousee ilmaan tempautuen lopulta meren aaltoihin.

Tunnesyömisellä tarkoitetaan käyttäytymistä, jossa vaikeita tunteita, kuten surua tai kiukkua säädellään ruuasta saatavan nautinnon avulla. Ruokariippuvuus viittaa herkullisten ruokien hallitsemattomaan ja pakonomaiseen syömiseen. On myös esitetty, että syömisriippuvuus kuvaisi ongelmaa paremmin kuin ruokariippuvuus. Käytettävästä termistä riippumatta ongelman ytimessä on vaikeus hallita syömistä. (Käypähoito 2020). Syömishäiriössä oireilu voi olla mitä tahansa syömisen voimakkaasta rajoittamisesta hallitsemattomaan syömiseen. Se on selviytymiskeino turvattomuuden, yksinäisyyden, riittämättömyyden, kelpaamattomuuden tai arvottomuuden kokemusten sietämiseksi. (syömishäiriöliitto.fi)

Ohjaaja Darren Aronofsky käsittelee elokuvissaan synkkiä aiheita. Riippuvuuksia hän on käsitellyt aiemmin mm. elokuvassa Unelmien sielunmessu. (lue Elävät Kuvat blogikirjoitus 11.2.2024) Aronofsky toteaa tragedian merkityksen viihdemuotona terveen yhteiskunnan elinehdoksi. Muiden kärsimysten ja vaikeuksien kautta voi pohtia omaa elämäänsä ja tehdä siihen muutoksia (Juntunen 2023). Tuntuukin käsittämättömältä, että edellisten ajatusten lausumisen jälkeen, ohjaaja jatkaa The whale elokuvasta keskustelua toteamalla pitävänsä sitä varsin hauskana elokuvana.


Sanna Aavaluoma


Rooleissa:

  • Charlie - Brendan Fraser

  • Mary - Samantha Morton

  • Ellie - Sadie Sink

  • Liz - Hong Chau

  • Thomas  -Ty Simpkins

Lähteet:

  1. Juntunen Johanna (2023) Hollywoodin vuosiksi unohtama Brendan Fraser tekee kiitellyn roolin 300-kiloisena Charliena – Yhteiskuntamme sivuuttaa ylipainoiset ihmiset. Kulttuuricocktail 3.3.2023. https://yle.fi/aihe/a/20-10004338

  2. Syömishäiriöiden huomioiminen lihavuuden hoidossa. Duodecim Käypä Hoito.

  3. https://syomishairioliitto.fi/tietoa/tietoa-syomishairioista