Tursas ja valas

30.07.2023


Elokuva Tursas ja valas vuodelta 2005 perustuu ohjaajansa Noah Baumbachin omiin lapsuuden kokemuksiin. Nimensä elokuva on saanut Amerikan luonnontieteellisen museon näyttelyssä olleesta jättimäisestä kuvaelmasta valtamerten kahden valtiaan, valaan ja tursaan taistelusta. Samalla se kuvaa valtasuhteiltaan epätasapainoista parisuhdetta ja nuoren haastetta irrottautua sitovan ja itsekeskeisen vanhemman otteesta. Elokuva alkaa tenniskentällä, jossa perheen isä vanhemman poikansa kanssa pelaa ja vaimoaan ja nuorempaa poikaansa vastaan. Perheen yhteisen harrastuksen sijaan nelinpeliin tiivistyy elokuvan teema ja perheen pian näkyväksi tuleva dynamiikka, jossa lapset joutuvat valitsemaan puolensa vanhempien välisessä taistelussa.

Bernard ja Joan Berkman ovat olleet naimisissa 17 vuotta. Heillä on kaksi poikaa, 17-vuotias Walt ja 12-vuotias Frank. Perhe asuu arvostetulla alueella Brooklynissä. Kirjallisuuden opettajana toimivan Bernardin ura kirjailijana on laskusuunnassa, kustantajaa uudelle kirjalle ole löytynyt. Joan sen sijaan saa kolumneistaan hyvää palautetta ja hänen ensimmäinen kirjansa julkaistaan pian. Joanin ja Bernardin suhde on vuosia voinut huonosti. Franz Kafkaa edeltäjänään pitävä Bernard on itsekeskeinen, tilaa ottava ja muiden yläpuolelle asettuva niin työssään kuin perheessäänkin. Joan on vetäytyvä, sopeutuva ja luovuttanut. Viimeisen neljän vuoden ajan hänellä on ollut ulkopuolisia suhteita. Seksuaalinen suhde parin välillä on sammunut.

Perhekokouksessa vanhemmat ilmoittavat pojille päätöksestään erota. Yhteishuoltajuuden myötä kaikki jaetaan tasan. Pojat ja perheen kissa tulevat asumaan molempien vanhempien luona. Walt ottaa tiedon vastaan ulkoisesti hillitysti, mutta Frankille tieto on musertava. Joanin lohduttaessa itkevää Frankiä Bernard ohittaa lastensa tunnereaktiot ja vakuuttaa kaiken sujuvan hyvin. Ilman tunnetyötä aikuisten näkökulmasta tarkat suunnitelmat ja sopimukset eivät auta lapsia, jotka menettävät vanhempansa parina, perheen yhteisen kodin ja sen ympärille muotoutuneen elämän. Bernardin huonokuntoinen, karusti sisustettu, kauempana koulusta sijaitseva talo on pojille pettymys. Bernardin taloudelliset vaikeudet ankeuttavat myös poikien arkea.

Lapsi rakentaa käsitystään ihmissuhteista kokemuksistaan perheessään. Voidakseen luottaa elämään ja suhteiden kestävyyteen lapsen tulee sisäistää vanhempiensa suhde ja oma paikkansa tässä suhteessa. Eroavien vanhempien kyky arvostaa toisiaan yhteisten lastensa vanhempina on ratkaisevaa tämän sisäistyksen kannalta. Mikäli sitä ei ole, luonnostaan vanhemmilleen lojaalit lapset menettävät asemansa lapsina, joutuvat asettumaan jommankumman vanhemman puolelle tai puolustamaan toista. Kun vanhemmat eivät pysty tukemaan lapsiaan hankalassa tilanteessa, lapset ilmaisevat hämmennystään käytöksellään. Waltista tulee isän kaveri, joka keskustelee aikuismaisesti isän elämästä ja naisista. Hän omaksuu isänsä tavan suhtautua toisiin ihmisiin ja alkaa töksäytellä tyttöystävälleen loukkaavia kommentteja. Hän halveksii äitiään ja nimittelee tätä huoraksi. Frank haukkuu äitiään rumaksi ja isäänsä persemieheksi. Aikuisten huomaamatta Frank alkaa käyttää alkoholia ja masturboida julkisissa paikoissa. Masturbointi ei tule esiin heräävän seksuaalisuuden ja mielihyvän näkökulmasta, vaan Frankin yrityksenä käsitellä seksuaalisuuden tuottamaa sotkua ja vahinkoa. Frank sotkee spermallaan kirjaston kirjoja ja koulussa säilytyslokeroiden ovia.

Frank hämmästelee sitä, että molemmat vanhemmat ovat kirjailijoita. Walt pitää isäänsä oikeana kirjailijana ja äitiä kirjailijana isän ansiosta. Walt imee vaikutteita ihailunsa kohteilta ottaen ne omikseen. Hän luottaa isänsä mielipiteisiin kirjallisuudesta ja toistaa tämän kommentteja ominaan sen sijaan, että loisi itse mielipiteensä lukemansa perusteella. Hän opettelee Pink Floydin kappaleen "Hey you" ja esittää sen omana sävellyksenään ensin vanhemmilleen, sitten koulun kykykilpailussa. Joan rohkaisee Waltia vielä harjoittelemaan, mutta Bernard uskoo poikansa voittavan ja toteaa vian olevan tuomareissa, ellei niin tapahdu.

Bernard käyttää lapsiaan kuten muitakin ihmisiä omiin tarpeisiinsa sen sijaan, että olisi käytettävissä lapsilleen. Kun joku toimii vastoin Bernardin toiveita, hän muuttuu Bernardin mielessä hankalaksi. Bernard ja Joan ovat molemmat kyvyttömiä suojelemaan lapsiaan aikuisten maailmalta, kumpikin kertoo pojille seksisuhteistaan. Bernard kertoo pojilleen, ettei hänellä ole koskaan ollut seksisuhdetta opiskelijoihinsa, vaikka olisi ollut siihen mahdollisuus. Pian Bernard kuitenkin tarjoaa talostaan huoneen häntä ihailevalle oppilaalleen Lilille, johon myös Walt ihastuu. Waltia hän rohkaisee kokeilemaan eri tyttöjä.

Erovanhemmuudessa keskeistä lasten turvallisuuden kannalta on se, että vanhemmat pysyvät riittävän tietoisina toistensa elämässä tapahtuvista asioista ja niiden vaikutuksesta lapsiinsa sekä kykenevät keskustelemaan lapsia koskevista asioista. Joan aloittaa seurustelun perheen tennisopettajan Ivanin kanssa, josta Frank pitää. Poikien "isäviikonloppuna" Joan ja Ivan ovat lähdössä viikonloppumatkalle, ja Frank jää äidin luo odottamaan isäänsä. Bernard on kuitenkin saanut kutsun yliopiston tilaisuuteen lukemaan opiskelijoille otteita kirjastaan. Hän kutsuu Lilin ja Waltin mukaansa ja unohtaa Frankin olemassaolon kokonaan. Frank jää äitinsä taloon yksin kolmeksi päiväksi, juo äitinsä luona viskiä ja tutkii tämän alusvaatteita.

Walt voittaa kykykilpailun ja nauttii saamastaan huomiosta. Kun hänen petoksensa paljastuu, vanhemmat kutsutaan koululle keskustelemaan tilanteesta. He kuulevat pojan huonosta koulumenestyksestä. Walt joutuu palauttamaan palkintorahat ja hänet ohjataan terapiaan. Lapset ovat Bernardille narsistinen jatke, jolloin hän kokee lapsiinsa kohdistuvan kritiikin itsensä vähättelyksi. Huolestumisen sijaan hän alkaa mitätöidä niitä, jotka rohkenevat puhua asioista, jotka eivät häntä miellytä. Bernard puolustelee poikansa tekoa todeten tämän tehneen kappaleesta oman tulkintansa. Kahden kesken Waltin kanssa hän mitätöi koulun päätöksen ja ilmaisee mielipiteensä terapian turhuudesta. Bernard kuitenkin suosittelee terapiaan menoa koulun miellyttämiseksi, vaikka "oikean psykologin sijaan tarjolla on todennäköisesti joku surkea kandi".

Walt aloittaa käynnit terapeutin luona isänsä tavoin haastaen tämän pätevyyden. Walt ei näe tekoaan kilpailussa vääränä, vaan kokee, että olisi voinut säveltää kappaleen. Kun terapeutti pyytää Waltia kertomaan jotakin itselleen vähemmän kiusallista, Walt alkaa muistella aikaa ennen veljensä syntymää. Äiti oli läheinen ja he tekivät paljon asioita yhdessä. Luonnonhistoriallisessa museossa Walt oli pelännyt suurta kuvaelmaa valaan ja tursaan taistelusta, mutta paha olo helpotti, kun hän puhui siitä kotona äitinsä kanssa. Terapeutin todetessa isän puuttuvan Waltin muistoista Walt havahtuu äidin läsnäoloon ja isän poissaolevuuteen elämässään ja hämmentyy. Todellisuus alkaa piirtyä Waltin mieleen uudenlaisena.

Bernardin ja Lilin intiimin hetken näkeminen särkee Waltin mielikuvan isästään. Walt lähtee äitinsä luo, jonne Bernard seuraa häntä. Pelko yksin jäämisestä saa Bernardin yrittämään sopua Joanin kanssa. Ymmärtäessään toiveensa mahdottomaksi, Bernard vaatii poikia lähtemään mukaansa ja uhkaa haastaa Joanin oikeuteen. Frank kieltäytyy lähtemästä, mutta Walt taipuu isänsä tahtoon. Latautuneessa tilanteessa Bernard saa sairauskohtauksen. Ambulanssissa matkalla sairaalaan Walt tunnustaa saattajana mukana olevalle Ivanille, ettei kirjoittanut voittokappalettaan.

Sairaalassa isän ja pojan yhteen kietoutunut suhde kiristyy katkeamispisteeseen. Sydäninfarktiksi luultu kohtaus osoittautuu stressireaktioksi. Yksin sairaalaan jääminen on Bernardille sietämätöntä ja hän alkaa kaupankäynnin poikansa läsnäolosta korottaen korvausta uusista julisteista oman kirjansa ensipainokseen. Walt havahtuu isänsä itsekeskeisyyteen ja purskahtaa itkuun. Ensimmäistä kertaa Walt tekee ratkaisun vastoin isänsä tahtoa. Sisäinen voima saa Waltin palaamaan luonnontieteiden museoon, jossa hän uskaltaa katsoa valasta ja tursasta joutumatta pelon valtaan. Hän voi havainnoida ja ajatella vanhempiensa ristiriitoja itse kietoutumatta niihin. Itsen kokeminen isästä erillisenä on tullut mahdolliseksi.

Sanna Aavaluoma

Rooleissa:

  • Bernard Berkman Jeff Daniels

  • Joan Berkman Laura Linney

  • Walt Berkman Jesse Eisenberg

  • Frank Berkman Owen Kline

  • Ivan William Baldwin

  • Lili Anna Paquin