Blue Beetle

27.08.2023


Angel Manuel Soton vuonna 2023 ohjaama elokuva Blue Beetle on kertomus supersankarin synnystä, perheen ja rakkauden voimasta sekä käsittelemättömien pettymysten ja menetysten katkeroittavasta ja vaarallisesta vaikutuksesta.

Elokuvan juoni on kerrottavissa lyhyesti, mutta sen merkitykset ja nostattamat teemat ovat pysähtymisen arvoisia. Reyesin perhe elää vaatimatonta elämää kuvitteellisen Palmera Cityn laitamilla. Saman katon alla asuvat isoäiti, hänen kaksi poikaansa Rudy ja Alberto, Alberton vaimo Rozion ja heidän kaksi nuorta aikuista lastaan, Jaime ja Milagro. Jaime palaa kotiin valmistuttuaan yliopistosta. Hänen poissa ollessaan on tapahtunut ikäviä asioita, joilta perhe on halunnut hänet säästää. Alberto on saanut sydäninfarktin ja joutunut jäämään pois työelämästä. Kaupunkia hallitseva Kord yhtiö on korottanut perheen talon vuokraa niin suureksi, ettei heillä ole varaa maksaa tulevaisuudessa asumiskulujaan. Sisarukset Jaime ja Milagro hakeutuvat Kord -yhtiölle töihin pelastaakseen perheensä ja kotinsa. Yhtiön johdossa on sen kadonnen johtajan sisar, Victoria Kord, joka kokee tulleensa aiemmin yhtiössä syrjäytetyksi. Hän on johtaa julkisuudelta salaista kaivaushanketta, joissa etsitään muinaista skarabeetä – alienin jäännettä. Victoria aikoo valjastaa alienin sotateollisuuden palvelukseen ja saada sen avulla omaisuuksia ja valtaa. Victorian veljentytär Jenny haluaa palauttaa yhtiöön isänsä ajan arvot ja luopua sotateollisuudesta. Hän löytää laboratoriossa uinuvan scarabeen ja pyytää Jaimea salakuljettamaan sen ulos yhtiöstä.

Supersankarin syntyhistoria voi liittyä hänen ihmishistoriassaan tapahtuneeseen traumaattiseen kokemukseen, kuten jo lapsena vanhempien menettäminen väkivaltaisen kuoleman kautta, ennalta määrätty kohtalo tai sankariksi joutuminen vastoin tahtoaan. Näin käy Blue Beetleksi muuntuvalle Jaime Rayesille, joka ei malta olla kurkistamatta Jennyn hänelle antamaan rasiaan. Uinuva alien – scarabee valitsee Jaimen symbioottiseksi isännäkseen ja sukeltaa Jaimen sisuksiin. Jaimen ja hänen perheensä järkytykseksi poika muuntautuu siniseksi kuoriaishahmoksi, joka sinkoutuu avaruuteen.

Supersankari tarvitsee vastavoimakseen superpahiksen. Blue Beetlellä se on Carapax, entinen sotaveteraani, josta Victoria on luonut uskollisen kyborgin. Blue Beetle voisi tuhota sen, mutta Jaime kieltää alieniä käyttäytymästä väkivaltaisesti. Tullakseen supersankariksi sankari tarvitsee valtaa ja mission. Psykologi Robin Rosenbergin ja sarjakuvatutkija Peter Cooganin (2013) toimittamassa kirjassa "What is a superhero?" esitellään 19 sarjakuva-asiantuntijan näkemyksiä supersankaruuteen. Supersankarin missio voi olla halu tehdä maailmasta parempi paikka. Naissankarit rohkaisevat naisia uskomaan itseensä. Supersankari voi olla myös ruumiillistuma kuoleman kieltämiselle. Mikä on Blue Beetlen missio? Hämmentävää on sen alienin ilmoitus, jonka mukaan sen tehtävä on suojella isäntäänsä. Kertooko tarina yksilökeskeisestä maailmastamme, jossa supersankarinkin tehtävä on selviytyä itse? Blue Beetlen hahmossaan Jaime saa mittaamattomat voimat. Ihmisenkin mitta on se, minkä palvelukseen ja miten hän taitonsa ja kykynsä käyttää. Epäselväksi jää, tuleeko Jaime käyttämään Blue Beetlen antamia voimia muuhunkin kuin mahdollisen tyttöystävän työpaikalle lennättämiseen.

Blue Beetlen ja Carapaxin kohtaamiset sisältävät elokuvan tärkeimmän sanoman: Perheen yhteenkuuluvuus ja rakkaus suojelevat ihmistä ja ihmisyyttä samalla kun rakkauden synnyttämä voima edellyttää kykyä kokea haavoittuvuutta. Carapaxin voitonriemuinen kommentti "Rakkautesi perhettäsi kohtaan tekee sinusta heikon." kuivuu kokoon Jaimen vastauksessa: "Olet väärässä. Rakkaus tekee minusta vahvan."

Supervoimat, sankaruus ja supersankarit ovat olleet osa ihmiskunnan kertomuksia aikojen alusta alkaen. Antiikin jumalat, kansantarujen taruolennot, noidat ja velhot ovat olleet erilaisten yliluonnollisten voimien haltijoita. Raamatun hahmot Mooses ja Jeesus voidaan myös nähdä ihmetekoja tehneinä supersankareina. Supersankari selviää mistä tahansa, kohtaamistaan vaikeuksista huolimatta. Tätä ajatusta on hyödynnetty nimeämällä esimerkiksi ADHD tai autismi ihmisen supervoimaksi. Koronapandemian aikana monissa maissa ilmestyi muraaleja sairaanhoitajista supersankareina (Siippainen). Onpa maailmalla tarjolla masennuksen ja ahdistuksen hoitoon kehitetty Supersankariterapiakin, jossa potilaat voivat supersankarin tavoin valjastaa omat traumaattiset kokemuksensa hyvän palvelukseen (Langley 2014).

Skarabee oli muinaisen Egyptin suosituimpia amulettihahmoja, johon liitettiin joksikin tulemisen, transformaation merkitys ja sillä oli kantaajansa suojeleva tehtävä. (Strandberg 2009) Egyptiläisille skarabee oli elämän symboli, joka kuvasi auringon liikettä ja uudelleensyntymää (Kuitunen 2018). Maailmassamme, jossa ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos uhkaa tuhota luonnon monimuotoisuuden, tarvitaan toivoa ja todellisia tekoja tuhon pysäyttämiseksi. Kenties supersankarin pukeminen skarabeen hahmoon onkin muistutus tarpeesta ja kiireestä todellisiin sankaritekoihin maailman pelastamiseksi.

Supersankarit ovat läsnä ihmisten elämässä, koska ne osoittavat mitä ihminen parhaimmillaan voisi olla. Tarvittaessa supersankari on alistettujen pelastaja, patriootti, kapinallinen, edelläkävijä, mukautuja tai rocktähti. Heissä ruumiillistuu kaikki, mikä ihmisyydessä on tavoittelemisen arvoista. (Morrison 2012). Lauluntekijä ja muusikko Jukka Karjalainen sisällyttää sankaruuteen inhimillisiä piirteitä, epävarmuutta ja epäonnistumista. Laulussaan Sankarit (1982) hän laulaa:

Keitä ne on ne sankarit, sellaiset sankarinaiset,                                       jotka tosipaikan tullen pelkäävät?                                                             Keitä ne on ne sankarit, sellaiset sankarimiehet,                                   jotka rahaa kadunkulmalla kerjäävät?                                                       Me ollaan sankareita kaikki, kun oikein silmiin katsotaan.                   Me ollaan sankareita elämän – ihan jokainen.


Sanna Aavaluoma

Kuva Warner Bros.

 • Rooleissa
 • Nana Reyes Adriana Barraza

 • Rudy Reyes George Lopez

 • Alberto Reyes Damian Alcazar

 • Rozio Reyes Elpidia Carillo

 • Jaime Reyes Xolo Mariduena

 • Milagro Reyes Belissa Escobedo

 • Victoria Kord Susan Sarandon

 • Jenny Kord Bruna Marquezine

 • Carapax Raoul Max Trujille

Lähteet

 1. Kuitunen Tuomo (2018) Elämän jatkuvuus. Tuomon kuva ja sana. https://luopioistenkasvisto.fi/blogi/?cat=643

 2. Langley Travis(2014). What is Superhero Therapy? Psychology Today 14.5.2014 https://www.psychologytoday.com/intl/blog/beyond-heroes-and-villains/201405/what-is-superhero-therapy

 3. Morrison Grant (2012). Supergods. Our world in the age of the superhero. Vintage.

 4. Rosenberg Robin & Coogan Peter (toim.) (2013) What is a Superhero? Oxford university press.

 5. Siippainen Aapo (2020). Suurkaupungeista tuttu koronailmiö kääntää päitä nyt Helsingissä. Kunnianosoitus sairaanhoitajille! https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1638296

 6. Strandberg Åsa (2009) The Gazelle in Ancient Egyptian art. Image and meaning. Uppsala Universitet.