Uuden vuoden taikaa

30.12.2018

Uusi vuosi merkitsee uutta alkua. Se sisältää toiveen jostakin paremmasta, mahdollisuuden suunnan muutokseen ja samalla kulkemisen kohti uutta päämäärää. Uuteen vuoteen liittyy vanhoja uskomuksia, perinteitä ja taikoja. Vanha vuosi hyvästellään, uusi vastaanotetaan. Pahat henget karkoitetaan melulla ja paukkeella. Vuoden ensimmäiseksi teoksi suudellaan omaa rakasta ja kilistellään hyvän vuoden maljoja. Vaikka suhtaudumme näihin taikoihin leikillisesti, toistamme niitä osana uuden vuoden viettoamme. Monet niistä  perustuvat uteliaisuuteen. Tunnistan hyvää, pahaa ja petollista uteliaisuutta.

Hyvä uteliaisuus on edellytys mielenkiinnon säilyttämiselle suhteessa elämään, itseen ja ihmissuhteisiin. Suhteissa toisiin ihmisiin hyvä uteliaisuus merkitsee kiinnostumista toisesta, hänen ajatuksistaan, tunteistaan ja kokemuksistaan. Hyvästä uteliaisuudesta viriää jakamista, keskustelua ja yhteistä hyvää - vastavuoroisia kokemuksia kuulluksi tulemisesta, yksityisiä ja yhteisiä unelmia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Itseen kohdistuva hyvä uteliaisuus vaatii suurta rohkeutta. Itseen rehellinen tutustuminen merkitsee vääjäämättä myös sellaisia oivalluksia, jotka eivät miellytä. Niiden tunnistaminen ja lempeydellä tarkastelu mahdollistaa kuitenkin niiden hyväksymisen ja siten muutoksen kohti todempaa.

Paha uteliaisuus merkitsee toisen sisäiseen tilaan tunkeutumista tai toisen maailman tirkistelyä. Erityisesti asiat, joiden suhteen emme ole sopusoinnussa itsemme kanssa, herättävät pahan uteliaisuutemme suhteessa toisiin. Toisen ihmisen elämän kauhistelu antaa hetkellisen illuusion siitä, että olisimme itse vapaa hänessä näkemästämme vaikeudesta tai kärsimyksestä. Ellei tämä illuusio rikkoudu, jää itsessämme oleva hankala tai paha toiseen sijoitetuksi eikä sisäistä kasvua tapahdu. Pahan uteliaisuuden kohdistuessa itseemme löydämme itsestämme vain epäonnistumista, riittämättömyyttä ja osaamattomuutta. Ilman itsessämme olevan hyvän tunnistamista lakkaamme unelmoimasta ja uskomasta omiin mahdollisuuksiimme.

Petollinen uteliaisuus on hyötymistarkoituksessa vilpillistä toisen houkuttelemista paljastamaan jotakin itsestään. Toisessa havaittua heikkoa kohtaa tai epävarmuutta käytetään silloin oman edun tavoittelemiseksi. Itseen kohdistuva petollinen uteliaisuus on itsepetosta. Näemme itsessämme jotakin sellaista, jota ei todellisuudessa ole. Sen vallassa uskottelemme myös muutoksen mahdollistuvan taianomaisesti, ilman työtä muutoksen eteen. Moni tekee mahtipontisia uudenvuodenlupauksia ja jaksaa noudattaa lupaustaan muutaman viikon palaten sen jälkeen entisiin tapoihinsa.

Saamelaisessa mytologiassa rumpu oli noidan henkilökohtainen työväline. Rummutuksen avulla noita matkasi henkimaailmaan etsimään tietoa ja vastauksia ongelmiin ja parannusta tauteihin. Mitä jos ottaisimme vanhojen taikojen tilalle käyttöön sisäisen Noitarumpumme? Kun keskitymme kuuntelemaan omaa sisintämme alamme kuulla sen rytmiä. Sen vahvistumisessa voivat auttaa esimerkiksi hiljaisuus, mietiskely, päiväkirjan kirjoittaminen, aarrekartan askartelu tai psykoterapia. Uuden vuoden lupauksen tai tavoitteen voi muuttaa mielessä rummutukseksi. Sitä voi kuunnella aina halutessaan ja sen rytmiä voi muuttaa ja kehittää. Rummutus voi auttaa erottamaan hyvän, pahan ja petollisen uteliaisuuden ajatuksia toisistaan ja luomaan yhteyksiä niiden välille. Minä toivon kaikille ihmisille lisää hyvää uteliaisuutta. Minun sisäisen rumpuni alkuvuoden rytmi kuuluukin:                                                                              Pa-Pa-Pa-Pa-Pa-Pa-Pa-Pa--PA-PA-PA-PA-PAA-PA                                                                    (Ä-lä-tu-le-pa-ha-vuo-si - TU-LE-HY-VÄ-VUO-SI !)

Hyvää Uutta Vuotta!

Sanna Aavaluoma

Kuvan noitarumpu sijaitsee Helsingissä Ravintola Saagassa.